Assalamualaikum...
Selamat Pagi. Pagi ni Zue bekpas ngan karipap pusing. Dah lama teringin nak memusingkan karipap ni.. tapi tak sampai seru. Hari 'tetiba' jer malas gi kerja. Terus ambil EL. Keja gomen katakan... Lagipun cuti banyak lagi so habiskan apa yang patut dihabiskan pastu nganga lah.. heheheee...
Bila dah hobi membaking dan mengukis ni datang memang dah tak leh buat menda. Terus je semangat tu datang bertalu-talu. Tapi kalau malas tu.. Ya ampun.. tuhan jer yang tau..
Hari ni Zue nak share resepi karipap pusing.
Sumber: myhome cooking blog
KARIPAP PUSING
Bahan2 untuk inti:
300gm isi ayam - dipotong kecil (guna mince beef/chicken pun boleh ikut selera masing2)
3 biji ubi keledek - dipotong dadu
2 sudu besar serbuk rempah kari ayam - dibancuhkan dengan sedikit air supaya menjadi paste
1 cawan air
garam dan gula secukup rasa
sedikit daun sup - diracik
Bahan2 tumis:
1 ulas bawang putih - dihiris halus
3 ulas bawang merah - dihiris halus
sedikit minyak untuk menumis
caranya:
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi
- Masukkan rempah kari, isi ayam dan kacau rata
- Kemudian masukkan ubi kentang, air, garam dan gula secukup rasa sambil dikacau lagi
- Masak sehingga ubi kentang menjadi lembut dan kuah menjadi pekat dan kering
- Angkat dan biarkan sejuk
Bahan-bahan untuk doh:
Bahan2 doh berminyak:
300gm tepung gandum
secubit garam
1/4 cawan minyak masak
1/2 - 3/4 cawan air
Caranya:
- Masukkan tepung ke dalam mangkuk adunan dan campurkan garam ke dalamnya sambil digaulkan sebati2.
- Buatkan lubang ditengah2 tepung tadi dan curahkan minyak masak dan gaulkan sehingga sebati
- Setelah itu tuangkan air sedikit demi sedikit sambil diuli tepung sehingga tidak melekat di tangan
- Bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan kemudian bahagikan doh kepada 5 bahagian
- Setiap bahagian ditimbang seberat 90-95gm dan bentukkan menjadi bulat
- Ketepikan
Bahan untuk doh marjerin:
150gm tepung gandum
100gm marjerin
caranya:
- Masukkan tepung ke dalam mangkuk adunan2.
- Kemudian masukkan marjerin sedikit demi sedikit sehingga habis sambil diuli sehingga tidak melekat di tangan
- Bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan kemudian bahagikan doh kepada 5 bahagian (doh marjerin hendaklah sama banyaknya dengan doh berminyak)
- Setiap bahagian ditimbang seberat 45-50gm dan bentukkan semula menjadi bulat5.
- ketepikan
Cara untuk membuat kulit karipap
(Rujuk pic 1 sehingga 14)
- Ambil sebiji doh berminyak dan bentukkan menjadi leper
- Kemudian ambil sebiji doh marjerin dan letakkan ke atas doh berminyak tadi dan tutupkan - rujuk pic 3.
- Setelah itu bentukkan menjadi bulat - rujuk pic 4. lakukan sehingga habis.
- Ambil sebiji doh tadi dan canaikan - rujuk pic 5
- Kemudian gulungkan seperti swiss roll - rujuk pic 6
- Canaikan lagi doh tadi menjadi panjang - rujuk pic 7
- Gulungkan doh yang panjang tadi - rujuk pic 8
- Potongkan doh yang digulung tadi setebal 1cm - rujuk pic 9
- Dan lakukan proses ini sehingga habis
- Ambil sekeping doh tadi dan canaikan - rujuk pic 10
- Isikan inti dan klimkan doh atau gunakan acuan karipap. - rujuk pic 11 ( jika suka bolehlah letakkan sepotong kecil telur rebus bersama2 dengan inti)
- Lakukan sehingga habis dan gorengkan sehingga garing dan keperangan
- Lebihan karipap bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara dan simpan di dalam fridge
I found your website through a random stroke of luck. It helped me do my research on this topic. I have spent lots of time looking through your site. You have something good going here, keep it up!
ReplyDeleteI’m creating a collaborative blog and I need to know if I can transform a blogspot blog into one where anyone can add content and edit or change the text. Maybe there is another type of blog whee you can do this.. Thanks everyone..
ReplyDeleteYour post οffers proven neсesѕary to me.
ReplyDeleteIt’s quite informative and you really aгe cleаrlу quite experienced in
this гegion. Υou haѵe got ρoρped my personal ѕight to
different views οn this ѕubјесt mattеr using
intriguing, notable and solid cοntent matегial.
Takе а looκ at mу рage :: viagra online
An interesting discussion iis definitely wortth comment.
ReplyDeleteI believe that you need to write more about this subject, it
may not be a tahoo matter but usually people do nnot talk about these
subjects. To the next! Many thanks!!
My web site viagra online