
Tauhu Fah adalah resepi yang paling mudah untuk dibuat..
| 300 g. kacang soya (dicuci) 3 l air 125 ml. air panas 1½ camt. serbuk GDLB 2 camB. tepung jagung | |
| Cara: | |
| 1 Rendam kacang soya selama semalaman. Tuskan dan buangkan kulitnya. Kisar soya dengan 1 liter air kemudian letak di dalam kain muslin dan perah ke dalam periuk. 2 Kisar semula hampas soya dengan baki air. Perah sekali lagi menggunakan kain tadi. 3 Larutkan air panas dengan serbuk GDLB (boleh didapati di kedai Bake Yin). Biar sejuk kemudian campur dengan tepung jagung. Tapiskan ke dalam periuk besar. 4 Jerang air soya hingga menggelegak. Tuangkan segera (hendaklah menuangkannya pada paras tinggi) terus ke dalam campuran tepung jagung. Jangan kacau tetapi buangkan buih yang terapung. 5 Bungkus penutup dengan tuala tebal, tutup periuk dan biar hingga ia keras, kira-kira 1 jam. | |

Sedikit hancur sebab tauhu fah memang lembut.

sedia untuk dimakan bersama air gula melaka (nisan)


No comments:
Post a Comment