Assalamualaikum..
Selamat Malam.. Petang tadi teringin teringin benor nak buat Lepat pisang yang ader keledek sebab balik kampung baru ni tengok orang jual keledek 3 tompok rm5.. Punyalah murah.. Apa lagi terus beli. Sekarang duk fikir menu yang berasaskan keledek lak sebab nak habiskan stok yang banyak ni..(tamak sangat lak rasenyer)
Tetiba teringat lak kat lepat pisang yang ada inti keledek. Alhamdulillah jadi jugak walhal ni pestime buatnyer... ^__^
LEPAT PISANG
Bahannya:
300gm pisang berangan
100gm ubi keledek yang dipotong kiub2
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan kelapa parut muda
2 cubit garam
1/3 cawan air gula merah (3 sb gula merah + 1/3 air masak)
Caranya:
- Lenyek pisang bersama gula pasir sehingga hancur.
- Masukkan tepung gandum, gula merah, kelapa muda dan sagu.
- Kacau sehingga sebati
- Masukkan keledek yang dipotong kiub2 tadi.
- Lastly masukkan santan dan kacau sehingga sebati
- Layurkan daun pisang
- Sedia diletakkan dalam 2 sb dan sedia dibungkus
- Kukus sehingga masak.
Cara melipat daun pisang seperti di bawah:
Jemput makan.. ^__^
Rindunya nak makan lepat pisang... salam kenal, follower 161
ReplyDeleteWaaa...sedapnya lepat...
ReplyDelete