Thursday, July 27

ROTI SANGKAYA



Assalamualaikum...

Selamat tengahari.. Pernah tak makan roti sangkaya kat boat noodle?.. Sapa pernah makan tau lah macamana sedapnya sangkaya yang bau pandan sangat harum. Hari tu tengok ada resepi sangkaya so try buat.. serius tak tipu... sangat sedap.. Ada gak rasa ala-ala kuah cakoi. Nak buat pun senang giler..



Resepi Sangkaya

200 ml Santan
2 cawan Susu sejat
2 sudu besar Susu Pekat
1/2 keping Gula Melaka
2 sudu besar Gula Pasir
1 biji Telur (1 biji)
2 sudu besar Tepung Jagung
10 helai Daun Pandai
sedikit Pewarna Hijau

Caranya:


  • Tumbuk/blend daun pandan. 
  • Tapis air pandan. 
  • Satukan semua bahan dalam periuk kecuali tepung jagung. 
  • Kacau rata. 
  • Bila gula melaka dah cair tambah tepung jagung. 
  • Kacau rata sampai pekat likat. 
  • Siap dan boleh hidang bersama roti yang dah dikukus. 
  • Boleh tambah susu cair dalam sangkaya tadi ðŸ˜˜






Pakai roti biasa je (buang tepi) dan stimkan.. Siap cicah..

2 comments:

Mina said...

Rasa sebiji tak kaya boatnoodle??

Zue El Razak said...

Insha Allah.. sama.. sedap.. sebab rasa ori pandan tu yang naik rasanya

 

Designed By Izza sakura