Monday, April 30

CARROT APPLE CUP CAKE

Assalamualaikum..

Selamat Pagi.. Jom menambahkan berat badan. Ini adalah resepi yang dicedok atau di copy paste daripada blog kak Azlita. Sebelum daripada tu lagi, Zue dah terliur nak buat bila tengok kat blog... Mesti best rasanyer gabungan apple dan carrot ni... Bila kak Azlita dah buat cup cake ni terus semangat berkobar-kobar lagi. Actually resepi asal kak Azlita ialah  CARROT APPLE JADE CUP CAKE tapi zue tak buat lah jade nyer... just parut carrot jer sebagai penghias atas nya.

Hasilnyer memang mabeles...Sedap sangat tambah pulak  gabungan cream cheesenya tu. Tapi kalau dibiarkan semalaman lagi sedap. Teksturnyer begitu lembut dan gebu. Cubalah buat.. Comform puas hati. Zue pun ikut kak Azlita buat hanya separuh adunan jer. Tapi kalau rasa nak buat sebiji kek pun boleh. 
CARROT APPLE CUP CAKE
By: Naz Can
Rujukan : Yatie

Bahannya:

200 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bicarbonate
Secubit serbuk kayu manis
Secubit garam halus 
1/2 cwn gula perang halus
1/4 cwn  gula castor
2 biji telur
1/2 cwn minyak jagung
50 gm mentega ~ dicairkan
100 gm lobak merah ~  diparut
75 gm apple hijau ~  diparut kasar dengan kulitnya sekali anggaran 1 biji apple kecil
30gm walnut ~ boleh juga guna kacang lain

Caranya:
  • Panaskan oven pada suhu 170C 
  • Sediakan loyang muffin dan susunkan cawan kertas didalamnya ~ ketepikan 
  • Ayak  tepung bersama  baking powder, soda bicarbonate dan garam halus.
  • Masukkan ke dalam mangkuk pengadun. 
  • Masukkan kesemua bahan lain kecuali apple, carrot dan kekacang 
  • Putar adunan pada kelajuan perlahan untuk beberapa saat dan kemudian kelajuan sederhana untuk selama dua minit. 
  • Masukkan apple, carrot dan kekacang 
  • Gaul rata menggunakan spatula sahaja 
  • Scopkan adunan ke dalam cawan kertas 
  • Bakar pada suhu 170C selama 20 ~ 25 minit atau sehingga kek cawan masak dengan sempurna 
  • Tunggu kek benar-benat sejuk sebelum dihias dengan cream cheese
 

CREAM CHEESE TOPPING

125 gm cream cheese
2 sudu besar butter
2 sudu besar gula icing ~ diayak
1 sudu kecil jus lemon atau pes lemon

Caranya:
  • Campurkan ke semua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu
  • Masukkan adunan dalam piping bag
  • Simpan sebentar dalam peti ais anggaran 15 ~ 20 minit 
  • Pipingkan atas kek yg telah sejuk tadi
  • Taburkan sedikit dengan parutan carrot 
  • Masukkan dlm peti ais semula supaya adunan cream cheese mengeras sedikit.

CARROT APPLE CAKE
By: Naz Can
Rujukan : Yatie


2 1/2 cwn tepung naik sendiri
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
Secubit garam halus
1 cwn gula perang halus
1/2 cwn (atau kurang) gula castor
4 biji telur
1 cwn minyak jagung~di masak
100gm mentega ~ dicairkan
200gm lobak merah~ diparut
150gm apple hijau~ diparut
30gm hazelnut/walnut

Caranya:-
  • Ayak bersama tepung, baking powder, soda bicarbonate dan garam halus. 
  • Masukkan ke dalam mangkuk pengadun.
  • Masukkan kesemua bahan lain.
  • Putar adunan pada kelajuan perlahan untuk beberapa saat dan kemudian kelajuan sederhana untuk selama dua minit.
  • Lengser loyang 9 inci dengan sedikit mentega dan alas dengan kertas. 
  • Tuang adunan.Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 45 min ke 1 jam ikut oven masing-masing.
  • Sejukkan kek dan hias dengan cream cheese frosting.


CREAM CHEESE TOPPING

250gm cream cheese
4 sudu besar butter
1/3 cwn gula icing, diayak
1 sudu kecil jus lemon

Caranya:
  • Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu. 
  • Sapu atas kek yg telah sejuk tadi. 
  • Hias ikut kreativiti masing2. 
  • Dah siap masukkan dlm peti ais semula supaya adunan cream cheese mengeras sedikit.

2 comments:

FARAH deeb said...

OMG! Dahle ade laici lak kt sebelah! Fengsan berjemaah! Hahaha...
My latest Entry :)
The Beginning of the new

..::Zue::.. said...

FARAH deeb....huhuuuu..

 

Designed By Izza sakura