Mesti uols panggil ni mee sup.. actually ni adalah MEE REBUS TERENGGANU atau ala-ala mee sup gitu. Tapi adalah lagi sedap kalau dimakan bersama Aji shio dan Sos cili kasi lagi pedas. Ini adalah menu utama sekurang-kurangnya sekali dalam 1 minggu. Kalau balik kerja tu tak tau nak masak apa.. so zue akan buatkan menu ni memandangkan ia mudah dan bahannya sudah siap ada dalam peti ais.
Jom kita jenguk resepinya..
Bahan-bahan:-
(untuk 3 orang)
1 bungkus mee kuning
1 labu bawang besar
atau bawang kecil 2 labu (dipotong halus-halus)
atau bawang kecil 2 labu (dipotong halus-halus)
2 biji bawang putih (diketuk)
Ayam, udang dan sotong (agak2 klu nak sedap letak banyak)
Sawi, carrot, kubis bunga dan tomato
(Sayur bergantung pada selera sendiri)
(Sayur bergantung pada selera sendiri)
1 kiub ayam knorr
Garam (secukup rasa)
Sesudu lada hitam yang ditumbuk
(bergantung kalau nak pedas letak 2 sudu)
(bergantung kalau nak pedas letak 2 sudu)
3 biji telor
Sedikit minyak untuk menumis
Hiasan:
Lada hidup
Daun sup
Sedikit minyak untuk menumis
Hiasan:
Lada hidup
Daun sup
Caranya:-
- Potong ayam, udang dan sotong menjadi kecil-kecik agak sebesar ibu jari
- Potong carrot, kubis bunga dan tomato.
- Tumiskan minyak dalam 2 sudu dan masukkan bawang putih dan bawang besar yg dipotong tadi.
- Bila dah nak naik bau, masukkan air dalam 5 cawan. (bergantung kepada kuah yang kita mahukan. Kalau air banyak maka banyaklah kuahnya)
- Masukkan kiub ayam knorr dan lada hitam yang telah ditumbuk halus.
- Kemudian baru masukkan ayam, udang dan sotong. tunggu sehingga mengelegak.
- Kemudian masukkan sayur-sayuran kecuali tomato.
- Bila agak2 sayuran dah agak sedikit masak, masukkan garam halus (jangan banyak sangat sebab ia dah masin dengan kiub ayam tadi).
- Kemudian barulah masukkan mee kuning bersama telor (jangan pecahkan telor kuning).
- Lastly baru masukkan tomato potong tadi.