Sunday, June 24

POP CORN BERKAREMEL buatan sendiri

Rupanya nak buat POP CORN sendiri dirumah adalah lebih mudah dan kosnyer pun amat murah. Bayangkan zue beli biji jagung dengan harga rm2.19 (siap bagi jumlah lg tu) sebanyak 0.438gm di pasaraya OTK dengan hanya ambik suku daripada biji jagung ni dan boleh dapat sebanyak 1 periuk besar..Puas makan. 

Lepas tu nak buat karemelnyer pulak bagi zue yang suka agak manis bercampur sedikit masin dan ader lemak lemak gitu, zue akan tambahkan gula, sedikit garam dan butter bagi lemak-lemak manis gitu..

POP CORN BERKAREMEL

Resepinya:

2 senduk kecil jagung
1 senduk kecil gula
2 sb buttercup
secubit  garam halus

Caranya:
  • Masukkan butter pada periuk dan panaskan atas api
  • Masukkan jagung dengan api yang sederhana
  • Tutup dengan tudung periuk
  • Tunggu sehingga bunyi 'POP' 'POP' dan sehingga tiada bunyi
  • Tutup api
  • Dalam periuk lain sapukan sedikit butter masukkan gula bersama sedikit garam dan kacau sehingga menjadi warna perang
  • Masukkan sedikit air supaya ia tak terlalu pekat dan kacau sedikit
  • Masukkan jagung tadi dan kacau sehingga rata
** Ada sesetengah orang letak madu tapi zue tak letak..



Model tak berbayar yang pertama kata sedaplah mama...

Model kedua lak kata...tak cukup ni mama...nanti buat lagi tau.. kita buka langgan Astro first sambil kita makan pop corn ni...

En Hubby lak kata.. Apa kata kita gi tengok wayang kita buat pop corn sendiri dari rumah pastu kita bawak ... save budget... ^__^  

Wednesday, June 20

SOLOK LADA

Assalamualaikum...

Pagi ni zue nak mengentrykan SOLOK LADA yang zue buat minggu lepas kebetulan ari tu posa ganti yang tak abis lagi.. biasalah last minit punya ganti... Klu posa rasanya semua nak makan. Bukannyer tak der jual SOLOK LADA kat kedai nasi kerabu kelantan tapi saja teringin sangat nak buat. Rasanyer klu buat lagi puas hati kan...
Bahannya:

7-10 biji lada yang saiz besar (zue campur lada merah dan lada hijau)
5 ekor ikan selayang/kembung (zue pakai ikan kembung)
1/2 cm halia ~ tumbuk lumat
2-3 ulas bawang merah 
1 cawan kelapa parut
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Caranya:

  • Lada dibelah dua dan dibuang bijinya
  • Ikan di ambil isinya dan dibuang tulang
  • Masukkan isi ikan, bawang dan halia dalam blender kering dan blend sehingga lumat (sekiranya penuh blendkan sedikit-sedikit sehingga habis)
  • Keluarkan dari blender sedia digaul bersama kelapa parut, garam dan gula sehingga sebati.
  • Ambil lada dan sumbatkan dengan bahan yang digaul rata tadi.
  • Kukus sehingga masak (cara zue kukus adalah masukkan cili yang disumbat bahan tadi dalam kuali dan curahkan sedikit pati santan dalam kuali) ~ supaya solok lada sedikit berlemak.

Sunday, June 17

CHEESE TAT versi sekuntum bunga mawar merah


Assalamualaikum...

Petang tadi kebetulan ader kenduri rumah sepupu kat Gombak so zue plan nak buat something sebagai buah tangan... Fikir punya fikir try lah buat cheese tat versi kak Azlita masam manis sekuntum mawar merah. Biasa buat corak biasa-biasa jer... Kali ni merajinkan diri pulak. Hasilnyer memang puas hati. Cantekkk...

Dalam banyak-banyak resepi yang zue suka untuk buatkan cheese tat ni adalah daripada resepi Kak Azita Zain . Sebabnyer resepi shellnyer tak terlalu keras dan tak terlalu lembut.. Pendek kata sedang-sedang. Dan zue lebih suka menggunakan buttercup untuk mewarngikan lagi shell tat ni.  

Tart Crust / Shell

Sumber: Dari Dapur Azita Zain
Sumber2: Kak Azlita Masam manis


Bahan-bahan :

170gm marjerin 

50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Caranya :
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.



Nota :

Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.




Cream cheese filling


Bahan-bahan :

250gm cream cheese 

50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Caranya :




  • Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  • Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  • Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  • Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.



  • Filling :

    Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.

    Friday, June 15

    KEK LAPIS CHEESE PESONA


    Yum yum delicious... serius sedap.. Memang berbaloi gemuk kerana sedap... Actually dah banyak blogger masakan buat KEK LAPIS CHEESE PESONA ni.. Zue ni ketinggalan skit lah.. Almaklum nak buatnya kena pakai 2 ketul cheese yang 250gm...banyak tu.. lepas makan mesti nyesal... tetiba seru datang time nak balik kampung ari tu.. terus buat.. Bila buat.. ya allah.. memang sedap..!



    KEK LAPIS CHEESE PERSONA
    sumber: Ryoazhar 

    Bahan A
    2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g ( jenama LEE)
    500 ml susu segar,dipanaskan

    Bahan B
    500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
    10 ml susu segar
    1/2 cawan gula halus

    • Sediakan loyang berukuran 9x9 (zue guna 7x7)
    • Sebaiknya loyang loose pan supaya mudah kita nak keluarkan kek nanti
    • Lapik dasar loyang dengan baking paper atau kertas minyak
    • Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati
    • Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
    • Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan


    • Panaskan susu segar, padamkan api.
    • Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat
    • Dan terus susun dalam loyang
    • Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
    • Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis
    • kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
    • Ulang proses melapis hingga habis
    • Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
    • Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese
    • Tekan2 sikit permukaan tu

    Masukkan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.

    Monday, June 11

    BAULU BUNGA


    Assalamualaikum..

    Salam pagi Isnin. 
    Pagi ni zue nak share n3 baulu bunga yang dibuat minggu lepas. Actually banyak betul n3 yang tertangguh. Dah siap upload pic tapi nak mengarang dan menaip tu punyalah malas dan kekadang time rajin tak sempat pulak. Lagipun ngan keadaan cuti sekolah bertambah lak dengan balik kampung... Ishhh... banyak betul alasan...^___*

    Actually resepi asal zue ambik daripada Tuntung@myresepi. Memandangkan resepi asalnya sukatannya terlalu banyak so zue try to error untuk buat versi separuh daripada sukatan adunan tersebut. 

    BAULU


    Bahannya:
    5 biji telur gred A
    190gm gula pasir
    1 sk esen vanila atau esen rose
    150gm tepung gandum
    1/2 sk baiking powder

    Caranya:

    • Panaskan oven bersama acuan lebih kurang 10 minit
    • Pukul telur dan gula sehingga kembang, putih dan pekat (Agak lama)
    • Ayak tepung bersama baiking powder
    • Masukkan tepung dalam adunan telur, kacau secara kaup balik sehingga sebati
    • Sapukan minyak pada acuan yang telah dipanaskan tadi (hati-hati)
    • Sedia dimasukkan adunan ke dalam acuan
    • Bakar 220'c selama 10 minit


    Nota:

    1. Untuk mengelakkan daripada melekat, pastikan acuan tersebut direndam dengan air terlebih dahulu dengan tempoh agak lama dan dikeringkan kemudian baru dimasukkan minyak dan dibakar perlahan selama sejam atau lebih. Sekiranya masih lagi melekat ulang proses tersebut.
    2. Sangai tepung gandum dalam kuali terlebih dahulu untuk meringankan tekstur tepung gandum dan baulu menjadi lebih gebu.
    3. Patikan oven dipanas terlebih dahulu sebelum memasukkan adunan

    Resepi yang agak mudah....

    Wednesday, June 6

    PUTU PIRING


    Putu Piring adalah salah satu makanan peberet Zue. Bau nyior yang wangi tu memang menyelerakan. Nak buatnyer tak de lah susah tapi perlu ader peralatannyer baru boleh buat. Putu piring ni ader 2 versi kalernyer ader yang kaler putih original dan ader yang buat kaler kuning. Aper-aper pun dua - dua ni memang sedap. Balik Terengganu minggu lepas sempat jugak zue ngan family cuba buat putu piring versi dalam satu blog yang di search dari mr google (lupa lak blog mana)



    PUTU PIRING

    400gm beras
    135gm beras pulut
    1/2 sk kunyit 
    1 ct garam sedikit air 
    150-180gm gula merah/ nisan (dihancurkan) 
    1/2 biji kelapa parut putih digaul bersama sedikit garam

    Acuan putu piring

    kain putih (maslin) empat segi saiz 12cm 
    daun pisang sebesar acuan (untuk melapik putu) 
    pengukus

     
    Caranya:
    • Basuh beras dan beras pulut yang direndam semalaman bersama kunyit (untuk mewarnakannya).
    • Kemudian ditoskan dan dicampurkan garam
    • Kisar atau blend sehingga halus dan ayak.
    • Campurkan dengan sedikit air sehingga menjadi serbuk roti.
    • Taburkan dengan sedikit campuran atas acuan dan isikan dengan hirisan gula merah/nisan
    • Tutup dengan campuran beras tadi, rata dan kemaskan
    • Sediakan sehelai kaindan terbalik acuan atasnyer supaya putu piring tertinggal di atas kain.
    • Angkat dan isikan di atas pengukus
    • Bila masak, gunakan kain untuk mengangkat putu.
    • Letakkan kelapa parut dan terbalikkan ke atas sehelai daun pisang.
    • Sedia disajikan.