Sunday, October 21

MAGGIE KETAM


Assalamualaikum...

Hujan kat luar ni bestnyer kalau dapat makan maggie kan?.. Apa kata try buat maggie yang lain daripada lain.. Yer lah duk asyik rebus atau letak ayam jer... Try lak letak ketam.. Comform terangkat... Kalau tak caye try lah.. Dulu just dengar nama jer pastu bila dah buat sendiri...Errrmmm... memang puas hati. Lain daripada yang lain..
Bahannya:

1 peket maggi kari 
1 ekor ketam (belah 2) 
s sb sos tomato
2 sb sos cili
1 sb sos tiram
2 ulas bawang putih 
1 cm halia (dicincang) 
1 biji bawang merah (dihiris) 
Segenggam sayur sawi (potong pendek) 
Sedikit daun sup (potong pendek) 
1 sd teh serbuk sup 
1 batang serai (diketuk) 
2 cawan air 

Caranya:

  • Tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga wangi 
  • Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram. Kacau sehingga sebati.
  • Kemudian masukkan ketam, serai, serbuk sup, serbuk kari maggi dan 2 cawan air
  • Biarkan mendidih sehingga ketam masak (jika kurang air, boleh tambah)
  • Bila ketam dah masak, masukkan maggi dan sawi 
  • Kacau rata sehingga maggi kembang 
  • Hidangkan bersama hirisan daun bawang/cili merah.
  • ** Nak letak telur pun best jugak..

2 comments:

Anna Qawina said...

zue....sedapnya nmpk ketam...ratah je tuh..
megi kosong pon sodap..haha

Zue El Razak said...

betul tu....huhuuuu

 

Designed By Izza sakura