Thursday, March 15

LEMPENG

Selamat pagi..
Best betul pergi kerja time cuti sekolah ni. Jalan raya lancar jer...Kalau dulu sejam setengah nak sampai opis, sekarang setengah jam dah sampai. Kalau kat KL cam ni tiap-tiap harikan best.. Tapi cuti sekolah dah nak abis..Isnin ni..tunggulah pulak ngan jem lagi.. Aduhai nilah Bandaraya Kuala Lumpur... Kekadang tension tapi nak buat camna.. cari rezeki katakan.. so bersabar itu separuh daripada iman..Ingat tu jer..

Melalut lak pepagi ni..hari ni zue nak share LEMPENG yang dibuat minggu lepas..Jom Layan..
Bahannya:
2 cawan kelapa parut jgn terlalu tua (pilih kelapa yang berkulit basah)
1 cawan tepung gandum
1 cawan air kelapa muda (lebih kurang)
Garam secukup rasa
    Caranya:
    • Masukkan kesemua bahan di dalam satu bekas dan kacau sehingga sebati
    • Kalau nak lagi sedap, sebatikan kelapa muda tu dengan memblendkan kesemua bahan tadi tapi zue lebih suka rasa jurai-jurai nyuirnya so zue tak blend.  
    • Dalam kuali non stick yang rata, lenserkan sedikit minyak. 
    • Masukkan satu senduk adunan dan ratakan dengan membentuk bulatan.
    • Masakkan dengan api yang sederhana sehingga sedikit garing dan balikkannya sehingga ia masak. 
    • Ulang langkah seterusnya sehingga habis adunan.

    Sambal tumis

    Bahannya:

    Ikan bilis
    15 batang cili kering
    5 biji bawang putih
    3 biji bawang merah
    2 biji bawang besar
    1/2 inci halia
    2 batang serai
    2 keping asam keping
    2 cawan air kosong
    gula
    garam
    sedikit minyak
    Caranya:
    • Cili kering dibuang biji dan dicuci dan direndam dengan air panas.
    • Potongkan cili kering tersebut dan masukkan dalam blender bersama bawang merah, asam keping, bawang besar, bawang putih, halia, sedikit ikan bilis dan serai
    • Blendkan kesemua bahan tadi sehingga hancur
    • Ikan bilis digoreng sehingga garing
    • Minyak lebihan ikan bilis boleh digunakan untuk menumis.(jangan guna minyak terlalu banyak)
    • Tumiskan bahan yang diblend tadi sehingga naik minyak dan masukkan garam  dan gula secukup rasa
    • Dah agak kering dan sebati, masukkan ikan bilis yang digoreng tadi.
    • Sedia dicicah bersama lempeng.

      3 comments:

      izahdaut said...

      perut ni mcm dah kenyang. tapi bile nengok lempeng berhiaskan sambal tu.. aduhaii tetibe kelaparan ni. hehee

      ..::Zue::.. said...

      bg alamat izah.. nanti akak poskan..huhuuu

      Nieza said...

      assalam, sedapnya lempeng...lama tk mkn ni.salam kenal yer saya follow:)

       

      Designed By Izza sakura