Friday, March 23

KEK LUMUT

Petang-petang gini kan best boleh makan kek lumut. Resepi kek lumut ni zue ambik daripada dapur myresepi. Rasanya memang sedap. Lembut dan gebu sangat. Ia agak basah lembut gitu. Makan sekeping nak makan lagi.. Memang kek ni jenis yang asyik nak ulang makan jer.. sodappp... huhuuuu... 

Sumber: My Resepi
Sumber2: Dayang Jack

Bahannya :
untuk 1/2 adunan : loyang 7 " x 7 "
• 1 cawan tepung gandum (diayak)
• 1 cawan horlicks
• 3/4 cawan gula halus
• 250 g mentega
• 4 biji telur A
• pewarna hijau secukupnya
• 4 sudu besar seri kaya
• 1/4 cawan susu pekat manis
• 1 sk esen vanilla


Cara-caranya :
  1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  2. Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
  3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
  4. Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
  6. Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
  7. Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
  8. Kukuskan selama 2jam 30minit. (tambah air panas jika hampir kering)

2 comments:

kakna said...

salam...
ada lagi kek lumutnya..
nampak gebu mesti sedap kan..

Zue El Razak said...

wslm..
memang sedap dan gebus...:)

 

Designed By Izza sakura