Resepi yang diambil daripada Home Sweet Home, dapur Mamasya dan sumber asal dari FP Zahara. Memang easy dan sedap sangat kek ni. Actually kek ni adalah tempahan daripada member zue so try buat kelainan skit dengan menambahkan sedikit cheese ke dalam kek ni. Tapi kek ni terlampau banyak guna air dan minyak so cheesenyer menjadi ringan dan terapung ke atas. Bila ditebalikkan kek ni, cheese duduk kat bawah. Tp still rasa sodap sangat-sangat. So zue bagi 5 bintang atas kesedapan dan kelembutan kek ni..
BAHAN:- (loyang 9 x 9 in/8 x 8 in)
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula castor
3/4 serbuk koko
2 tsp baking powder*
2 tsp baking soda*
2 biji telur
1 cawan susu segar
1 cawan minyak jagung
1 tsp vanilla essence
1/2 sk garam 1 tsp Nescafe bersam 1 gelas air suam
Cara;:-
Ayak bahan * sekaligus
Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air. (akak pukul lebih kurang 1 1/2 minit )
Masukkan bahan yg diayak, air dan susu, kacau kejap dgn senduk kayu. Yang ni pilihan sendiri.. zue letakkan cheese dalam adunan tadi.
Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min.
resepi untuk cheese * (kalau suka letakkan)
250gm cheese
70gm gula castor
2 sudu lemon jus/perahan limau nipis
Pukul kesemua bahan sehingga kental.
Untuk ganache, Zue still guna resepi Home Sweet Home tapi zue tambahkan sedikit susu segar..
Bahan Topping/Ganache:-
1/2 tin susu pekat
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan minyak jagung
1/3 cawan serbuk koko (Van Houten)
1/2 cawan susu segar
secubit garam
Cara:-
Campurkan susu, susu segar, serbuk koko dan minyak. Masak atas api perlahan saja hingga pekat dan kacau selalu dengan whisker. Masukkan garam dan esen, kacau. Bila telah pekat dan berkilat (lebih kurang 10 minit), tutup api dan biarkan sejuk. Sapu atas kek.
* Bila dah sejuk, Zue parutkan choclate hitam dan sedikit choclate putih atas kek tadi.
* Bila dah sejuk, Zue parutkan choclate hitam dan sedikit choclate putih atas kek tadi.
No comments:
Post a Comment