Thursday, May 18

KETUPAT PULUT DAUN PISANG DAN RENDANG DAGING




Assalamualaikum...

Alkisahnya.. ni cerita raya haji tahun lepas. Kami satu family tak balik so zue buat lah rendang versi sendiri. Bahan semua dah ada tapi daun untuk bungkus ketupat tak jumpa. Habis chow kit dan pasar borong seri kembangan pergi cari. Tak de sampai sudah. Last2 no choice guna je lah daun pisang kira alat-ala lepat lah ni sebab selalu tengok mak mertua buat lepat guna daun pisang so try ler buat kat lemang zue.. Hihiii..





LEMANG KUKUS DAUN PISANG



Bahannya:

3 cawan beras pulut - cuci dan rendam 4 jam (bergantung pada jenis beras pulut). Kemudian toskan.
3 cawan santan pekat + 1 sdt gula dan garam secukupnya - masak sehingga pecah minyak.
3 helai daun pandan - simpul Daun pisang secukupnya - layukan atas api supaya lembut dan senang bila digolong. Aluminum foil


Caranya:

*Panaskan kukusan terlebih dahulu* 
   

  • Sediakan loyang dan masukan beras pulut. Ratakan. 
  • Tuang santan yang sudah dimasak tadi serta daun pandan. Sukatan santan mesti sama paras      dengan beras. Jangan lebihkan santan nanti beras akan lembik bila sudah masak. 
  • Kukus dalam 30 minit bergantung pada beras sehingga masak. 
  • Bila dah masak keluarkan.
  • Kepal pulut mengikut saiz yang disukai dan letak atas daun pisang. Gulungkan padat supaya daun pisang melekat. Hujung sebelah menyebelah buncu lipatkan dan gulung lagi dengan aluminium foil.
  • Buat sampai habis dan kukuskan lagi dalam 20 minit dan kemudian bolehlah dimasukan ke oven . 
  • Bakar 20 minit pada suhu 180 degrees api atas bawah.

RENDANG DAGING

Bahannya:
1 kg daging (potong nipis kecil)
5 helai daun kunyit (mayang halus)
2 batang serai (ketuk)
2 ulas bawang putih (ketuk)
1/2 cawan minyak
2 cawan santan pekat
2 s/besar kerisik
1 s/besar gula merah garam

Bahan-Bahan (BLEND)

15 tangkai cili kering + cili api (mengikut kepedasan sendiri)
3 biji bawang besar
10 biji bawang merah 
4 biji bawang putih dikisar
1 inci halia halus
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
5 batang serai

Caranya:
  • Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bawang putih yg diketukkan. 
  • Masukkan bahan mesin dan biarkan sehingga wangi dan naik minyak. 
  • Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan daging masak sebati ngan rempah mesin sebentar. Masukkan santan, garam dan biarkan mendidih dan agak pekat 
  • Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit. 
  • Biarkan sehingga naik minyak. 
  • Boleh dihidangkan dengan nasi atau pulut atau roti saja..

Tuesday, May 16

KERANG REBUS


 Assalamualaikum... 

Uols suka tak makan kerang? Kerang adalah salah satu makanan peberet zue samaada cicah ngan air asam atau ngan sos cili thai. Kalau dalam char kue teow tu saja request banyak-banyak. Ada orang kata kerang ni penyebab batu karang. Samaada fakta ni releven atau tidak, bagi zue rasa cam betul sebab dalam kerang banyak pasir so mungkin pasir tu punca jaringan pundi kencing kita tak dapat ditapis sepenuhnya dan terjadilah batu karang... Ermm.. bahaya jugak tu tapi kalau mulut dah suka makan cammana tu tu yer... makan bleh tapi jangan selalu.. hokeyyy




KERANG REBUS 

Bahannya:-

Kerang 
Serai 
3 ulas bawang putih- diketuk
Air secukupnya
Garam  


Caranya:- 

  • Cuci bersih kerang,berus sikit dan bilas beberapa kali. 
  • Masukkan semua bhn dlm periuk dan masak atas api. 
  • Biarkan mendidih dan perasakan garamnya. (saya x suka masak terlalu lama,nanti isi kerang mengecut) 

p/s : Cicah ngan sos cili thai... perhhh... Besttt

Monday, May 8

ASAM LAKSA





Assalamualaikum....

Selamat pagi... Tau tak apa beza asam laksa dan laksa penang? Actually bagi Zue, lagi suka asam laksa daripada laksa penang. Kedai melayu susah nak cari asam laksa tau..kalau ada pun kat pasaraya besar dan tokeynya orang cina. So kalau buat lagi elok. Nak buat pun sangat mudah.. Jom try resepi dijamin sedap ni..

Actually ni resepi ambik kat FB. Admin yang share tu kata dia ambik daripada kawan dia orang cina.. Patut pun sedappp.. ori resepi ni tau...





ASAM LAKSA

Bahan utama:
3 kilo Ikan kembong
1 tin kecil sardin

Bahan Kisar
4 inci belacan melaka warna merah
4 labu bawang besar
1 jari telunjuk kunyit hidup
20+ biji cili padi
1 ibu jari lengkuas

Lain lain
4 tangkai daun kesum
20 kpg asam keping
4 bunga kantan -  belah
6 serai - titik
1 senduk cili giling
Segengam asam jawa
½ - 1 biji nenas masak - blend & masuk dalam kuah

Hirisan/Hiasan
Timun, daun pudina, bawang besar, cili merah/padi, salad, kantan dan daun pudina

2 kg ikan dicuci bersih dan di rebus, angkat  dan disiakkan isinya.  Tapis air rebusan diguna utk buat kuah. Masukkan kesemua bahan kisar dan bahan bahan lain termasuk ikan sardin yg dilenyet (admin cuci dulu). Masak dengan api perlahan. Masukkan gula dan garam.







Nota:

  • Gula mestilah banyak sehingga terasa seperti manis manis buah.

  • Nak guna laksa beras pun boleh. 


P/s: Letak otak udang lagi naik umpph asam laksa ni.

Thursday, May 4

LAKSA PENANG




Assalamualaikum...

Teringin makan laksa lah pulak hari ni. Actually laksa ni kalau buat kuah dia tak de tulang langsung baru makan tu tak leh berhenti tapilah kalau ada tulang.. Serius.. terus potong.. Makna pulak ngan otak udang.. Perhh... bertambah tau.. Nak buat bukannya susah.. Main rebus2 je tapi renyuh skit masa buang tulang kat ikan. Make sure pakai ikan sardin tau..




LAKSA PENANG

Bahannya:


1 kg ikan mata besar (ikan sardin)
(Direbus bersama beberapa keping asam gelugor)
2 bungkus laksa kering
5 keping asam gelugur
2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk
4 sudu besar pes udang
2 cekak daun kesum / cenohom
2 cm keratan lengkuas (diketuk)
4 batang serai (diketuk)
Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa.



Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus):

Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus dan blender sehingga menjadi cili giling
3 ulas bawang putih.
4 biji bawang besar dipotong empat
Anggaran 6 cm belacan bakar.



Bahan hiasan:

Daun pudina
Cili merah dihiris
Cili padi dihiris
Timun dihiris
Daun salad dihiris
Bunga kantan dihiris
Bawang besar dihiris
Telur rebus (sebiji dipotong dua atau dipotong empat)
Limau nipis atau limau kasturi dipotong sipi




Penyediaan kuah:


  • Ikan dibuang tulang dan asingkan tulang dalam bekas lain
  • Blenderkan isi ikan 
  • Blenderkan tulang ikan sekali kepala ikan (blend sehingga tulang menjadi putih) 
  • buang tulang ikan yang dah bertukar kaler tu
  • Dalam satu periuk, tapiskan air yang diblend tadi iaitu air blender ikan dan air blender tulang ikan
  • Masukkan bahan-bahan pes ke dalam periuk bersama bunga kantan, daun kesum, lengkuas dan asam gelugor.
  • Rebus sebingga mendidih dan masukkan garam dan gula
  • Tambahkan sedikit air sekiranya kuah agak pekat 
  • Sekiranya rasa masam, masin dan manis secukup rasa, tutup api






Tips Penting: 


  • Ikan yang telah disiang hendaklah diperap sekejap; lebih kurang 10 minit bersama garam dan limau kasturi bagi menghilangkan hanyir ikan. Kemudian dicuci bersih.
  • Laksa kering hendaklah direndam semalaman supaya betul-betul lembut sebelum direbus. Rebus dalam air mendidih bergaram. Tentukan laksa anda masak sempurna dengan mencuba memicitnya. Selepas lembut, toskan dan basuh dengan air biasa. Toskan kembali dan simpan dalam bekas penapis untuk laksa anda sentiasa kering dan liat. Laksa yang direbus dibasuh dengan air biasa akan menghalangnya daripada melekat dan menghilangkan bau yang tidak menyenangkan sekiranya laksa itu stok yang lama.

Wednesday, April 26

MEE TARIK HOMEMADE



Assalamualaikum....

Petang-petang gini bestkan kalau dapat makan mee tarik...Uols suka makan mee tarik x? Ala... yang mee dari Lanzhou, China tu lah. Siapa yang dah makan mesti ketagih nak makan lagikan...Ok sis ada tengok kat satu blog ni so sis translate dan try buat ikut malaysia punya bahan yang ada kat sini. Jom tengok.. sangat mudah...





Sumber: woksoflife.com




Homemade Noodles


3 cawan tepung gandum
Sebiji telur
100ml air  dicampur
1sk garam


  • Sis guna bread maker, masuk semua bahan dan set untuk doh. 
  • 30 minit rehatkan doh (tutup dengan tuala lembap) dan uli sekejap dalam 3 minit untuk buang angin.
  • Seperti gambar di atas uli secara melata (pastikan letak tepung gandum untuk elak dari melekat)
  • potong panjang dan nipis (agak2 cam mee) - Actually sis tak pandai tarik cam kat kedai mee tarik tu so sis potong gini dan tarik sedikit bagi panjang.
  • Selepas mee siap boleh lah direbus. 
  • Lagi sedap masa nak makan baru rebus, baru rasa mee kenyal 







Spicy Beef Soup

Bahannya:

Potong 4 sebiji bawang besar
5 ulas bawang putih - 10 ulas
1 inchi halia potong nipis
Setengah kilo daging lembu (kalau ada tulang boleh masukkan sekali)
1/2 sb serbuk lada hitam
10 tangkai cili kering digoreng dan blend kering (suka pedas boleh tambah lagi)
8 tangkai daun bawang
4 bunga lawang
3 helai daun bay
1 biji tomato potong dadu
Daun sup
1 senduk kecil kicap cair
1 senduk kecil cili sos
Garam gula secukup rasa
Minyak menumis dan air secukupnya




Caranya:

  • Rebuskan dahulu tulang dan daging lembu dalam slow cooker
  • Tuangkan dalam satu bekas dan masukkan air untuk buat sup
  • Dalam air tersebut masukkan daging, tulang, daun sup dan halia.
  • Didihkan sehingga masak dengan api sederhana.


  • Sementara itu, tumiskan bawang besar bersama bawang putih (x yah potong ) sampai naik bau






  • Masukkan cili kering yang di goreng dan diblend halus tadi
  • Dan masukkan sekali daun bay bersama lada hitam yang ditumbuk halus





  • Kemudian masukkan tomato, kicap cair bersama sos cili dan sedikit air
  • Kacau rata sehingga sebati





  • Okey, masukkan dalam sup tadi
  • Kacau rata, masukkan gula dan garam secukup rasa
  • Siappp... makan panas-panas ngan mee baru masak





Friday, April 21

KERANG AIR ASAM ala Thai




Assalamualaikum...

Salam Jumaat.. Hari ni Zue nak share resepi KERANG AIR ASAM. Hari tu tengok si chumnam kat fb yang glamer makan asam tu.. Orang thailand tu.. Serius mengoda.. Terus google resepi nak buat. Alhamdulillah.. memang tak mengecewakan... sedappp.. Ni adalah menu patut ada dalam bulan puasa.. Almaklum tinggal sebulan lagi nak puasa.. Jom try..



KERANG AIR ASAM Ala Thai

Bahan- Bahan

2 kilo kerang
10 batang cili api
3 biji limau nipis dibelah 4
2 biji tomato
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar air limau satang
2 inci belacan dibakar
1 genggam asam jawa jadikan 1 cawan jus asam jawa
garam dan gula secukupnya
Daun ketumbar 
Cara -Cara

  • Basuh kerang dan rebus kerang sehingga ada kerang yang terbukak sendiri
  • Buang air rebusan kerang dan segera letak ais dan air sejuk dari petis ais untuk elakkan kerang jadi kecut . Itupun antara tips untuk kerang nampak segar . Pastu buang separuh cengkerang dan gunakan separuh lagi yang berisi untuk dibuat kerabu
  • Hiris kasar cili api dan tomato
  • Satukan air asam jawa , belacan bakar , sos ikan , jus limau satang , cili api , tomato , garam dan gula dalam bekas yang sesuai
  • Gaulkan bersama kerang sehingga mesra
  • Akhir sekali perahkan limau nipis dan masukkan daun ketumbar yang dipotong kasar , campurkan sekali kulit limau dan gaul lagi sehingga sebati
  • Siap . Ratah gitu pun sedap


Nota :
  • Kalau semua masam , pedas , masin , manis semua dah cukup rasa itu maknanya dah siaplah kerabu kerang kita .
  • Kurang pedas tambahlah cili , kurang masin tambahlah sos ikan atau garam , kurang manis tambahlah gula , kurang masam tambahlah jus lemon satang atau yang fresh punya pun boleh. 

Wednesday, April 19

JUS APPLE PINEAPPLE




Assalamualaikum...

Buah nenas dan ni selain dimakan atau dibuat gulai ia boleh dibuat jus. Manakala buah apple pulak sesuai dibuat kuih seperti apple pai.. apple puff kek apple cheese dan banyak lagi. Kalau di gabungkan kedua2nya dia dalam ais batu dan susu pekat manis rasanya perhh... sedapp. Ditambah pulak dengan cuaca panas.. perhhh.. sangat nyaman. Untuk jus nenas, ia sangat sesuai untuk orang yang ada batu karang tapi kena amalkan selalu. Jus nenas juga sangat kaya dengan vitamin c manakala jus apple 50% vitamin A dan juga vitamin B dan C. Kedua2 jus ini sangat sesuai untuk menurunkan berat badan kalau ia diminum secara berkonsistem. Jom try resepi yang sangat mudah.




Jus buah nenas dan buah apple

Bahannya :
Buah nenas  ( dipotong-potong )
Buah apple (dipotong - potong)
Susu pekat manis
Gula pasir 
Ais batu  dihancurkan 
300 ml air  

Cara Membuat Jus buah nenas dan apple:
  • Masukkan potongan nanas dan buah apple ke dalam blender
  • Tambahkan air secukupnya dan masukkan juga gula pasir ke dalam blender
  • Kemudian masukkan susu pekat manis bersama ais batu ke dalam blender
  • Blendkan sehingga halus
  • Sedia diminum
*** Zue suka minum tanpa tapis

AYAM MASAK KICAP BEREMPAH



Assalamualaikum...

Biasa kita makan ayam masak kicap biasa je kan, cuba try pulak versi letak rempah. Zue suka rempah daging babas sebab bau dia menyengat. Anak-anak memang sangat suka kalau buat lauk ni. Siap bertambah nasi. So apa kata cuba menu tengahari ni yang simple dan ada umphhh...



 
AYAM MASAK KICAP BEREMPAH

Bahannya:

3-4 ketul ayam
4 sb kicap manis
2 sb sos tiram
2 sb sos tomato
2 sb sos cili
1 biji tomato
Kacang panjang
Lada besar
Gula secukup rasa
Rempah daging babas

Bahan tumisan
1 labu bawang besar (potong bulat2)
2 ulas bawang kecil (dimayang)
1 ulas bawang putih (di ketuk)
sedikit halia (mayang)

 

Caranya:


  • Ayam diperap bersama kunyit, cili giling dan garam secukup rasa dalam 5 minit
  • Goreng ayam tersebut sehingga garing
  • Tumis bahan tumisan bersama sedikit minyak (sis guna minyak ayam tadi)
  • Masukkan sedikit rempah daging babas dan sedikit air dan kacau rata
  • Masukkan kicap pekat manis, sos tiram, sos tomato dan sos cili
  • Kemudian masukkan air (untuk buat kuah) dan sedikit gula 
  • Last skali masukkan kacang panjang, lada besar dan tomato yang di potong 6
  • Kacau bagi rata dan biarkan seketika dan tutup api.

Tuesday, April 18

NASI HUJAN PANAS aka NASI MINYAK TERENGGANU



Cuti minggu lepas tiba-tiba merajinkan diri nak buat nasi minyak hujan panas. Lama betul tak makan rasa cam teringin sangat-sangat. Kebetulan semua ada kat dapur apa lagi start enjin lah memasak kat dapur. Resepi ada kat bawah ye tapi kena ada rempah cap bunga ros terengganu atau rempah terengganu untu kuahnya boleh boleh buat,. Kalau tak jadilah kari ayam.





NASI HUJAN PANAS



Bahannya:

          2 sb planta/marjerin
          2 ulas bawang putih (dicincang)
          1 ulas bawang besar (dipotong)
          kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang
          2 cawan beras siam
          2 cawan air
          1 cawan susu cair
          1 sb susu pekat manis
          2 sb sos tomato
          1 sb gula
          1 sk garam halus
          ½ cawan kismis
          2 helai daun pandan di simpul
          **setitik dua pewarna kuning, merah dan hijau



Caranya:
  • Cucikan beras bersih-bersih dan masukkan dalam rice cooker
  • masukkan kesemua bahan kecuali buah kismis dan pewarna merah dan hijau dan kacau sedikit sehingga agak rata
  • masakkan kesemua bahan-bahan tadi.
  • Untuk mengelakkan nasi tidak masak atau terlalu lembik, pastikan bahan cecair didalam rice cooker lebih dalam 1 inci daripada nasi *tertakluk pada beras yang digunakan
  • Bila nampak agak hampir masak, titikkan pewarna dan masukkan atasnya buah kismis dan jangan dikacau..tunggu sehingga masak
  • Bila nasi dah masak barulah kacau perlahan-lahan supaya pewarna tadi bercampur.



GULAI AYAM REMPAH TERENGGANU

          1 ekor ayam (lagi best letak ayam kampung)
          1 ½ senduk cili boh
          1/2 kilo santan segar
          2 cawan air
          1 senduk bawang merah *
          1 sudu besar halia *
          4 ulas bawang putih *
          *tumbuk/blend
           ½ senduk besar minyak masak
          7 sudu makan rempah gulai cap bunga ros 
          (rempah ori dari terengganu)
          1 sk rempah masak cap bunga ros
          1 keping gula melaka 
          ½ sudu makan gula
          3 biji kentang dipotong 4
          Asam keping, garam dan serbuk perasa secukup rasa

Caranya:
  • ayam dibersihkan kemudian dipotong-potong, dibasuh dan toskan airnya. 
  • Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumiskan semua bahan-bahan yang telah ditumbuk/blend hingga wangi baunya. 
  • Masukkan cili boh/cili giling bersama serbuk rempah masak dan rempah gulai. Tumis sehingga naik baunyer.
  • Masukkan gula melaka, gula, garam, asam keping dan serbuk perasa secukup rasa
  • Masukkan juga kentang yang dipotong kecil2
  • Masukkan ayam dan masak sehingga agak sebati
  • Lastly masukkan santan pekat bersama air (agak-agak)
  • Masakkan sehingga empuk.
***Masakkan terengganu agak manis sedikit..




ACAR



Bahan-bahan

          timun
          tomato
          bawang besar
          daun ketumbar
          sos tomato
          sos cili
          gula
          garam
          cuka

CARANYA
  • Potong timun, bawang besar dan buah tomato.
  • masukkan dalam satu bekas bersama sos cili, sos tomato, gula, garam dan cuka
  • potong sedikit daun ketumbar dan masukkan ke dalam bahan-bahan tadi.

MURTABAK ROTI CHEESE menggunakan pemanggang ajaib




Assalamualaikum...

Korang pernah tak buat murtabak menggunakan pemanggang ajaib?.. Senang gila tau. Sis baru try ni. Dah beli punyalah lama tapi duk buat harta jer.. Kali ni mesti buat. So sis merajinkan diri untuk buat. Ni bleh try buat untuk bulan puasa tahun ni.





MURTABAK ROTI CHEESE menggunakan pemanggang ajaib

Bahannya:

* 12 keping roti High 5
* 1 biji bawang besar dipotong dadu
* 2 ulas bawang putih potong halus
* 1 paket daging hancur(Ramly burger)
* 1 biji cili merah potong halus
* 3 1/2 sudu besar rempah kurma
* 1 biji ubi kentang dipotong dadu
* 5 biji telur
* 2 cawan susu segar
* 1/2 paket cheese mozarella
*  sedikit minyak untuk menumis



Cara memasak inti

  • Panaskan dalam 3 sudu besar minyak dan tumis bawang putih hingga retbit bau.masukkan pula rempah kurma yang dibancuh bersama sedikit air.Goreng hingga garing. 
  • Masukkan daging hancur kedalam kuali dan kacau hingga air agak kering.Masukkan pula bawang besar,cili merah dan kentang.Kacau biar sebati. 
  • Masukkan kiub ayam dan kacau lagi.Masukkan pula lada putih.kacau dan biar sampai kentang empuk dan daging agak kering.Angkat dan sejukkan.




Cara menyediakan murtabak daging

  • Kocok susu,telur dan 1 sudu kecil garam hingga sebati
  • Celupkan 4 keping roti kedalam campuran susu dam atur dlm loyang  4 segi yang telah di sapu dengan butter.
  • Tuang bahan inti diatas roti dan ratakan. 3' Ulang langkah no 2 dengan roti menjadi lapisan terakhir dan tuangkan semua baki campuran susu dan telur diatas roti.
  • Taburkan cheese sebanyak yang disukai diatas lapisan roti yang terakhir.


JAPANESE MILK BUNS BEARS




Assalamualaikum...

Resepi ni diambil daripada blog bento monsters. Saja nak try buat ala-ala bun comel. Dalam resepi tersebut dia org buat sekali dengan badan tapi zue buat kepala saja. Anak2 sangat happy. Makan pulak dengan jem stoberi... Sedapp...







RESEPI JAPANESE MILK BUNS BEARS

Sumber: Bentomonster


Bahannya:

250g tepung gandum
3g yis
200g susu kotak
10g gula
10g butter
3g garam





Caranya:

  • Campurkan ke semua bahan dalam satu bekas kecuali buter.
  • Kacau rata dan tumbuk-tumbukkan selama 10 minit dan bila adunan bertukar menjadi doh baru masukkan butter
  • Sekiranya menggunakan breadmaker masukkan kesemua sekali.
  • Perapkan dough didalam suasana sedikit panas (saya masukkan dalam oven yang suam) (doh perlu ditutup)
  • Apabila saiz doh sudah besar, keluarkan dan letakkan atas sedikit tepung gandum untuk di uli.
  • Bahagikan doh kepada 5 bahagian dan bulatkan 
  • Bentukkan kepala bear dengan saiz besar dan yang selebihnya saiz kecil untuk hidung dan telinga
  • Bahagian mata letakkan ceri atau kismis.
  • Saya buat saiz kecil supaya nanti ia tak lah sangat besar.
  • Biarkan selama 15 minit untuk double saiz
  • Masak selama 15 minit menggunakan api atas dan bawah 140 darjah.
  • Sapukan sedikit mentega cair untuk bagi ia berkilat.


LEMPENG PISANG


Assalamualaikum..

Apa kata try buat lempeng pisang petang nanti.. mesti sedap.. Zue dah try resepi ni banyak kali dan tak puas makan tau.. sedapp.. Anak2 dan suami pun suka. Minum ngan air teh petang-petang kan best.. Jom cuba resepi yang sangat mudah..




LEMPENG PISANG 

Bahannya:

5 biji pisang (Apa-apa pisang jer)
3 sudu gula pasir 
1/2 cawan tepung gandum 
Kelapa parut + sedikit garam 
Daun pisang (layur untuk elakkan drp rapuh waktu membalut nanti)




Caranya:
  • Lenyek pisang dengan gula sampai hancur. 
  • Masukkan tepung gandum dan gaul hingga sebati. 
  • Ambil sedikit adunan dan ratakan di atas daun pisang 
  • Ratakan kelapa parut pada sebelah bahagian sahaja. 
  • Letak atas daun pisang dan lipatkan daun pisang tersebut 
  • Bolehlah dibakar di atas kuali leper. 
  • Nak buat lempeng pisang ni dua benda utama kena ada, pisang dan daun pisang
Aroma daun pisang woww, sedap ! 

Friday, April 14

AGAR-AGAR PUDING KOKTAIL



Assalamualaikum...

Imagingkan bulan puasa makan agar-agar koktail.. Perhh.. Rasa tengok nasi pun dah kenyang. Kebiasaan orang buat air kan untuk puding koktail so hari ni i nak buat agar-agar. Alaa.. rasa sama je jer.. sedappp....

p/s: my list recipe for mubarak..



AGAR-AGAR PUDING KOKTAIL


Bahan-Bahan:

  • 1 bungkus atau 20g agar-agar bertali
  • 900 ml air
  • 1 tin koktel buah-buahan
  • 1 tin susu cair
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 1 helai daun pandan




Cara Penyediaan:

  1. Basuh agar-agar dan rebus bersama air sehingga larut.
  2. Kemudian masukkan gula pasir, daun pandan dan buah-buahan koktel berserta airnya sekali.
  3. Masukkan susu cair dan masak di atas api yang perlahan hingga 2-3 minit.
  4. Tuang di dalam loyang dan sejukkan.

SIAKAP MASAK KICAP MAHSURI




Assalamualaikum...

I have a lot of my recipe still not publish so this recipe is one of the draf in my blog. Hari ni nak sementara free tak de kerja i will share resepi yang dah bersawang and di buat tahun lepas. Kebetulan hari tu ada peraduan guna kicap mahsuri.. Tak de makna nak menang tapi just seronok2 je masuk. So i mix and match lah mana2 resepi dengan guna kicap mahsuri.. Hasilnya sangat sedap.. 






Ikan Masak Kicap Pedas
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 ekor Ikan bawal emas - lumur garam kunyit dan goreng
1 sudu besar cili kisar - ikut pedas disukai
1 labu bawang besar - hiris bulat
1 biji cili hidup merah/hijau - hiris
1 batang daun sadri/daun bawang - hiris
1 batang kulit kayu manis - opsyenal

Bahan bahan sos:
Kicap pekat
Kicap manis pedas MAHSURI
Sos tomato
Sos tiram
Sos ikan
Sedikit gula





Bahan bahan kisar:
1/2 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis dan bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga cili garing dan masak.

Masukkan semua bahan sos seperti kicap pekat, kicap manis, sos tomato, sos tiram dan sos ikan. Kacau hingga sebati. Masukkan sedikit air untuk berkuah.

Setelah mendidih, bawang besar dan cili hidup. Saya guna cili hijau solok dari Kelantan. Akhir sekali masukkan ikan yang digoreng. Gaul-gaulkan seketika sebelum ditutup api.

Sebelum dihidangkan, taburkan sedikit hirisan daun sadri atau daun bawang.

Thursday, April 13

NASI MANDI ARABIKA READY MADE


Assalamualaikum...

Dah lunch ke? Zue tak rehat lagi ni. Still kat opis buat keje. (sambil mengarang blog...Ahaks!!). Jap lagi pukul 1 baru boleh lunch. Duk fikir nak makan apa tengahari ni. Tetiba teringat kat entry pasal nasi mandy yang duk draf hampir 2 minggu ni. Actually hari tu balik kampung di Terengganu kebetulan singgah kat pasaraya SABASUN, tengok ader jual 2 in 1 punya rempah ratus. Saja try beli sebab nak rasa. 2 minggu lepas tu buatlah sebab mak mertua datang rumah. Tak sangka dapat pujian, siap mak mertua tanya resepi.. Hahahaaa... finally ngaku jugak ni 2 in 1 punya rempah.. So apalagi dapat pesanan ler bila nak balik Terengganu next time.

Actually kat belakang tu dah ada resepi untuk buat tapi cam biasa sesuka hati zue autakan diapunya intipati.. (^-0)


NASI MANDY ARABIKA

Bahan untuk ayam:

1 ekor ayam ~ dipotong (sederhana besar) dan di cuci bersih


Rempah NASI MANDY ARABIKA (Guna separuh jer)

2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
Garam secukup rasa


Caranya:

  • Gaul rata ayam dengan rempah nasi mandy arabica dan perapkan dalam 15 minit.
  • Alaskan/balutkan bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. 
  • Balutkan ayam dengan aluminium foil
  • Bakar ayam tersebut  pada suhu 250'c selama 1jam. 
  • Pada 10minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.

Nasi

4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar butter
4 1/2 cawan air atau secukupnya


1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus 
1/3 cwn kismis 
Rempah nasi mandy arabica (separuh lagi yang tinggal)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang 
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa.


Cara penyediaan nasi:

  • Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia sehingga naik bau. 
  • Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
  • Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker.
  • Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
  • Bila nasi kering, buat lubang ditengah-tengah nasi dan letakkan foil. 
  • Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
  • Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi. 
  • Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.
Sos:
1 biji tomato ~ hiris
 

5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris 
1 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus 
Garam 
Gula 
Perahan lemon. 

Cara penyediaan:
~ Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.



Bahan - bahan rempah kabsa:
1 sudu makan bunga cengkih **
1 sudu makan lada hitam **
1 sudu makan jintan manis **
1 sudu makan jintan putih **
2 sudu makan biji ketumbar **
1 sudu makan buah pelaga **
1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) **
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit




Cara penyediaan:
  • Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.
  • Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.
  • Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.

Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa. Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.


 

Designed By Izza sakura