Friday, September 11

NASI DAGING AIR ASAM




Assalamualaikum...

Dah prepare masakan untuk tengahari?. Hari ni zue nak masak special skit untuk family. Dah lama tak makan NASI DAGING AIR ASAM. Zue tak suka makan nasi kosong yang takde kuah so zue buatkan sup untuk rasa lagi umphhh... Jom layan..







Resepi Nasi Daging Kedah

sumber: anyabdullah.com

Bahan sup untuk dibuat stok 

1kg daging lembu - dipotong kiub besar-besar 
2-3 inci halia - dipotong nipis 
1 ulas bawang besar 
Garam secukup rasa 


Cara : 

  • Rebus daging bersama semua bahan-bahan lain sehingga lembut dan empuk. 
  • Asingkan daging. 
  • Simpan 8-9 cawan air untuk stok nasi. 
  • Baki stok boleh dicampur lagi air untuk dijadikan sup untuk dihidangkan bersama nasi.




Bahan-bahan Nasi

1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak
4 1/2 cawan beras siam
8 cawan air rebusan daging - atau lebih terpulang ikut beras yang kita guna
2-3 helai daun pandan - disimpul
1 sudu besar rempah sup
Bahan kisar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3- 4 inci halia
Kisar sehingga halus


Cara :


  • Cuci beras dan tapis airnya didalam penapis.
  • Panaskan minyak dan cairkan minyak sapi. Tumis daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga kemudian masukkan bahan kisar dan serbuk rempah sup. Tumis sehingga naik baunya.
  • Masukkan air rebusan daging,  biar sehingga mendidih, kemudian masukkan beras dan daging yang telah direbus.
  • Masak seperti masak nasi biasa sehingga kering airnya.





Resepi Air Asam Tomato

2 sudu besar belacan bakar - dilarutkan bersama sedikit air dan sedikit cuka

1/2 cawan air asam pekat
4-5 biji tomato - dihiris nipis
2-3 ulas bawang besar - dihiris nipis
4-5 biji cilipadi - dihiris nipis
3-4 biji cili merah - dihiris nipis
3-4 biji cili hijau (cili muda) - dihiris nipis


Cara :

  • Larutkan belacan bakar dengan sedikit air dan sedikit cuka. Biar sehingga betul betul larut. Masukkan cili padi yang dipotong.  Picit-picit  atau tekan sedikit cilipadi dengan sudu untuk keluarkan rasa pedas.
  • Campur cili merah, cili hijau, bawang besar, tomato, dan air asam. Masukkan campuran belacan dan cilipadi tadi. Gaul rata. Masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.

Thursday, September 10

PUFF PASTRY WITH MUSHROOM SUP... Seyes sedappp




Assalamualaikum...

Sarapan apa pagi ni?. Jom try buat sarapan ala-ala kedai western PUFF PASTRY WITH MUSHROOM SUP. Ada yang panggil PUFF WITH TOP HAT dan ada yang panggil PUFF ngan mushroom sup. Apa namanya yang pasti sedap dan  cara pembuatan yang amat mudah. Tak caye?.. Meh nak ajar cara buat..



Agak-agak tergoda tak?.. Ini belum makan lagi.. Kalau dah makan walaaa.. yummy..



Actually puff ni zue buat sendiri menggunakan resepi disini. Memandangkan buat boleh dapat lagi banyak. Beli je margarine puff kat BWY pastu adun sendiri ngan tepung gandum. Margarine kat BWY tu dalam rm7 (tak silap) boleh guna lebih daripada 10 kali untuk buat puff ngan pelbagai design. Tapi nak mudahkan cerita, kalau malas nak buat, al maklum semua nak instant so beli je puff jenama KAWAN kat tesco, pasaraya EON BIG atau JAYA JUSCO. Harga tak sampai rm10 pun dalam 6 keping tak silap.



PUFF PASTRY WITH MUSHROOM SUP


  • Untuk supnya, beli je powder mushroom sup jenama knor atau apa2 jenama yang kena ngan tekak. (Zue suka jenama knorr).
  • Masak ikut aturan belakang plastik powder sup tersebut.
  • Letak dalam cawan/mangkuk yang boleh letak dalam oven/mickrovawe.
  • Canai puff tersebut dan letak atas cawan macam topi untuk tutup sup tersebut. Jangan sampai puff melenduk masuk dalam sup, nanti puff tak 'membengkak' cantik.
  • Bakar dalam 15-20 minit suhu antara 180-200'c atau ikut oven/mickrovawe masing2.
  • Sedia dimakan... Dijamin sedap.. Tak payah gi kedai roti delicious dah lepas ni.

Monday, August 24

ROTI JALA MUDAH



Assalamualaikum...

Selamat pagi.. Pagi yang indah.. Sejuk je dengan kedinginan hujan semalam. Hari ni saya nak share satu resepi mudah yang di ambil di internet.. Sorry lupa si empunya resepi..


Resepinya amat mudah cuma tak lah manis. Kalau nak manis boleh dicampurkan dengan sedikit susu pekat manis.

Jom tengok resepinya yang amat mudah...


Roti jala mudah

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
1 sb minyak jagung
Secubit garam
Sedikit vanilla
Pewarna


Caranya:

Masukkan kesemua bahan ke dalam blender dan blendkan kemudian tapis
Sedia menjala menggunakan botol muncung 3 di atas non stick pan.
Lepas menjala terus gulung

Tuesday, August 4

KUE TEOW LADNA



Assalamualaikum...

Puasa dah..Raya pun dah tunggu nak beraya sebulan lagi ni. Tahun ni cam kurang je orang buat open house sebab tak.m macam tahun lepas tak larat usung perut kalau hari minggu. Mungkin kes kegawatan ekonomilah tu...

Ni resepi zue buat bila masa tak sempat untuk masak nasi. Resepi ni just baling2 je.. Mudah dan jimat masa.



KUE TEOW LADNA

Bahannya:-

Bahan A
Sebungkus kue teow
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
sedikit minyak

Bahan B
3 ulas bawang putih (ditumbuk sedikit hancur)
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
sekeping dada ayam
5 ekor sotong (dipotong kecil)
10 ekor udang 
1/2 batang lobak merah (potong ikut suka) 
kobis bunga (ikut suka nak letak banyak mana.. agak2 lah ye)
5 tangkai sawi (ikut suka juga)
4 biji cili padi dihiris 
2 sudu tepung jagung
500ml air
1/2 kiub perisa ayam


Cara-caranya :-

  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kuning dan wangi.
  • Kemudian masuk ayam, udang dan sotong dan kacau sebentar
  • Selepas itu masukan sos tiram dan kicap, goreng sekejap, masukan air.
  • Kemudian masukan lobak dahulu, bila dah mendidih baru masuk bunga kobis dan sawi.
  • Selepas itu masukan kiub perisa ayam, kemudian masukan tepung jagung yang telah dibancuh terlebih dahulu dengan air.
  • Apabila nak makan baru dimasukan hirisan cili padi dan sayuran.
Cara Masak Bahan A:

  • Panaskan minyak, kemudian masukan sos tiram dan kicap. 
  • Goreng sekejap lepas tu masukkan kueyteow, kacau hingga sebati. 
  • Angkat dan letakan kedalam mangkuk

Monday, July 13

LASAGNA MUDAH ALA2 PIZZA HUT



Assalamualaikum...

Salam Ramadhan.. Tak sampai seminggu lagi Ramadhan akan meninggalkan kita.. Sedih lak.. Dah lah tak dapat bertarawikh (ada baby twins).. Harap2 tahun depan dipanjangkan lagi umur untuk bertemu Lailatul Qadar untuk tahun depan.. Amin

Mood masak dah ke laut sebab semangat nak raya tu lagi banyak daripada nak masak. So buat makanan simple je semalam iaitu Lasagna Mudah ala-ala pizza hut.


LASAGNA MUDAH ALA2 PIZZA HUT

1- sos putih  
Planta dua  sudu , tepung gandum dua sudu, dua keping  keju cheesedale dan susu segar

Caranya;  
Panaskan mentega, masukkan tepung gandum, kacau kemudian susu dan cheesedale. Kacau sehingga sebati. Tutup api.

2- sos daging  
Bawang besar potong dadu , daging kisar , sos prego , black pepper dan serbuk oregano  serta sedikit garam.

Caranya;  
Tumis bawang sehingga layu masukkan daging kisar dan sos prego.. Kacau sebati, masukkan black pepper, serbuk oregano dan  sedikit garam. Kacau sehingga masak



3- kepingan lasagna direbus dan layer pada dasar pertama
4- isikan dengan sos daging
5- ratakan sos putih
6- parutkan keju cheddar
7-taburkan keju mozarella dan ulang sehingga 3 lapisan
8- bakar pada suhu 170 selama 40 minit
9- sedap dimakan panas-panas

Friday, July 10

KETAM MASAK LEMAK CILI API



Assalamualaikum..

Dah hujung-hujung ramadhan ni mesti dah blank nak masak apa. Semangat nak balik dan nak cuci dapur tu mesti lagi banyak daripada nak masak. So hari ni Zue share resepi yang pejam mata je boleh siap...


Masak Lemak Cili Padi Ketam

Bahan bahan:

4 ekor ketam
1 pek santan
5 biji cili api kampung
1 inci kunyit hidup
Garam secukup rasa

Cara cara:

  • Kisar cili padi dan kunyit bersama sedikit santan sehingga halus. 
  • Satukan semua bahan kisar bersama santan dan masak dengan api perlahan sambil sentiasa dikacau.
  • Kemudian masukkan ketam.
  • Kacau sehingga sebati dan sehingga masak




Tadaaa... Siap menu yang simple dan sedap

Wednesday, July 8

MURTABAK CREAM CREAKERS untuk father's day



Assalamualaikum... 
Salam Ramadhan hari ni dah 21 Ramadhan bermakna tinggal lagi 8 hari kita akan menyambut Syawal. Persiapan dah buat ke belum?. Zue separuh dah buat yang lain macam beli baju melayu belum lagi. 

Persiapan untuk raya tahun ni kurang meriah sebab tempat shopping complex tak ramai orang. Kebiasaan tahun lepas ni orang akan shopping sakan. Mungkin sebab keadaan ekonomi yang sangat teruk kali ni.

Resepi yang zue buat ni adalah permintaan en somi lepas tengok satu rancangan masakan kat tv. Terus Zue google dan terus juga turun ke dapur buatkan kebetulan semperna Father's Day.



MURTABAK CREAM CRACKER

Sumber;. http://dapur-usang.blogspot


500 gm biskut cream cracer yang tak bergula
500 gm daging kisar
500 gm bawang besar dipotong dadu kecil
5 biji cili merah dipotong bulat kecil2
5 biji cili hijau di potong bulat kecil2
$1 daun sup bawang di potong kecil2
6 biji telur grade A
300 gm susu segar akak gunakan magnolia dlm kotak
sedikit garam
Loyang 8x8 inci di sapu butter Alaskan dgn aluminium foil seluroh Loyang 



Bahan kisar
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar
1 sudu makan cili giling
3 sudu makan rempah kari daging



Cara

  • Panaskan minyak tumiskan bahan2 kisar ditumis hingga naik bau
  • Masukkan 1/2 cawan air digaul rata kemudian tarukkkan daging kisar,bawang dadu ,cili,dan garam jika kurang air tambahkan agar daging dapat empok,masak lah hingga kering sedikit air nya
  • Perlahankan api lalu masukkan daun sup bawang gaul rata baru matikan api diamkan hingga sejuk sedikit
  • Pecahkan 6 biji telur pukul sedikit dan tuangkan dalam adunan daging tadi gaul ratakan
  • Bahagikan adunan pada 3 bahagian
  • Masak susu dalam bekas hingga mendideh dan perlahan kan api yang paling kecil




Cara menyusun biskut



  • Ambil 9 keeping biskut masukkan dalam susu panas sekejap je jangan lama2 nanti kembang pulak sunsun dalam Loyang hingga penuh permukaan Loyang tuangkan adunan daging yang pertama ratakan
  • Kembangkan 9 keping lagi biskut kedalam susu dan sunsun dalam Loyang hingga menutupi bahagian adunan daging tadi sudah selesai tekankan sedikit agar rata
  • Buat perkara yang sama seperti lapisan pertama dan kedua setelah selesai tekan2 keseluruh bahagian agar campuran telur naik dipermukaan biskut 
  • Bakar dalam oven 180'C selama 45 minit pastikan betul2 masak baru keluarkan dengan mecucuk bahagian tengah nya jika lidi tak ada kesan bererti dah masak lah tu
  • Keluarkan dari oven dan terbalikkan kat dawi redai keluarkan dari Loyang biarkan sejuk boleh lah di hidangkan 




 

Designed By Izza sakura