Saturday, February 14

CHEESEKUT




Assalamualaikum...  

N3 ni sebenarnya resepi yang dah lama Zue buat masa mengandung 7 bulan. Ni dah bersalin so kira agak lama jugaklah. Masa ni teringin sangat nak makan cheese. Kebetulan tengok kak Haya Babibah post kat FB dia, trus je buat jugak. Resepi asal kak Haya pakai biskut lain (lupalak nama apa) Tapi memandangkan dah 3 kedai gi cari tak jumpa jugak so main bantai jer pakai biskut yang seakan-akan dan yang ala-ala cheese jugak iaitu biskut cheese creaker. Rasanya... sedap perhhh... Jom try..




CHEEESEKUT

Bahan bahannya 

1 peket biskut cracker cheese  (nk tkr biskut lain pun x per) 
250 gm creamcheese jenama Tantura 
125gm buttercup 
1/2 cwn susu pekat manis 
1/2 cwn susu full cream dutchlady 





Caranya
  • mix creamcheese, buttercup dan susu pekat manis sehingga sebati.
  • sapu pada loyang pada lapisan yang nipis kemudian celup biskut cracker cheese dengan susu full cream sekejap dan susun sehingga menutupi loyang
  • kemudian lapiskan dengan creamcheese dengan lapisan yang nipis lapis dengan biskut yang dicelup dahulu dengan susu full creamulangi sehingga habis
  • sejukkan 3-4 jam di dalam peti ais 
  • sangat sedap dinikmati sejuk sejuk.

3 comments:

Bbwana adienia said...

Nyum2..memang nampak sedap tu :)

aji nugraha said...

waw sedap sekali bikin perut keroncongan saja...
























Jelly Gamat Gold G

D'Umairah.Blogspot.Com said...

mohon share

 

Designed By Izza sakura