Monday, September 2

PUDING ROTI MUDAH


Assalamualaikum...

Selamat malam. Minggu ni adalah minggu yang terakhir untuk open house. Hari ni pulak dapat 4 jemputan tapi mampu pergi 3 saja. Kebetulan hujan lebat sangat so bila lalu ikut Giant, Shah Alam jalan disana ditutup memandangkan banjir. Nasib baik tak delah terperangkap dalam jem. Tapi ini penyebab zue sampai lambat ke rumah ke dua so rumah ke tiga trus skip. Rumah keempat dah sampai lepas magrib. Nasib baik tuan rumah still open dia punya rumah.

Minggu lepas Zue ada buat open house antara menu peberet ialah puding roti. Cara yang zue buat ni amat ringkas dan mudah lagi sedap. Kalau nak dibandingkan kesemua resepi puding roti ni, kebanyakkan adalah lebih kurang sama cara pembuatannya yang menjadi sedap sebab zue guna roti butterscoth. Ia dah berlemak sedap so  bila dibuat puding roti, bertambahlah sedap. Jom try.


Bahannya:

9-10 keping roti butterscoth
2 cawan susu kotak full cream 
4 sb gula halus
2 biji telur
1 st esen vanila
2 sb mentega 

Bahan taburan:
Kismis, ceri, kacang hirisan almond dan coklat chip

Bahan untuk kastad:

1 tin susu cair
1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
2 sb tepung kastad
2 sb gula castor



Caranya:
  • Dalam satu mangkuk, koyakkan roti menjadi kecil-kecil 
  • Tuang susu full cream
  • Dalam mangkuk lain, campurkan mentega, esen vanila, gula dan telur
  • Kacau sehingga sebati dan tuangkan atas roti
  • Lastly tabur bahan hiasan di atas adunan tadi.
  • Bakar pada suhu 180'c selama 25-30 minit atau sehingga masak


Bahan kuah kastad:


  • Campurkan kesemua bahan dan kacau di atas api yang sederhana sehingga pekat



4 comments:

Liza said...

salam zue,puding roti ni peberet hubby ngn anak2 akk tp akk tak pernah buat sos kastad tu..

Gee® said...

Ermmm..nyum2x... terlior ai taww!!

..::Zue::.. said...

Kak Liza.... try lah buat kuah kastad dia lak... sedap

asiah cyah said...

Nak try buat la.terima kasih utk resepi

 

Designed By Izza sakura