Sunday, October 14

KEK MALTRESE SQUARE


Assalamualaikum..

Selamat tengahari.. Tengahari biasa orang duk tayang makanan untuk lunch.. Tetiba Zue lak nak tayang kek.. Motif?... Sajer jer.. Dah buat masih lagi tak tayang-tayang.. Duk simpan jer..bukan leh beranak pun.. ^__0

Biasa duk makan kek batik biskut marie. Kali ni guna resepi yang sama tapi tambah coklat maltrese. First time dapat tau coklat maltrese ni orang guna buat kek. Tapi manisnyer... melekat kat tekak ler.. Kena makan skit-skit jer tau.. dan sulam ngan air masak. Tapi yang suka manis tu memang tak leh kater apa lah... ^__^

Resepi ni di copy paste dari umah masterchef alam maya kita.. Kak Azlita Masam Manis.

MALTESERS SQUARE

Copy paste : Azlita Masam Manis

Bahannya:

100 gm butter
3 sudu besar golden syrup - sila kurangkan - kalau tak ada boleh gantikan dgn madu
225 gm Digestive biskut - di kisar halus - zue guna biskut marie
225 gm Maltersers

Untuk Hiasan
100 gm maltersers
50 gm coklat masakan putih 
50 gm coklat masakan

Caranya:
  • Kisarkan biskut hingga halus.
  • Sediakan loyang berukuran 8'', gris loyang dengan sedikit butter dan alas dasar dan sisi loyang dengan kertas minyak. Sebelah pun tak pe ini untuk memudahkan kita mengeluarkan ia dari loyang.
  • Dalam periuk kecil, satukan coklat, butter dan golden syrup dan masak atas api perlahan hingga semuanya larut.
  • Matikan api
  • Masukkan biskut yang telah dikisar dan gaul hinga rata.
  • Kemudian masukkan Maltersers dan kacau cepat supaya coklat pada maltersers tidak cair.
  • Untuk mengelakkan maltersers cepat cair. Maltersers tu dimasukan dalam peti ais bila nak masuk dalam adunan barulah dikeluarkan dari peti ais dan terus masukkan. 
  • Tuangkan dalam loyang
  • Taburkan atasnya dengan Maltersers hiasan dan simpan dalam peti ais hinga beku.
  • Bila dah beku, Keluarkan dari loyang hiaskan dengan coklat masakan yang telah di cairkan.
  • Potong kecil dan siap untuk di hidangkan.
Nak potong agak susah skit sebab ia sedikit keras mungkin lama di peti ais. Kena tunggu  dulu baru dapat potongan yang cantik. Kalau tak ia crack..

2 comments:

Yati Omar said...

Salam kenal,

Sedapnya :-)

Jemput singgah blog saya.
http://mama-iloveu.blogspot.com/

TQ.

..::Zue::.. said...

Slm kenal kembali... Insyaallah sy akan singgah..

 

Designed By Izza sakura