Wednesday, June 6

PUTU PIRING


Putu Piring adalah salah satu makanan peberet Zue. Bau nyior yang wangi tu memang menyelerakan. Nak buatnyer tak de lah susah tapi perlu ader peralatannyer baru boleh buat. Putu piring ni ader 2 versi kalernyer ader yang kaler putih original dan ader yang buat kaler kuning. Aper-aper pun dua - dua ni memang sedap. Balik Terengganu minggu lepas sempat jugak zue ngan family cuba buat putu piring versi dalam satu blog yang di search dari mr google (lupa lak blog mana)



PUTU PIRING

400gm beras
135gm beras pulut
1/2 sk kunyit 
1 ct garam sedikit air 
150-180gm gula merah/ nisan (dihancurkan) 
1/2 biji kelapa parut putih digaul bersama sedikit garam

Acuan putu piring

kain putih (maslin) empat segi saiz 12cm 
daun pisang sebesar acuan (untuk melapik putu) 
pengukus

 
Caranya:
  • Basuh beras dan beras pulut yang direndam semalaman bersama kunyit (untuk mewarnakannya).
  • Kemudian ditoskan dan dicampurkan garam
  • Kisar atau blend sehingga halus dan ayak.
  • Campurkan dengan sedikit air sehingga menjadi serbuk roti.
  • Taburkan dengan sedikit campuran atas acuan dan isikan dengan hirisan gula merah/nisan
  • Tutup dengan campuran beras tadi, rata dan kemaskan
  • Sediakan sehelai kaindan terbalik acuan atasnyer supaya putu piring tertinggal di atas kain.
  • Angkat dan isikan di atas pengukus
  • Bila masak, gunakan kain untuk mengangkat putu.
  • Letakkan kelapa parut dan terbalikkan ke atas sehelai daun pisang.
  • Sedia disajikan.


4 comments:

norlieharumaini said...

akak suka ni...terimakasih sudi share resipi ni..

..::Zue::.. said...

norlieharumaini... sama2 kak.. :)

nurul anis said...

beras toe gune beras ape ? tepung beras ke ?


..::Zue::.. said...

guna beras yg kita masak nasi tu..

 

Designed By Izza sakura