Thursday, November 1

HOKAIDO CUPCAKES

Assalamualaikum...

Dah lama nak buat HOKAIDO CUPCAKES. Hari ni terlaksana jugak akhirnya... Orang lain dah sampai ke bulan. Zue baru bertatih.. tak per lah biar lambat asalkan buat...

Actually rasa hokaido cupcakes ni amatlah sedap sebab ia gebu ala-ala kek chiffon. Tambah lak filling dalamnyer ader kastad..Perrhhh... terbaiklah. Actually kat kedai kek harga untuk sebiji cup cakes ni memang mahal. Tapi berbaloi lagi kalau pandai buat sendiri.
HOKKAIDO CUPCAKES

4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder
4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster

  • Panaskan oven pada suhu 170 C
  • Sediakan mangkuk kertas cup cake yang keras
  • Atau boleh juga gunakan cawan muffin
  • Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder.
  • Kemudian di ayak 3 kali
  • Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
  • Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
  • Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rataDalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
  • Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
  • Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)
  • Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
  • Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
  • Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama
  • Tuangkan adunan dalam cawan kertas anggaran 80% penuh
  • Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
  • Keluarkan dari oven bila cup kek masak
  • Biarkan kek sejuk
  • Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling  dengan menggunakan pipping bag.



CREAM CUSTARD

1 sudu besar tepung 
1 sudu besar tepung jagung 
4 sudu besar gula 200ml (1 cup) susu segar 
1 biji telur (L size) 
1 sudu besar mentega  
1 sudu teh esen vanila 


  • Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk.  
  • Masukkan 1-2 sudu besar susu. 
  • Kacau rata jangan ada yang berketul2 
  • Masukkan telur dan kacau lagi.  
  • Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
  • Masak sehingga pekat dengan api yg sederhana.
  • Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata.  
  • Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.

2 comments:

Gee® said...

Adoyaii... terguda i

FARAH deeb said...

Meme peberet!!! Kastad dalam tu yang menggoda sangat tu kan?
My latest Entry :)
JJCM: Chengal d'Garden Cafe-iii

 

Designed By Izza sakura