Saturday, November 17

LEPAT PISANG INTI KELEDEK BERSAGU


Assalamualaikum..

Selamat Malam.. Petang tadi teringin teringin benor nak buat Lepat pisang yang ader keledek sebab balik kampung baru ni tengok orang jual keledek 3 tompok rm5.. Punyalah murah.. Apa lagi terus beli. Sekarang duk fikir menu yang berasaskan keledek lak sebab nak habiskan stok yang banyak ni..(tamak sangat lak rasenyer)

Tetiba teringat lak kat lepat pisang yang ada inti keledek. Alhamdulillah jadi jugak walhal ni pestime buatnyer... ^__^

LEPAT PISANG

Bahannya:

300gm pisang berangan
100gm ubi keledek yang dipotong kiub2
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan kelapa parut muda
2 cubit garam
1/3 cawan air gula merah (3 sb gula merah + 1/3 air masak)

Caranya:
  • Lenyek pisang bersama gula pasir sehingga hancur.
  • Masukkan tepung gandum, gula merah, kelapa muda dan sagu.
  • Kacau sehingga sebati
  • Masukkan keledek yang dipotong kiub2 tadi.
  • Lastly masukkan santan dan kacau sehingga sebati
  • Layurkan daun pisang
  • Sedia diletakkan dalam 2 sb dan sedia dibungkus
  • Kukus sehingga masak.



Cara melipat daun pisang seperti di bawah:


Jemput makan.. ^__^

Friday, November 16

LAKSA TERENGGANU KUAH MERAH versi 2


Assalamualaikum...

Selamat petang..
Zue baru je balik daripada bercuti di Terengganu. Sebelum balik, singgah pasar borong gi beli laksa sebab plan nak buat laksa memandangkan zue still lagi bercuti. Beli laksa 2 kilo. Satu kilo harganya rm3.50. Pastu beli lak ulaman yang susah nak dapat diKL macam ulam daun serai kayu. Kebetulan ternampak lak kobis yang dah dipotong separuh yang dijual dengan harga rm1. Agak murahkan... Memang rabun mata rasa cam nak beli semua sekali... 

Hari ni terus jer turun dapur untuk buat laksa Terengganu. Actually laksa Terengganu ada dua jenis kuah. Satu kuah putih (yang macam kuah laksam) dan satu lagi kuah merah. Zue lebih suka makan kuah merah. Pastu kalau makan zue akan letak seketul belacan..Rasanyer memang perhh... terangkat.. tapi siaplah lepas tu.. carilah ubat untuk resdung dan kecutkan jerawat. Sedap punya pasal sampai lupa akibatnyer.. hehehee...

Ini adalah kali kedua zue buatkan laksa terengganu DI SINI. Sebelum ni zue buat versi laksa terengganu yang letak gula kali ni zue letak gula melaka atau nisan.





Antara perkara yang harus zue beli untuk bekalan kat sini ialah Rempah Gulai dan Rempah Masak cap bunga ros. Kat KL tak de jual so beli untuk stok punyalah banyak. Dalam masakan terengganu memang menggunakan rempah cap bunga ros ni terutama nasi dagang dan juga laksa terengganu.

Untuk resepi ni actually zue main campak-campak jer dan tak der sukatan yang sebenar melainkan untuk rempah, rempah gula perlu lebih banyak daripada rempah masak contohnyer rempah masak 2 sb tapi rempah gulai 3sb.
LAKSA TERENGGANU KUAH MERAH

Bahannya:

Laksa putih

Ulaman:

daun serai kayu
timun
kobis
taugeh
kacang panjang
**tertakluk pada selera masing-masing
**diracik dan dipotong kecil-kecil
Bahan untuk kuah:

Ikan direbus dan ditumbuk/diblender (Zue tumbuk saja)
santan
kerisik
cili boh atau lada giling
Rempah masak dan rempah gulai cap bunga ros
belacan
garam
gula melaka atau nisan
air rebusan ikan
air secukupnya

Bahan yang diblender

bawang merah
bawang putih
halia
lengkuas hidup
kunyit hidup

Caranya:

  • Rebus ikan dan asingkan isi dengan tulang.
  • Ambik isi saja dan tumbuk sehingga hancur
  • Tumis bahan yang diblend tadi sehingga naik bau dan masukkan cili boh/cili giling dan kacau lagi
  • Kemudian masukkan rempah masak dan rempah gulai cap bunga ros dan kacau sehingga sebati
  • Masukkan kerisik, asam keping, garam, gula melaka, air rebusan ikan dan santan 
  • Masak sehingga pecah minyak
  • Sedia dimakan bersama laksa dan ulaman.

Monday, November 12

COKLAT MOIST CUP CAKES


Assalamualaikum..

Happy Depavali buat penganut beragama hindu. 

Minggu lepas Zue dapat tempahan untuk member bertunang semperna 10/11/12. Memang cantek tarikh tukan?.. Tapi Zue suka lagi tarikh 12/12/12.. Mesti ramai yang pilih tarikh tu untuk buat majlis bersejarah..

Untuk resepi cup cakes Zue akan gunakan resepi DI SINI. Actually ni adalah resepi kek coklat moist tapi zue buat untuk cup cakes. Sebab customer zue amat suka cup cakes coklat moist ni. Ia amat gebu dan lembut.
Bagi membuat buttercream, Zue akan gunakan resepi         DI SINI
Resepi buttercream ini juga akan terbentuk bunga yang cantik dan ia tak menggunakan gula aising yang terlalu banyak. Almaklumlah.. kalau banyak gula aising, kita perlu pukul sampai gula betul-betul hancur kalau tak hancur akan terasa gigitan gula apabila makan cup cakes tersebut.. Ermm.. memang tak best..

Zue guna dua kaler iaitu kaler merah dan kaler putih masa memasukkan buttercream di dalam plastik sebelum memipingkan bunga ros.
Tutorial bagi membentuk bunga ros adalah DI SINI.

Thursday, November 1

HOKAIDO CUPCAKES

Assalamualaikum...

Dah lama nak buat HOKAIDO CUPCAKES. Hari ni terlaksana jugak akhirnya... Orang lain dah sampai ke bulan. Zue baru bertatih.. tak per lah biar lambat asalkan buat...

Actually rasa hokaido cupcakes ni amatlah sedap sebab ia gebu ala-ala kek chiffon. Tambah lak filling dalamnyer ader kastad..Perrhhh... terbaiklah. Actually kat kedai kek harga untuk sebiji cup cakes ni memang mahal. Tapi berbaloi lagi kalau pandai buat sendiri.
HOKKAIDO CUPCAKES

4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder
4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster

  • Panaskan oven pada suhu 170 C
  • Sediakan mangkuk kertas cup cake yang keras
  • Atau boleh juga gunakan cawan muffin
  • Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder.
  • Kemudian di ayak 3 kali
  • Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
  • Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
  • Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rataDalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
  • Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
  • Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)
  • Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
  • Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
  • Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama
  • Tuangkan adunan dalam cawan kertas anggaran 80% penuh
  • Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
  • Keluarkan dari oven bila cup kek masak
  • Biarkan kek sejuk
  • Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling  dengan menggunakan pipping bag.



CREAM CUSTARD

1 sudu besar tepung 
1 sudu besar tepung jagung 
4 sudu besar gula 200ml (1 cup) susu segar 
1 biji telur (L size) 
1 sudu besar mentega  
1 sudu teh esen vanila 


  • Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk.  
  • Masukkan 1-2 sudu besar susu. 
  • Kacau rata jangan ada yang berketul2 
  • Masukkan telur dan kacau lagi.  
  • Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
  • Masak sehingga pekat dengan api yg sederhana.
  • Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata.  
  • Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.