Saturday, May 19

TRIFFLE DADIH WITH FRUITS COKTAIL

Assalamualaikum...

Selamat Malam. Malam ni zue nak share resepi rekaan sendiri iaitu TRIFFLE DADIH WITH FRUITS COKTAIL. Pesal zue bagi nama panjang lebar gitu...Ikutnya nak tambah fresh fruits tapi takut tergeliat lidah nak sebut so ambik salah satu jer lah.. 

Actually kat opis zue ader makan-makan semperna mother's day.. Nak masak apa.. last2 buat dessert. Kebetulan pergi ke satu kedai runcit tu.. serbuk agar-agar yang siap paking yang tu tak de... terpandang dadih so try ler ganti dadih perisa buah-buahan gantikan dengan serbuk agar-agar..  
Hasilnyer... mabeles... sedap sangat!..rasa masam manis dan gabungan whipping cream gitu.. So delicious terutama lepas kuar dari peti ais..

Bahannya:

Dadih
susu cair
1 tin fruits coctail
kek span/ kek gulung
jem strawberry
whipping cream

Untuk hiasan:
fresh fruits seperti kiwi dan anggur

Caranya:
  • Potong kek gulung/ kek span dan susun pada bahagian dasar kaserol. ~ zue guna kek red velvet yang buat hari tu di sini
  • tuang air fruits coctail
  • letakkan jem strawberry pada keseluruhan bahagian kek tu
  • Masakkan dadih bersama susu cair dan gula yang disediakan dalam plastik dadih tu. (Zue tak tambah gula castor memandangkan ia sudah sedia manis) ~ ikut cara kat belakang plastik dadih tu
  • Tuangkan ke dalam kaserol tadi dan biarkan sehingga sejuk dan mengeras
  • Bila dah sejuk, susun fruits coctail meliputi kesemua dadih tersebut
  • Lastly pukul whipping cream sehingga bertanduk atau kental dan sedia dipiping atas fruits coctail tadi
  • Susun fresh fruits atas whipping cream
  • Sejukkan dalam peti ais seketika sebelum makan

Yang ni versi untuk bawak ke opis .... ^__^

2 comments:

zila 4ever said...

salam kenal zue..singgah sini dan follow..:)masakan best2 rupanya..

..::Zue::.. said...

tq..zila 4ever... slm kenal kembali..

 

Designed By Izza sakura