Kebiasaanya zue makan fruit tat yang diperbuat daripada kastad tapi kali ni saja nak ubah selera zue tukarkan kastad kepada whipping cream..(sedikit kelainan) Resepi yang agak mudah dan sedap ni adalah salah satu daripada menu dessert open house zue tempohari. Tapi tak sempat ambik pic memandangkan telampau sibuk. Kebetulan whipping cream tempohari adalagi so semalam zue buatkan lagi hari ni..
Shell tat ni still zue gunakan resepi yang sama untuk buatkan shell cheese tat tempohari. Untuk resepinya disini. Memang sedap shellnyer di gabung pulak dengan inti whipping cream bersama buah-buahan. Kebiasaan orang akan menggunakan buah seperti strawberry, kiwi dan manggo. Tapi disebabkan zue mencari strawberry satu puchong hari tu tak jumpa so zue gantikan dengan buah dragon fruit kaler merah dan kaler putih. Kira ok lah tu kan..
Bahan-bahan:
Buah kiwi
Buah Dragon Fruit putih dan merah / buah strawberry
Buah mangga
* Semua fruit ikut citarasa sendiri
Shell tat
Whipping cream
Caranya:-
Pukul Whipping cream sehingga kental dan masukkan dalam peti ais lebih kurang 2 jam.
Potong buah-buahan ikut kesesuaian.
Masukkan whipping cream yang di dalam piping beg bersama nozzle saiz 845 (saiz macam bintang gitu)
Pipingkan atas shell tat dengan cara lingkaran membulat dari bawah ke atas. (seperti aiskrim)
Hiaskan buah-buahan potong tadi.
1 comment:
wow, sure sedap, tengok gambar jer dah terliur. Order boleh?
Post a Comment