Tuesday, November 22

LAKSA TERENGGANU KUAH MERAH

Sape pernah makan laksa Terengganu.. Ada orang kata rasa cam laksa Johor.. tapi bagi zue tak samalah... mungkin kari dia macam sama tapi rasa tak sama..

Actually kuah Laksa Terengganu ada 2 jenis. Satu kuah masak merah (yang zue buat sekarang) dan satu lagi kuah putih (macam kuah laksam).. tapi zue lebih suka kuah masak merah lagi terasa karinya tu.. Lebih-lebih lagi ia dimakan bersama sedikit belacan dan lada yang ditumbuk (kasi pedas) dan lebih terasa kaw dia punya kuah..

Bahan-bahan:-
          Laksa putih direndam dan direbus
          Daun kesum
          Kacang panjang
          Bunga kantan
          Timun
          Kobis
          taugeh
          *semua diracik halus melainkan kacang panjang dipotong 
           kecil-kecil
          *actually banyak lagi daun yang boleh dijadikan ulaman 
            seperti daun kadok dan daun kemangi


Kuahnya agak kuning sebab zue lebihkan kunyit.. adalah lebih original kalau kuah merah


Bahan untuk kuah :
          Ikan direbus dan diblender (banyak ikan lagi sedap)
          Santan
          Kerisik
          Cili Boh atau lada giling
          Asam keping
          Garam
          Gula
          Serbuk perasa (Ajinomoto)
          Sedikit air
          Air rebusan ikan
          *Bawang merah 
          *Bawang putih
          *Halia
          *Kunyit hidup
          *Sedikit lengkuas
                 *Dikisar/diblend
Caranya:-

  1. Rebus ikan dan blenderkan isi ikan tersebut
  2. Blendkan tulang ikan bersama air (Ambil air daripada rebusan ikan tadi ditapis dan buang tulangnya)
  3. Tumis bahan yang diblend tadi bersama sedikit minyak
  4. Masukkan rempah cap bunga ros (masakan terengganu wajib ada rempah ni baru original), cili boh, kerisik, asam keping, garam, gula, serbuk perasa dan air.
  5. Masukkan santan (macam nak masak kari tuu)
  6. Masak sampai pecah minyak dan sehingga masak
  7. Boleh dihidang dengan laksa dan ulam-ulaman.

    Untuk lebih terasa kepedasan dan bagi lagi ada ummmpp..!! dia punya kuah, boleh dihidangkan bersama sedikit belacan (tak suka belacan tak yah letak ler) dan lada hidup yang dah di tumbuk..Sesetengah orang meyediakan bersama garam halus untuk yang suka lagi memasinkan kuah tersebut..

    No comments:

     

    Designed By Izza sakura