Hari minggu yang boring tak tau nak buat ape. Nak try resepi apa lak kali ni.. Apa kata reka sendiri resepi.. kalau jadi, postkan dalam blog. Kalau tak jadi, simpan jer dalam 'tong sampah'.... Hehehehe.. macamlah chef nak main reka2 makanan-makanan ni.. Tak per, kita belajar daripada kesilapan..
Zue try gabungkan mat saleh punya kuih ngan melayu lak. Cheese ala-ala kueh tradisinal. So zue namakan dia bengkang Cheese kek. Rasa yang agak sama ngan bengkang melayu tapi rasa macam cheese.. Agak sedap.. Puji sendiri nampak..!!.. hehheeee..leh try..
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar
4 biji telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek
20g tepung jagung
140g gula
Caranya:-
Cairkan cream cheese, butter dan susu segar dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan cheese tadi dengan telur dan pukul sebiji demi sebiji. Bila agak sebati masukkan tepung, tepung jagung, garam dan jus lemon. Kemudian gaul sehingga sebati.
Sediakan loyang yg digriskan dibawahnye dengan sedikit planta dan ditepi tu salutkan dengan kertas baking dan tuangkan adunan kek dalam loyang.
Bakar kek selama 45 minit, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pastikan adunan didalam loyang kek dibalut dengan aluminunium foil bawah sehingga separuh tinggi tin kek (untuk mengelakkan air masuk di dalamnya). Kemudian, letak loyang kek tu atas dulang pembakar dan lastly bakar.
No comments:
Post a Comment