Monday, November 29
Beka Ubi
Makanan ni adalah makanan tradisional orang pantai timur. Sebelah utara panggil tepung talam.
Bahan-bahan:-
Atas
5 bungkus santan (yg berharga rm1.20)
1 cwn tepung beras
2 sk garam
Bawah
3 batang Ubi kayu sederhana besar
1 keret nisan (gula melaka)
4 sb gula putih (untuk lebih manis)
Caranya:-
ADUNAN A
Bahagian bawah.
Potong ubi kayu menjadi sebesar ibu jari untuk diblend. Blendkan dengan memasukkan air yang banyak. Tapiskan untuk diambil isinya sahaja. Isinya diletakkan atas kuali dan digoreng bersama nisan (gula melaka) yang sudah menjadi air. Sekiranya kurang manis tambahkan gula. Kacau sehingga pekat seperti jem.
ADUNAN B
Bahagian atasnya
Masukkan santan bersama tepung beras yang dibancuh dengan air dan kacau. Masukkan juga garam (agak2 jangan terlampau masim). Kacau sehingga menjadi pekat.
Masukkan adunan A ke dalam loyang dan baru masukkan adunan B ke atasnya.
Labels
UBI KAYU
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
loading..
No comments:
Post a Comment