GLOSARI

Assalamualaikum...

Sekadar perkongsian untuk saya dan kawan-kawan. Saya rujuk di sini.

Gula Pasir 1 cwn ~ 200g / 7.15 oz
Gula Castor 1 cwn ~ 175g / 6.25 oz 
Gula Aising  1 cwn ~ 125g / 4.5 oz 
Gula Perang 1 cwn ~ 120g / 4.25 oz 
Tepung Gandum 1 cwn ~ 125g / 4.5 oz 
Tepung Roti 1 cwn ~ 135g / 4.75 oz 
Tepung Jagung  1 cmb ~ 8g / 0.29 oz 
Baking Powder  1 cmt ~ 4.8g / 0.17 oz 
Cream of Tartar  1 cmt ~ 2.25g / 0.08 oz 

 Dibawah ini sukatan untuk air isipadu berbanding berat 
1 cmb ~ 15 ml ~ 15g 
1 cmt ~ 5 ml ~ 5g
1 cwn ~ 250ml ~ 250g

1 L ~ 1000ml ~ 1000g
4 cwn ~ 2.2 lbs
cwn ~ cawan
cmt ~ camca teh
cmb ~ camca besar
1 cwn ~ 16 cmb
1 cmb ~ 3 cmt

Tips Masakan Berguna

Kadar tukaran untuk bahan-bahan diatas semuanya menggunakan bahan yang belum diayak. Jika bahan-bahan dalam bentuk serbuk diayak dahulu sebelum disukat menggunakan cawan, camca besar dan camca teh, kita akan dapati berat bahan yang belum diayak lebih daripada berat bahan yang telah diayak. Ini kerana struktur bahan yang belum diayak lebih padat. Walaupun bezanya tak banyak tapi ada masanya perbezaan seperti ini menjadi penting. Untuk mendapatkan berat yang sebenarnya untuk bahan yang telah diayak, saya harap anda dapat melakukannya sendiri. Untuk bahan-bahan lain pun cuba la usaha sendiri. Untuk menjadi usahawan makanan berjaya, sukatan yang tepat sangat penting untuk menjamin produk yang konsisten disamping dapat menganggar margin keuntungan dengan lebih tepat. Bagus ke kalau uli sekilo tepung untuk membuat donut kadang-kadang dapat 30 biji, kadang-kadang lebih, kadang-kadang kurang? Ini akan menyebabkan hasil jualan anda sekejap tinggi sekejap rendah walaupun setiap hari jualannya habis.



Kamus Masakan

Wax gourd = buah kundur yg rupanya seperti tembikai dgn kulitnya berdebu warna putih.Isi dalamnya juga berwarna putih.
Shea butter = mentega sayur
Short dough = doh rapuh
Pickled = jeruk
Semolina = suji
Snap bean = kacang buncis
Tamarind = asam jawa
Thick cream = krim pekat
Under coticated rice = beras kampong
Whole rice = beras tulen
Banana flower = jantung pisang
Ambarella = buah kedondong
Caviar = biji telur Jepun.Warnanya jingga dan bersaiz bijian kecil tuk hidangan Jepun.
Wood fungus = cendawan tetapi lebih kecil berbanding biasa.
Okra = bendi [lady's finger]
Bamboo special = rebung
Hirami = sejenis ikan yg biasanya digunakan tuk hidangan Jepun
Velvet tamarind = kanji
Thandai = kekacang.Rupa seperti buah badam
Taro = keladi
Fondant = sejenis pes gula yg digunakan tuk menyaluti kek,pastri atau kandi.
Bannock = kek bulat Scottish
Tangerine = oren mandarin
Vanison = daging rusa
Dill = sejenis tumbuhan dalam keluarga pasli
Duchesse = terma tuk tomato puri yg dicampur bersama susu dan keju
Weaning food = makanan cerai susu/makanan serpihan
Kakavia = sup ikan Greek
Brine = Air garam
Verjuice = jus buah muda
Baklava = sejenis manisan timur tengah yg diperbuat daripada kekacang dan madu
Flan = pastri dgn campuran buah-buahan dan kastard yang lazimnya dimakan bersama gula hangus atau karamel
Shortening = lelemak
Meringue = Adunan campuran putih telur yg dipukul bersama gula dan dimasak menjadi biskut atau sebagai hiasan atas pai.
holy basil ~ Kemangi
buah belimbing = carambola/starfruit
cekur = odary clitoria = bunga telang (utk kalerkan nasi kerabu)
Kang Kong = Water Convolvulus  Halba : Fenugreek

No comments:

 

Designed By Izza sakura