Sunday, August 5

ROSEBERRY TAT

Assalamualaikum..

Alhamdulillah Ramadhan kita sudah tinggal separuh lagi untuk kita habiskan. So tinggal lagi 2 minggu kita akan beraya. Persiapan untuk Raya zue baru mulakan.. Almaklum bonus gomen Khamis depan.. So kena mulakan minggu depan ler.. Tp actually sikit sebanyak dah ader yang terbeli.. Kalau semua nak beli minggu depan comform bersesak ngan orang ramai yang nak shopping last minit.

Resepi kali ni zue nak share ialah resepi Roseberry tat. Dulu selalu order ngan member cookies ni. Kebetulan ari tu ternampak resepi ni di dapur mat gebu so try ler buat tahun ni.
Roseberry Tat


Bahannya:

1/2 cawan mentega (zue guna buttercup)
1/2 cawan majerin (planta)
3/4 cawan gula aising di ayak
1 kuning telur
1 cawan tepung jagung
Tepung gandum secukupnya (kurang lebih 1 3/4 cawan)
1/2 camca teh esen vanila
Jem strawberry secukupnya
Paper cup saiz kecil secukupnya
Caranya:
  • Pukul mentega, marjerin dan gula aising hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanila, pukul hingga berkrim.
  • Masukkan tepung jagung dan kacau sehingga sebati
  • Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan yang lembut.
  • Canai doh lebih kurang dalam 1/2 cm tebal.

Rujuk gambar di atas
  • Sedia diterap dengan acuan bulat berbiku.
  • Sapu dengan sedikit jem strawberry pada permukaan doh yang diterap tadi.


  • Lipat dua setiap doh dan buat macam huruf ''u'' bagi setiap doh tadi dan cantumkan, kemaskan dan alihkan ke dalam paper cup.
  • Buat sehingga habis doh tersebut.

  • Bakar dalam oven pada suhu 170'c selama 10 -15 minit.
  • Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
  • Menghasilkan lebih kurang 40 kuntum rose tat

Dah siap.. Agak cantekkk... ^__^

3 comments:

❤farahin izzati❤ said...

comilnya mesti sedap ni, huhu, nak raya umah owner blog nilah hehe

..::Zue::.. said...

Sila-sila datang... huhuhuuu...

Nizam said...

Nampak sedap! tak sabar nak raya ni! buah apa dalam cawan tu?

 

Designed By Izza sakura