Friday, October 18

TARTLET


Assalamualaikum....

Selamat Malam. Lagi 4 minit nak wish selamat pagi.. Tetiba rasa malas jer nak menghupdate blog. Dah lah nak handle 2 blog...Rasa cam terkejar-kejar ibarat ada 2 anak kembar. Satu dah bagi susu, satu lagi belum... Nak gabungkan dalam satu blog.. Rasa tak sesuai almaklum blog aci-acibukapintu tu blog suka-suki...Pic pun ambik ngan nokia 3310 (Isshh... nokia tu mana ader camera)...Gurau jer...

Malam/Pagi ni Zue nak share satu ilmu (cewahhh.... cam sifu lak..)... TARTLET... Pernah dengar tak?... Biasa kita dengar pasal fruit tat or cheese tat. Kali ni try buat tartlet pulak. Actually ari tu ader makan-makan kat opis so kami tempah makanan ngan sorang otai masakan ni. Kebetulan nak jadi rezeki zue ari tu. So zue nampak makcik ni buat kuih ala-ala tat.. Bukan cheese tat ataupun fruit tat... Tapi dia kata tartlet... So dalam hati ader taman ler... Even makcik ni tak bagi resepi... Apalagi... pandai-pandai ler mengeteh... maka terjadilah tartlet resepi sendiri... Hahaaaha....


TARTLET

Bahan untuk kulit tat
(Still guna resepi Azita Zain sebab sangat puas hati)


Bahannya :

170gm marjerin 

50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Caranya :



  • Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat
  • Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit. 
  • Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  • Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  • Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.



  • Nota :

    Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


    Bahan untuk Intinya:
    (Still guna resepi Anna Qaseh AzZahra)

    Bahannya :


    2 sdb tepung jagung
    2 sdb tepung kastard
    1 1/2 cawan susu segar *boleh guna susu cair dengan air -  ( 1 : 1)*lebih sedap
    2 biji telur
    1/2 - 1sdk esen vanila
    3 sdb gula (boleh ditambah kerana inti ni kurang manis)

    Caranya :




  • Satukan semua bahan di dalam periuk, kacau dengan api sederhana sehingga masak, likat dan meletup-letup (mendidih)
  • Sejukkan dan piping inti dalam kulit tat
  • Hiaskan dengan ceri hijau dan merah bersama coklat rice (sendiri punya selera)
  • 2 comments:

    Gee® said...

    Wow! k.gee baru plan nk buat cheese tart petang nanti, tgk tartlet ni terlior pulak...

    ..::Zue::.. said...

    Buat lah kak Gee... new resepi ni...

     

    Designed By Izza sakura