Wednesday, July 5

RED PEARL COOKIES




Assalamualaikum...

Salam Syawal.. Hari ni nak share resepi biskut Pearl Cookies yang sangat umphh.. Family memang suka dengan biskut ni. Gabungan conflakes dan biskut chips memang osem.. bila makan terasa kerangupan biskut ni, Tambah pulak dengan badam yang rangup. Gila sedappp..





RED PEARL COOKIES


Bahannya:-

150 gm butter
150 gm tepung gandum
75 gm gula halus @ gula kastor
60 gm cornflakes
50 gm coklat chips
25 gm almond nibs
1 sudu kecil esen vanilla
ceri merah ~ dihiris halus dan memanjang





Caranya:
  • Mula2 kita satukan butter dan gula. Dengan menggunakan senduk kayu sahaja gaul hingga gula dan butter sebati dan sekata. Tak payah pukul sampai kembang ya cukup sekadar ia sebati, sebab jika terlebih pukul biskut kita akan kembang dan leper selepas di bakar nanti
  • Masukkan tepung dan gaul rata
  • Masukkan cornflakes, badam, cip coklat dan esen vanila. Kemudian gaul rata
  • sudukan atas dulang pembakar
  • buah ceri pula potong memanjang atau dadu. Letakkan hirisan ceri atas adunan tadi
  • Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan 15 minit terlebih dahulu dengan suhu 170c
  • bakar biskut selama 20 - 25 minit bergantung pada kepanasan oven masing2
  • Angkat dan sejukkan sebelum di simpan dalam bekas kedap udara

Tuesday, July 4

BISKUT HABRIK ... Makan tak puas sebab sedap gilerrr


 

Assalamualaikum...

Salam Syawal.. Hari ni 10 Syawal bermakna sudah 10 hari kita beraya. Siap lah bulan Syawal ni bulan open house, jenuh mesti hari minggu penuh jadual open house.  Terfikir gak nak buat open house tapi gaji lambat lagi ni. Almaklum fulus perabis kat balik kampung baru ni... Hihiii... Okey, resepi hari ni Zue nak share resepi amat mudah ala-ala biskut arab, sangat-sangat sedap dan lembut giler tau. Kenapa Zue kata lembut.. Sebab proses nak buat biskut ni kena ayak 3-4 kali. Lepas tu sangai atau goreng sampai naik brown skit. Pastu baru boleh mix dengan bahan lain. Nak tau try lah buat. Kalau makan tu non stop.. Tak nak berenti... Sedap woo.. Actually ni resepi temurun keluarga suami sebelah Arab.


 Resepi penuh ada DI SINI . Cara buat sangat mudah, just gentel kecik-kecik je sampai abis adunan. Nak cantik letaklah manik atau apa2 yang menarik perhatian dan boleh dimakan sekali biskut habrik.



Resepi ni pernah keluar dalam buku Air Tangan Zuhaida.


 

Designed By Izza sakura