Wednesday, February 1

SWEET POTATOES SWIRL BREAD

Assalamualaikum..

Selamat Hari Wilayah...Yes..Coti!!!.. Lega rasa kepala otak ni... Tak payah fikir kerja.. Minggu depan cuti lagi.. Aaaahhh...Bahagianya hidup.. Pastu..Emmm..No Coti..Coti..

N3 hari ni zue nak share pasal keledek yang masih lagi ader kat umah so try le buat roti ala-ala keledek gitu..Emm..namanya pun terbelit lidah nak sebut..SWEET POTATOES SWIRL BREAD...Pandai-pandailah uols translate sendiri..


Sumber :Frozen Wing
Dicopy paste drp: Hana's Family


Bahannya:

130ml susu segar (resepi asal soya)
1 biji telur
200g keledek ( kukus dan lenyek)
300g tepung roti
155g tepung gandum
8g yis
40g badam kisar - tak letak
5g garam
2 sk butter


Caranya:
  • Satukan susu dan telur dan kacau.
  • Dalam mixer bowl satukan tepung roti, tepung gandum, yis, badam kisar dan garam. 
  • Masukkan susu dan telur sedikit demi sedikit dan teruskan putar sehingga lembut dan gebu
  • Masukkan 1 sudu besar butter dan uli lagi hingga betul2 lembut dan elastik.
  • Bahagikan doh kepada 2 bahagian.  
  • Tinggalkan 1 bahagian dalam mixer bowl dan masukkan keledek lenyek , tepung gandum, 1 sudu besar butter dan sedikit pewarna oren. 
  • Uli lagi hingga doh lembut dan tidak melekat. - (Doh ni sedikit melekat so jangan tambah tepung  nanti keras dan bila masa canai guna main dgn tepung. 
  • Bulat2kan kedua2 doh ke dalam mangkuk berasingan. Tutup dengan kain/plastik wrap dan biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 40min.
  • Tumbuk2kan doh untuk keluarkan udara, taburkan tepung ke atas papan canai. 
  • Canai kedua2 doh dengan ketebalan lebih kurang 1inci dan sama besar . 
  • Letakkan doh plain ke atas doh keledek. 
  • Gulung dengan kemas dan masukkan doh ke dalam loaf tin. 
  • Naikkan doh sekali lagi lebih kurang 40min lagi hingga double size.
  • Panaskan oven suhu 170C, bakar selama 30min atau hingga roti masak. Sejukkan di atas redai baru potong.
Waktu petang lagi best dicicah ngan air teh.

10 comments:

F.A.R.A.H. deeb said...

Wauu nampak menarik nih. Bleh cube! :)

..::Zue::.. said...

try lah..F.A.R.A.H
tak rugi punya.. :)

izahdaut said...

cantik!! saya pun dh try jugak roti ni tak silap

ady said...

AS-SALAM
gebunye roti..

nOOrsha said...

cantiknye roti ni... :) mesti bes sbb ade keeledek :)

..::Zue::.. said...

izah~tq.. tp tak leh lawan sifu izah lah..

ady~w/slm.. tq ady

Noorsha~ tq.. memang best sgt2 roti ni.. <3

Puspha said...

nampak sedap

CT Delima said...

As'salam Zue

ada lagi ker dah habis roti ni. jelez lah tengok orang semua tayang roti, k,ct nak buat belum datang mood ni..hihi

Ida,Japan said...

singggah sini jap and follow blog zue...sedapnyer roti tuhh

..::Zue::.. said...

Puspa~ Tq.. trylah buat..

Kak CT Delima~ btl kak buat roti kena ada mood.. klu x de mood roti kureng menjadi skit..

Ida~ tq Ida.. :)

 

Designed By Izza sakura