Wednesday, November 16

KEK MARBLE COKLAT CHEESE



Assalamualaikum..
Salam untuk pagi Rabu..
Uols bekpas kat mana ari ni?.. Zue cam biasa bekpas kat opis ler.. Emmm..best nyer kalau tak keja, duduk rumah, boleh kemas mengemas, memasak, mencuba pelbagai resepi.. tengok tv & tido! bestnyer..


Minggu lepas zue cuti seminggu, dah abis. Rasa cam sekejap jer.. tak puas bercuti. Biasa balik kampung paling lama 3 hari.. kali ni zue sapu terus 1 minggu. 


Ari tu pergilah ke pasar pagi kat kuala terengganu ni.. Tengok ada macam2 kuih yang lama dah tak makan. Apa lagi, kalah orang ngidam.. beli tu,beli ni.. sampai tak cukup tangan nak bawa balik.. tapi bila bawa balik bukannyer abis pun.. membazir jer.

Hari ni zue nak share resepi yang zue buat untuk buah tangan family zue sebelum balik kampung cuti baru2 ni.. KEK MARBLE COKLAT CHEESE.. sesuai untuk pengemar coklat dan juga cheese.


Bahan-bahannya:
Bahan A:
          180 gm butter
          20 gm Serbuk koko
          1 s/k baking powder
          120 gm Tepung naik sendiri  *ayak bersama
          170 gm gula kastor
          3 biji telur gred B1 st ovellet


(UNTUK LAYER CHEESE)
Bahan B: 
          250 gm cream cheese
          60 gm gula aising
          1 sk esen vanila
          1 biji telur gred B

  • Pukul cream cheese dan gula hingga kembang.
  • Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi sehingga betul-betul kembang dan gebu 
Cara-caranya:Utk bahan A: 
  • Pukul butter bersama gula , sehingga sebati
  • Masukkan telur satu persatu.
  • Masukkan tepung naik sendiri yg diayak bersama sebuk koko dan baking powder.
  • Kaup balik adunan tersebut.
  • Bahagikan kepada 3 bahagian
  • Kemudian tuangkan 1 bahagian ke dalam loyang yg telah dialas ngan kertas minyak.
  • Atasnyer masukkan sebahagian cheese yang dipukul tadi.
  • Ulang lagi pada bahagian adunan tadi dan diselangkan kepada cheese lagi
  • Last sekali atas adunan tadi masukkan sedikit cheese dan putar dengan lidi atau hujung sudu untuk memarblekannyer.

2 comments:

Chik Mimi said...

Saya pun malam tadi membaking marble cheese cake sedapnya
nnti boleh try rcp ni pulak

..::tarabozu::.. said...

trylah.. memang sedap resepi ni.. sy tambahkan ovellet untuk melembutkan tekstur kek..

 

Designed By Izza sakura