Thursday, May 16

CHECKERED KEK


Assalamualaikum...

Selamat pagi dan Selamat Hari Guru kepada warga pendidik.

Tahun ni Zue kena paksa oleh si kakak untuk beli hadiah yang mahal dan cantek untuk 2 orang cikgu yang dia sayang. Nasib baik lah 2 orang saja kalau buat nak beli untuk semua guru kelas dia.. Jenuh.. Ni lah budak-budak zaman sekarang.. Nasib baik mak ayah kerja buatnyer mak tak kerja dan ayah kerja kampung jer.. Anak pulak ramai.. Kesiannn... kan..

Berbalik ngan entry hari ni Zue nak share pasal KEK CHECKERED yang dibuat masa birthday 2 orang anak Zue pada hari Sabtu lepas. Si kakak lahir pada 13 Mei dan si Abang lahir pada11 Mei.. Tapi hadiahnyer kena beli 3 sebab kesian lak si kecil tu tak dapat hadiah.. Si kakak pulak nak sanggat buat besday party sebab dia nak kawan-kawan datang kat rumah. So zue buat jer lah simple-simple jer party.

 

CHECKERED CAKE 

Rujukan : Keikos Cake and Pastry Friends 
Sumber: Kak Azlita Masam Manis

KEK PUTIH 

190 gm telur - anggaran 4 biji di buang tali pusatnya. 
110 gm gula castor 
70 gm tepung gandum 
20 gm tepung jagung 
30 gm butter 
20 ml susu segar 
1 sudu teh esen vanila  
tambah susu segar panaskan atas dapur bila dah suam masukkan butter.
Biarkan butter mencair
Kemudian tambahkan esen vanila. 

KEK COKLAT 

190 gm telur - anggaran 4 biji di buang tali pusatnya. 
110 gm gula castor 
60 gm tepung gandum 
10 gm tepung jagung 
20 gm serbuk koko 
20 gm butter 
20 ml susu segar sama juga seperti kek putih susu segar panaskan atas dapur bila dah suam masukkan butter. 
Biarkan butter mencair 

 KEK SPAN PUTIH
  • Apa yang kita perlukan ialah loyang berukuran 7 inc. 
  • Alas loyang dengan kertas minyak Lapik tepi loyang dengan kertas minyak juga. 
  • JANGAN di sapu dengan butter. 
  • Bila dah siap, ketepikan. Panaskan oven pada suhu 190C.
  • panaskan pada suhu 180C. 
  • Suhu oven bergantung kepada kepanaskan oven dan mengikut juga jangka hayat oven itu di gunakan. 
  •  Sekarang kita nak buat kek. 
  • Proses membuat kek ni lain sedikit, ia menggunakan kaedah double boiler. 
  • Oleh itu ikut arahan dalam resepi. 
  • Mula-mula kita masak air dalam periuk yang kecil. 
  • Biar air mendidih. 
  • Dengan menggunakan mangkuk yang lebih besar dari periuk tadi, pecahkan telur dan masukkan gula dalam mangkuk tersebut. 
  • Letakkan mangkuk yang berisi gula dan telur di atas periuk yang telah mendidih airnya tadi. 
  • Pastikan dasar mangkuk yang besar tidak menyentuh permukaan air. 
  • Dengan menggunakan mixer, mulakan proses memukul telur dan gula secara double boiler tadi. 
  • Terus memukul sehingga suhu adunan telur mencapai suhu badan (38C - 40C) Jika tiada termometer, jangan bimbang anda hanya perlu sentuh adunan dan rasakan suhunya agak2 suam-suam kuku. 
  • Bila adunan dah mencapai suhu badan, tutup api. 
  • Alihkan mangkuk dari periuk tadi dan terus memukul adunan telur sehingga ia menjadi ringan dan gebu. 
  • Ia mengambil masa yang agak panjang. 
  • Anda akan dapati perubahan pada telur iaitu dari warna kuning kepada warna peach dan akhirnya menjadi warna putih.
  • Ayakkan tepung bersama tepung jagung ke dalam adunan telur tadi. 
  • Dengan menggunakan spatula kaup balik adunan hingga rata. Secara perlahan-lahan sahaja (jangan menggunakan mixer dan jangan pukul kuat-kuat kerana ini akan menganggu proses pengembangan telur tadi dan akan buatkan kek kita turun, atau bentat atau penyek setelah di bakar) 
  • Oleh tu pastikan adunan di pukul secara kaup balik dengan perlahan. 
  • Kemudian tuangkan pula susu dan butter yang telah di cairkan tadi. Ita tambahkan 1 sudu kecil esen vanila 
  • Dengan menggunakan spatula juga, kaup balik kek sehingga ia benar-benar sebati. 
  • Jangan terlebih pukul adunan, kerana adunan akan hilang kegebuannya nanti akibat terlalu di pukul. 
  • Masukkan adunan yang telah siap tadi ke dalam loyang. Hentak kan loyang sekali, perlahan aje ye jangan kuat sangat!
  • Proses ini untuk mengurangkan gelembung udara yang berlebihan pada kek. 
  • Bakar kek hanya menggunakan api bawah sahaja. Letak loyang pada rak paling bawah. 
  • Bakar pada suhu 190C ( ita bakar suhu 180C ) Proses membakar mengambil masa 25 - 30 minit. 
  • Setelah kek masak terus keluarkan dari oven. 
  • Terbalikkan terus kek atas redai Proses ini untuk mengelakkan kek mengecut dan penyek akibat faktor tarikan graviti. 
  • Bila kek dah sejuk keluarkan dari loyang. 

  

KEK SPAN COKLAT 

  • Sementara kek berada dalam oven kita buat pula kek coklat. 
  • Kaedah membuat kek coklat sama juga seperti kek putih tadi. 
  • Cuma bezanya kita tambahkan serbuk koko yang kita ayakkan sekali bersama tepung dan tepung jagung. 
  • Sementara menunggu kek sejuk sepenuhnya, kita sediakan pula buttercream 

BUTTERCREAM 

400 gm butter 
230 gm putih telur - anggaran 6 biji buang tali pusatnya 
200 gm gula castor 
50 ml air 
  • Buttercream ni menggunakan telur. 
  • Sebenarnya kita boleh juga gunakan buttercream yang lain jika kita tidak suka butter yang menggunakan telur. 
  • Butter yang menggunakan telur ni sedikit hanyir baunya, untuk mengelakkan hanyir jangan masukkan tali pusat telur. 
  • Kita juga boleh tambahkan esen vanila. 
  • Tapi esen vanila tu pastikan kita letak pada adunan butter jangan campur dgn adunan putih telur pulak! nanti tak jadi kita punya meringue. 
  • Mula-mula kita satukan gula dan air 
  • Masak atas dapur sehingga gula larut Dalam masa yang sama kita pukul putih telur. 
  • Bila sirap gula mencapai suhu 117 -120 C 
  • Tuangkan dalam adunan putih telur yang kita sedang pukul tadi. 
  • Teruskan memukul tanpa henti sehingga telur menjadi ringan gebu dan kaku. 
  • Kaku - bila kita terbalikkan loyang telur tidak jatuh. Pukul adunan putih telur sehingga adunan sejuk. 
  • Jika tiada termometer untuk mengukur suhu sirap jangan kuatir. 
  • Bila kita tengok gula tu dan larut dan keluar gelembung udara yang besar dan gula dah sedikit pekat dan likat dah ok lah tu. 
  • Bila dah siap ketepikan 
  • Kita pukul butter pula hingga butter kita lembut. 
  • Warna butter bertukar dari kuning ke putih dan sedikit creamy. 
  • Masa memukul ni boleh lah kita tambahkan sedikit esen vanila untuk mengelakakn bau hanyir pada buttercream kita tadi.
  • Dengan menggunakan spatula, ambil 1/4 adunan putih telur dan satukan dengan adunan buter. 
  • Gaul rata. 
  • Bila dah rata tuang baki selebihnya dan gaul lagi hingga adunan sebati dan bergaul sempurna. 
  • Bila dah siap bolehlah kita mulakan proses melapis kek.

 

 PROSES MELAPIS KEK 
(Proses melapis boleh dirujuk pada blog Kak Azlita Masam Manis)

  • Kek yang telah siap di bakar kita potong bahagian atas kek 
  • Kemudian potong kek dan bahagikan kepada 3 lapisan, setiap buku kek. 
  • Hati-hati semasa memotong kerana kek sangat lembut. Gunakan cutter ring bulat untuk memotong kek kepada bentuk bulatan. 
  • Oleh kerana ita menggunakan loyang yang besar (9 inc) semasa membuat kek ni, ita memerlukan 3 ring bentuk bulatan ni. 
  • Jika menggunakan loyang 7 inc ring bulat yang di cadangkan : Ring besar - 12 cm (4.7 inc) Ring kecil - 6 cm (2.4 inc) 
  • Beginilah rupanya kek yang telah di potong. 
  • Berhati2 semasa mengeluarkan kek, kerana kek yang terlalu lembut ni mudah patah. 
  • Susun kek berselang seli antara kek coklat dan kek putih. 
  • Buat hingga mendapat 6 lapisan kek Setelah siap boleh lah kita lakukan proses melapis kek pula.  
  • Mulakan dengan lapisan luar yang besar. 
  • Susun atas lapik kek. 
  • Sapukan buttercream di sekeliling dalam lubang kek. 
  • Masukkan satu lagi lapisan kek coklat di dalam kek putih. 
  • Sapukan buttercream lagi. Ini adalah untuk melekatkan kek antara satu sama lain. 
  • Jika tidak dilakukan proses ini kek akan tertanggal. 
  • Ulang lagi proses yang sama berselang seli antara kek putih dan kek coklat. 
  • Selepas tu kita sapukan dan ratakan buttercream di atas kek. 
  • Ulang langkah yang sama berselang seli setiap lapisan. Rujuk rajah 2 
  • Buat sehingga semua lapisan siap di lapiskan. 
  • Akhir sekali ratakan buttercream ke seluruh permukaan kek. 
  • Licinkan lapisan dengan alat melicinkan kek atau spatula atau plastik keras. 
  • Beginilah kek yang telah kita ratakan dengan buttercream tadi. 
  • Simpan kek di dalam peti ais paling kurang 2 jam. 
  • Semasa menunggu buttercream mengeras dalam peti ais kita boleh sediakan Chocolate Glaze.


CHOCOLATE GLAZE

300 gm coklat masakan gelap
370 gm Heavy cream

  • Untuk chocolate glaze, resepi mencadangkan menggunakan Dark Couverture Chocolate atau coklat masakan gelap kalau tak ada boleh juga gunakan coklat masakan susu.
  • Untuk Heavy cream gantikan dengan whipping cream. 
  • Panaskan cream atas dapur hingga suam.
  • Masukkan coklat masakan gelap yang telah di potong atau di hiris kecil. Kacau rata sehingga semua coklat melarut. Kemudian tapis. 
  • Biarkan ia sejuk sepenuhnya.
  • Kek yang telah dikeluarkan dari peti ais, di letakkan atas redai.
  • Alas redai dengan tray atau dulang.
  • Curahkan coklat atas kek hingga semua permukaan kek di saluti chocolate glaze. 
  • Dengan berhati-hati  alihkan atas dulang kek. 
  • Simpan dalam peti ais paling kurang 4 jam 
  • Kek dihias mengikut kreativiti masing-masing.


2 comments:

Bbwana adienia said...

hai..salam zue..

cantik dan menarik kek tu..comel ja hiasannya..

umi's cup cake said...

Zue,
kek tu nampak menarik dan sedap sangat...gojes gitu

 

Designed By Izza sakura