Tuesday, November 29

MEE REBUS TERENGGANU

Mesti uols panggil ni mee sup.. actually ni adalah MEE REBUS TERENGGANU atau ala-ala mee sup gitu. Tapi adalah lagi sedap kalau dimakan bersama Aji shio dan Sos cili kasi lagi pedas. Ini adalah menu utama sekurang-kurangnya sekali dalam 1 minggu. Kalau balik kerja tu tak tau nak masak apa.. so zue akan buatkan menu ni memandangkan ia mudah dan bahannya sudah siap ada dalam peti ais. 

Jom kita jenguk resepinya..


Bahan-bahan:- 
(untuk 3 orang)


          1 bungkus mee kuning
          1 labu bawang besar 
          atau bawang kecil 2 labu (dipotong halus-halus)
          2 biji bawang putih (diketuk)
          Ayam, udang dan sotong (agak2 klu nak sedap letak banyak)
          Sawi, carrot, kubis bunga dan tomato 
          (Sayur bergantung pada selera sendiri) 
          1 kiub ayam knorr
          Garam (secukup rasa)
          Sesudu lada hitam yang ditumbuk 
          (bergantung kalau nak pedas letak 2 sudu)
          3 biji telor
          Sedikit minyak untuk menumis


                           Hiasan:
                             Lada hidup
                             Daun sup

Caranya:-

  • Potong ayam, udang dan sotong menjadi kecil-kecik agak sebesar ibu jari
  • Potong carrot, kubis bunga dan tomato.


  • Tumiskan minyak dalam 2 sudu dan masukkan bawang putih dan bawang besar yg dipotong tadi. 
  • Bila dah nak naik bau, masukkan air dalam 5 cawan. (bergantung kepada kuah yang kita mahukan. Kalau air banyak maka banyaklah kuahnya) 
  • Masukkan kiub ayam knorr dan lada hitam yang telah ditumbuk halus. 
  • Kemudian baru masukkan ayam, udang dan sotong. tunggu sehingga mengelegak. 
  • Kemudian masukkan sayur-sayuran kecuali tomato. 
  • Bila agak2 sayuran dah agak sedikit masak, masukkan garam halus (jangan banyak sangat sebab ia dah masin dengan kiub ayam tadi). 
  • Kemudian barulah masukkan mee kuning bersama telor (jangan pecahkan telor kuning). 
  • Lastly baru masukkan tomato potong tadi.

Monday, November 28

FRUITS PASTRY CAKE


Salam Maalhijrah buat semua..

Entry hari ni zue nak story tentang fruits pastry cake.. Memandangkan zue dalam proses menghabiskan strawberry yang dah naik lebam so try lak resepi untuk kek ni. Dah ramai blogger masakan mencuba resepi ini.. Zue jer yang ketinggalan skit.. Duk simpan resepinyer punyalah lama..hari ni lak yang terajin nak buat.. itupun kebetulan esok cuti umum.. Malamnya boleh lah tidur lambat untuk upload dan mengarang cerita ni..




Dalam resepi ni zue try ubah sedikit sebanyak apa yang patut untuk kesesuaian citarasa dan mengikut keperluan apa yang ada dalam dapur rumah zue..so tak payah nak pergi beli lak.. ^__^


Jom kita layan resepinya..




souce: Gert
di ambil daripada : K.Nor@SecubitGaram

BAHAN-BAHAN:
          113 gm butter dalam suhu bilik
          180 gula kastor
          2 sb sour cream ~Zue guna yogurt perisa mangga
          1 sk esen vanila1 sk orange zest ~ zue guna 1 sb sunquick
          210 gm tepung gandum
          1 sk baiking powder
          500gm fresh fruits ~ Zue guna peach dalam tin, strawberry dan kiwi


CARANYA:-
  1. Potong fresh fruits mengikut kesesuaian
  2. Panaskan oven 150'c selama 15 minit
  3. Letakkan sedikit butter ke dalam loyang bersama lapikannya dengan kertas minyak
  4. Pukul butter, gula dan sour cream sehingga creamy
  5. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati
  6. Masukkan vanila, tepung gandum dan zest (sunquick) dan pukul sehingga sebati
  7. Masukkan dalam loyang kemudian hiaskan fresh fruit yang dipotong tadi atasnya.
  8. Bakar selama 50-60 minit atau sehingga kek masak.
Kek ni memang lembut dan sedap.. bila dibakar harum satu rumah..

Friday, November 25

MINI PAVLOVA



Dah lama teringin buat PAVLOVA. tapi tak kesampaian nak buatnya tapi ari ni semangat nak buat tu agak banyak so dengan memberanikan diri zue mencuba walaupun tak pernah rasa camna rasa PAVLOVA tu..  Rasanya agak crunchy di luar dan didalam agak lembut ala-ala mashmalow tapi kalau terlalu manis tak delah sedap sangat so resepi ni zue dah sedia kurangkan gulanya. Ikut resepi asal zue ambik di sini.





Sumber: Irmadilondon.blogspot.com
Bahan-bahan:
          4 biji putih telur
          3/4 cawan gula castor 
          1/2 st esen vanila
          1 st cuka masakan
          1/2 sb tepung jagung

Topping/hiasan:


1 cawan whipping cream
1 sk esen vanila
Resepi asal diletakkan 1 1/2 sb gula aising tapi whipping cream saya dan sedia manis so saya tak letak.
Tips sebelum membakar (penting):


  1. Pastikan putih telur berada didalam suhu bilik. Jangan guna telur sejuk.
  2. Pastikan telur putih bersih daripada kuning telur, air atau cecair.
  3. Pastika peralatan juga bersih daripada air atau minyak.
Cara-caranya:
  1. Pukul telur putih dengan menggunakan hand mixer dengan kelajuan sederhana sehingga soft peak form.
  2. Sambil masukkan gula sedikit demi sedikit, lajukan lagi mixer sehingga habis gula tersebut dan juga sehingga gula hancur(boleh rasa dengan tangan kalau berpasir maknanya belum hancur)
  3. Dengan kelajuan tinggi, pukul adunan tersebut sehingga menjadi putih berkilat atau bila diterbalikkan ia tak jatuh (Lebih kurang 2-3 minit)
  4. Masukkan esen vanila dan cuka sambil kacau perlahan-lahan dengan menggunakan senduk atau spatula.
  5. Atas kertas minyak, lukiskan bulat dengan menggunakan pensil. 
  6. Masukkan adunan ke dalam piping beg dan piping ikut saiz bulatan tersebut mengikut kreativiti sendiri.
  7. Panaskan oven pada suhu 150'c lebih awal dalam 15 minit.
  8. Masukkan adunan yang dah didecokan ke dalam oven dalam 15 minit kemudian turunkan suhu pada 140'c dan masak sehingga 1 jam. Api jangan terlalu panas takut hangit sebab adunan meringue sangat manja.
  9. Masak sehingga ia bertukar kaler menjadi warna perang dan ia agak garing diluar dan lembut didalam.
  10. Tutup api dan biarkan ia seketika di dalam oven sehingga sejuk sambil buka pintu oven tersebut.

Agak terover my temprecture oven..tu yang kaler terlebih perang..
Cara menghias:
  • Pukul whipping cream bersama esen vanila sehingga kental atau untuk memudahkan kerja, sebelum pukul, masukkan whipping tersebut dalam peti ais 2-3 jam.
  • Bila nak makan baru pipingkan whipping cream tersebut bersama buah-buahan siap dipotong.


    Tuesday, November 22

    LAKSA TERENGGANU KUAH MERAH

    Sape pernah makan laksa Terengganu.. Ada orang kata rasa cam laksa Johor.. tapi bagi zue tak samalah... mungkin kari dia macam sama tapi rasa tak sama..

    Actually kuah Laksa Terengganu ada 2 jenis. Satu kuah masak merah (yang zue buat sekarang) dan satu lagi kuah putih (macam kuah laksam).. tapi zue lebih suka kuah masak merah lagi terasa karinya tu.. Lebih-lebih lagi ia dimakan bersama sedikit belacan dan lada yang ditumbuk (kasi pedas) dan lebih terasa kaw dia punya kuah..

    Bahan-bahan:-
              Laksa putih direndam dan direbus
              Daun kesum
              Kacang panjang
              Bunga kantan
              Timun
              Kobis
              taugeh
              *semua diracik halus melainkan kacang panjang dipotong 
               kecil-kecil
              *actually banyak lagi daun yang boleh dijadikan ulaman 
                seperti daun kadok dan daun kemangi


    Kuahnya agak kuning sebab zue lebihkan kunyit.. adalah lebih original kalau kuah merah


    Bahan untuk kuah :
              Ikan direbus dan diblender (banyak ikan lagi sedap)
              Santan
              Kerisik
              Cili Boh atau lada giling
              Asam keping
              Garam
              Gula
              Serbuk perasa (Ajinomoto)
              Sedikit air
              Air rebusan ikan
              *Bawang merah 
              *Bawang putih
              *Halia
              *Kunyit hidup
              *Sedikit lengkuas
                     *Dikisar/diblend
    Caranya:-

    1. Rebus ikan dan blenderkan isi ikan tersebut
    2. Blendkan tulang ikan bersama air (Ambil air daripada rebusan ikan tadi ditapis dan buang tulangnya)
    3. Tumis bahan yang diblend tadi bersama sedikit minyak
    4. Masukkan rempah cap bunga ros (masakan terengganu wajib ada rempah ni baru original), cili boh, kerisik, asam keping, garam, gula, serbuk perasa dan air.
    5. Masukkan santan (macam nak masak kari tuu)
    6. Masak sampai pecah minyak dan sehingga masak
    7. Boleh dihidang dengan laksa dan ulam-ulaman.

      Untuk lebih terasa kepedasan dan bagi lagi ada ummmpp..!! dia punya kuah, boleh dihidangkan bersama sedikit belacan (tak suka belacan tak yah letak ler) dan lada hidup yang dah di tumbuk..Sesetengah orang meyediakan bersama garam halus untuk yang suka lagi memasinkan kuah tersebut..

      Monday, November 21

      PAU ROSE MERAH

      Geram betul tengok blogger yang dah buat pau rose ni.. zue dah siap print tapi still lagi simpan resepinya kat peti ais.. nak tunggu semangat datang.. Hari ni dah ada semangat dan feel nak membuat kuih so terus zue capai resepi ni dan buatlah apa yang patut.

      Actually ikut resepi asal adalah sekali ganda dia punya bahan-bahan tapi memandangkan anak zue kurang makan pau ni dan zue dalam proses testing so terpaksa buat separuh dulu adunannya. Untuk resepi asal adalah disini . Geram betul tengok rose pink kat blog tersebut.. so zue try cara zue lak dengan membuat rose kaler merah..

      Bahan:

      120gm tepung pau
      4 gm yis mauripan
      50gm gula
      2 sb susu tepung (zue tambah)
      25gm minyak masak/minyak jagung
      120gm air (boleh tambah jika perlu)
      sedikit pewarna merah



      Cara: 

      1. Gaul tepung dengan yis. 
      2. Larutkan gula dalam air.
      3. Tuangkan larutan gula sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan gaul secara perlahan-lahan dengan hujung jari
      4. Campurkan minyak terus sambil menguli dan juga masukkan lebihan air dan uli sehingga menjadi doh yang kenyal
      5. Rehatkan adunan selama 10-15 minit dan tutup dengan tuala basah
      6. Panaskan kukusan 
      7. Bulatkan adunan menjadi bulatan yang kecil-kecil sambil masukkan intinya dan bentukkan bunga ros 
      8. Lapikkan dengan daun pisang atau plastik mengikut saiz pau
      9. Biarkan pau naik selama 30 minit dan kukus selama 10-15 minit.

      BUNGA ROS MERAH CARAKU

      • Bulatkan adunan dalam 4-5 bulatan dan masukkan inti dalam salah satu bulatan tersebut
      • Gelekkan secara memanjang pada adunan atau penyekkan adunan menggunakan tangan sambil menarik adunan arah memanjang dan picitkan dibahagian atas untuk menghasilkan kelopak bunga dan lekatkan pada adunan bulat tadi sambil tarik ke bawah
      • Ulang sehingga habis dan terbentuk bunga ros
      • Kemaskan dibawah bunga ros tersebut dengan melapikkan plastik atau daun pisang.
      • Sedia di kukus

      Saturday, November 19

      APPLE PAI versi omputeh....

      Assalamualaikum...


      Zue pernah makan Pai Epal yang original versi omputeh.. memang sedap  so zue buat ler research dalam youtube versi omputeh punya pai epal...

      Comform memang sedap tau.. Masa bakar satu rumah berbau wangi butter dan serbuk kayu manis.. bila dah masak tak sabar-sabar nak makan.. mula-mula tu makan rasa macam terlebih serbuk buah pala.. Anyway simpan sikit nak bawa opis esoknyer.. konon-konon nak bekpas ala mat salleh ler.. ade lah sorang dua member yang makan.. diaorang  puji..seeedap!.. bila zue rasa untuk kali ke-2, rasa terlebih serbuk buah pala tu dah hilang.. memang cukup rasa..atau kata lain sodap sangat-sangat.. kalau nak best lagi, makan dengan aiskrim atau letakkan sedikit jem apple..jom try!
      Kulitnya:

                2 cawan tepung gandum
                1/4 cawan gula
                secubit garam
                1 cawan butter yang sejuk
                1/3 cawan air sejuk (masukkan ketulan ais dalamnya)
                sedikit kuning telur

      Caranya:-


      • Masukkan tepung gandum bersama gula, garam dan butter dan pukul sehingga sebati
      • Gunakan tangan dengan masukkan sedikit demi sedikit air sejuk sambil diuli sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk
      • Buatkan 2 adunan bulat dan masukkan dalam plastik wrap 
      • Masukkan dalam peti ais selama 20 minit
      • Keluarkan 1 adunan dan canai mengikut saiz loyang 
      • Canai nipis adunan doh dengan menekankan rapat sambil dibentukkan seperti ombak disekeliling acuan pie.
      • Cucuk atas pie dengan garpu beberapa kali supaya wap dapat keluat semasa pie dibakar.
      • Panaskan oven selama 5 minit
      • Masukkan inti apple tadi 
      • Di atas inti tadi letakkan kiub butter yang dipotong kecil-kecil
      • Ambil 1 lagi adunan dan canai mengikut citarasa sendiri macam zue potong dengan pisau adunan tersebut dan letakkan sebagai penutup atas dengan berselang-seli (ala-ala tikar tak jadi gituuu..~ malas nak anyam..)
      • Sapukan kuning telur atasnya
      • Masakkan selama 40-45 minit dengan suhu 200c bergantung pada oven masing-masing




      Bahan untuk intinya:-
                6 biji epal hijau
                3/4 cawan gula
                secubit garam
                1/4 cawan tepung kentang (guna tepung jagung pun boleh...)
                1/2 sk serbuk buah pala (ground nutmeg)
                1/2 sk serbuk kayu manis (ground cinnamon)
                1 sk jus limau
                2 sb butter (guna buttercup) di potong berbentuk cube kecil-kecil


      Caranya:
      • Kupas epal hijau dan potong secara nipis-nipis
      • Masukkan epal tadi ke dalam periuk bersama gula, garam, serbuk pala, serbuk kayu manis dan jus limau dan gaulkan dengan menggunakan api yang perlahan 
      • Kacau sehingga epal tersebut sedikit layu.
      • Lastly masukkan tepung kentang dengan sedikit bancuhan air ke dalam periuk tadi dan kacau sehingga sedikit pekat
      • Sejukkan

      Sumber daripada youtube betty's homemade Apple Pai Recipe, dailydelicious dan beberapa sumber untuk resepi apple pai.

      Friday, November 18

      ROJAK KATEH???... sedap tuuuu...


      Hujan yang turun bagaikan mutiara, musim tengkujuh sudah bermula? Hari2 langit asyik nangis jer..tapi ada nyamanya. Ibarat si isteri yang menangis dan selepas si suami pujuk.. hati isteri rasa sangat bahagia... udara luar ni terasa sejuk dan baunyer wangi jer selepas turunnya hujan.. dan lagi menarik bila snap photo lepas hujan, especially snap titisan air di atas daun yang nak jatuh ke bumi.

      Penah dengar nama Rojak kateh tak?.. Actually Rojak kateh adalah makanan asli negeri Terengganu. Kateh bermaksud bahagian sendi atau bahagian urat-urat tertentu pada lembu. Rasanya sedap cukup manis, masin dan masam. Pendek kata semua perasanya ada. Tapi yang tak makan belacan tu tak payahlah diletakkan belacan.Belacan ni cuma untuk penambah rasa. Tapi zue memang suka letak belacan sebab lagi terasa ummpphhnyer..


      Bahan asasnya:-
      Daging lembu (bahagian sendi dan urat-ulat di kaki lembu/ lidah lembu boleh digunakan

      kuahnya:-
      Lada giling
      cuka
      asam jawa
      air
      gula melaka / gula nisan / gula merah
      garam
      sedikit belacan (kalau tak suka tak payah letak)


      Caranya:
      • Daging lembu yang dah di bakar kemudian direbus sehingga empuk dan potong kecil-kecil
      • Dalam periuk lain, masakkan air bersama cuka, air asam jawa, gula melaka, garam dan belacan sehingga agak pekat
      • Pastikan cukup rasa masam, masin dan manis pada kuah tersebut. 
      • Masukkan daging lembu yang direbus tadi kacau biarkan sebentar sehingga menggelegak
      • Sejukkan.. (untuk lebih terasa sebati kuah dan daging tersebut, simpankan dalam peti ais semalaman dan kemudian esoknya panaskan lagi)

      Wednesday, November 16

      KEK MARBLE COKLAT CHEESE



      Assalamualaikum..
      Salam untuk pagi Rabu..
      Uols bekpas kat mana ari ni?.. Zue cam biasa bekpas kat opis ler.. Emmm..best nyer kalau tak keja, duduk rumah, boleh kemas mengemas, memasak, mencuba pelbagai resepi.. tengok tv & tido! bestnyer..


      Minggu lepas zue cuti seminggu, dah abis. Rasa cam sekejap jer.. tak puas bercuti. Biasa balik kampung paling lama 3 hari.. kali ni zue sapu terus 1 minggu. 


      Ari tu pergilah ke pasar pagi kat kuala terengganu ni.. Tengok ada macam2 kuih yang lama dah tak makan. Apa lagi, kalah orang ngidam.. beli tu,beli ni.. sampai tak cukup tangan nak bawa balik.. tapi bila bawa balik bukannyer abis pun.. membazir jer.

      Hari ni zue nak share resepi yang zue buat untuk buah tangan family zue sebelum balik kampung cuti baru2 ni.. KEK MARBLE COKLAT CHEESE.. sesuai untuk pengemar coklat dan juga cheese.


      Bahan-bahannya:
      Bahan A:
                180 gm butter
                20 gm Serbuk koko
                1 s/k baking powder
                120 gm Tepung naik sendiri  *ayak bersama
                170 gm gula kastor
                3 biji telur gred B1 st ovellet


      (UNTUK LAYER CHEESE)
      Bahan B: 
                250 gm cream cheese
                60 gm gula aising
                1 sk esen vanila
                1 biji telur gred B

      • Pukul cream cheese dan gula hingga kembang.
      • Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi sehingga betul-betul kembang dan gebu 
      Cara-caranya:Utk bahan A: 
      • Pukul butter bersama gula , sehingga sebati
      • Masukkan telur satu persatu.
      • Masukkan tepung naik sendiri yg diayak bersama sebuk koko dan baking powder.
      • Kaup balik adunan tersebut.
      • Bahagikan kepada 3 bahagian
      • Kemudian tuangkan 1 bahagian ke dalam loyang yg telah dialas ngan kertas minyak.
      • Atasnyer masukkan sebahagian cheese yang dipukul tadi.
      • Ulang lagi pada bahagian adunan tadi dan diselangkan kepada cheese lagi
      • Last sekali atas adunan tadi masukkan sedikit cheese dan putar dengan lidi atau hujung sudu untuk memarblekannyer.

      Monday, November 14

      TEPUNG KAPUR... sarapan pagi di Terengganu


      Assalamualaikum..

      Pernah makan Kuih Tepung Kapur tak?.. Kuih ni adalah makanan tradisi orang Terengganu.. Ia dibuat pada sebelah malam kemudian disediakan untuk sarapan pagi.. Ia sedap dimakan bila digaul dengan kelapa parut. Entry hari ni zue nak sharekan resepinya yang dibuat semalam.


      Bahan-bahannya:-

                3 cawan tepung gandum
                2 cawan air
                1/2 keping nisan (gula melaka)
                1 sk kapur makan
                air secukupnya
                kelapa parut
                garam secukup rasa


      Cara-caranya:-
      1. Masakkan nisan/gula melaka dengan air sehingga cair dan sejukkan.
      2. Didalam tepung gandum, masukkan air nisan/gula melaka tadi sedikit demi sedikit.
      3. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
      4. Masukkan kapur makan yang dibancuh bersama sedikit air dan sedikit garam.
      5. Tapiskan dan masukkan ke dalam plastik putih.
      6. Rebus selama 30 minit atau sehingga masak.
      7. Sejukkan dan potong nipis-nipis dengan menggunakan pisau yang diletakkan minyak (supaya tidak melekat pada pisau ) dan potong dengan bentuk sederhana kecil (ikut citarasa sendiri)
      8. Lastly gaulkan kelapa parut bersama sedikit garam dan gaulkan dengan kuih yang dipotong tadi.

      Tuesday, November 8

      JUS LIMAU MADU..ori punya..!!



      Kali ni zue cuti agak lama di kampung sebab baby sitter ada buat majlis kawin anaknyer.. so zue tak nak kacau program sebelum kenduri baby sitter.. dan terpaksalah zue ambik cuti agak lama kali ni (sampai habis dah cutiku).. Memandangkan rumah kampung zue ni ada halaman yang luas so ayah zue suka menanam pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran..antaranya adalah pokok buah limau.. 
      Buah yang masih lagi hijau dan kecil.. tidak sesuai dipetik..

      Buah limau ni dikenali sebagai limau madu atau limau langkat.. ia memang banyak jus yang tidak berasid. Memandangkan hari ni hari hujan so jusnya tidaklah terlalu manis atau terlalu tawar..
      Mmmmm... memang sedap terutama bila diminum jusnya yang baru dipetik daripada pokok.. lebih sedap daripada air twister lagi tau...original katakan...
      Jom zue share cara pembuatan jus dengan cara zue sendiri (cara manual)

      Bahan-bahannya:-
      6 biji buah limau
      gelas
      Penapis

      Cara-caranya:-
      Tapis buah secara manual..apalagi guna penapis yang kat dapur tu lah.. tapi kalau nak perahkan terus pun tak per.. Leh terasa serdak-serdaknyer tu..(ala-ala twister gitu)..Last sekali baru buang biji limau tu.. Tak payah bubuh gula dah manis secara semulajadi.. Rasanya manis ala-ala buah gitu..tapi kalau nak sedap masukkan ais (zue tak letak memandangkan hari ni hujan lebat..agak tak sesuai untuk letakkan ais).. Kemudian apa lagi.. minum sampai abis...huhuhu

      Monday, November 7

      CARROT WALNUT CHEESE KEK versi II



      SALAM AIDIL ADHA 
      buat semua pembaca Journey to great cuisine....
      hari ni adalah hari raya yang kedua zue beraya di kampung kat Terengganu.. Memang agak seronok.. almaklum balik kampung sendiri.. so sebelum zue balik ari tu.. terfikir gak nak bawa buah tangan apa nak buat balik.. Last-last zue pilih nak buat 2 biji kek iaitu..karot cheese kek ngan marble cheese coklat kek.. Rasanya karot cheese kek ni zue dah try banyak kali dan banyak resepi yang zue buat sebab kek ni memang peberet zue. so kali ni zue try buat resepi dari mat gebu pulak.. dan adalah zue tambah dan kurangkan sedikit mengikut selera zue..
      Uols tau.. antara banyak-banyak resepi karot kek, resepi ni paling sedap.. dia agak moist dan gebu.. mungkin kerana zue perahkan dulu air karot yang di sagat dan tekstur keknya jadi ringan dan gebu.. Lagipun zue guna loyang spring form saiz 9 inci so ia agak besar dan tak terlalu tinggi dan apabila ia masak, ia agak serata tak seperti sebelum ini bila ia masak, keknyer agak sedikit berkerak.. tapi yang ni tak berkerak selain daripada tu juga, mungkin zue tambahkan ovellet..so tekstur kek agak lembut sangat-sangat..
      SUMBER: CMG 

      Bahan-bahan:-
      1 cawan tepung gandum*
      1 ct baiking powder*
      1/2 ct soda bikabonat*
      1/2 ct garam halus*
      1 st serbuk kayu manis*
      * di satukan dan di ayak
      2 biji telur gred A (Zue pakai telur bred B 3 biji)
      3/4 cawan minyak jagung
      1 sb ovellet
      3/4 cawan gula halus
      2 cwn lobak merah di perah air nya
      1/2 cwn walnut dicincang kasar
      1/2 cwn buah kismis 


      CARANYA;-

      • Panaskan oven dan lenserkan loyang ukuran 9 inci dengan sedikit minyak dan juga letakkan kertas minyak.
      • Dalam bekas lain masukkan telur, ovellet,minyak jagung dan gula. Kacau dengan whisk sehingga gula hancur dan sebati.
      • Masukkan bahan-bahan di ayak tadi dan gaul perlahan-lahan sehingga sebati.
      • Masukkan carrot yang diparut tadi bersama kacang walnut dan buah kismis kemudian gaul perlahan-lahan.
      • Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak dengan 160c.
      • Sejukkan sebelum di sapu cheese.
      CREAM CHEESE UNTUK TOPPING

      100gm mentega
      125 gm cream cheese
      1 ct esen vanila
      1 1/2 cb gula aising (ayak)
      1/2 cwn whipping cream
      • Putar cream cheese dan mentega sehingga sebati
      • Masukkan gula, whipping cream dan aising wanila dan putar sehingga gebu dengan kelajuan sederhana.
      • Boleh disapu atas kek.