Sunday, April 8

CUCUR UDANG TEMBAM

Salam pagi Ahad..

Dah lama rasanyer tak update blog.. Semalam godek-godek dalam mr goggle cari resepi untuk menu pagi Ahad ni, Zue terjumpalah CUCUR UDANG TEMBAM versi CMG. So pagi ni terus turun bersilat kat dapur buat ler untuk bekpas. Alhamdulillah dah siap terus snap untuk blog.

Resepi CMG ni, zue dapatlah 5 biji cucur udang yang montok-montok. Memandangkan anak-anak zue ni tak ramai so kira dah terlebih cukup untuk bekpas pagi ni.. Jom Layan resepi yang dicopy paste daripada CMG ni..


Bahannya:

2 cawan tepung gandum 
1/2 camca besar instant yeast (mauripan) 
1 3/4 cawan air (agak-agaklah) 
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil) 
5 pokok kuchai (cuci dan kerat2) 
1 pokok daun bawang (hiris )
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam 
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel (takut meletup dalam kuali nanti)
Caranya:

  • Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata. 
  • Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikit).
  • Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap 30 minit.
Gunakan senduk yang sederhana besar dan sedikit dalam.

UNTUK CUCUR UDANG TEMBAM :- 

  • Panaskan minyak untuk goreng terendam (minyak yang banyak)
  • Panaskan senduk mungkuk bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. 
  • Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. 
  • Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan garfu untuk menanggalkan cucur udang tadi.
  • Ulangi proses membuat sehingga selesai. 
  • Goreng hingga kuning keemasan atau sehingga masak. 
  • Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. 
  • Boleh hidangkan bersama sos lada.

Untuk sos lada Zue lebih suka campurkan sos cili thai bersama sos keropok leko. Untuk resepi sendiri boleh rujuk daripada blog CMG.

3 comments:

izahdaut said...

saya pun dh buat cucur ni. mmg terbaikk

Gee® said...

well done... sedap tuh!!!

..::Zue::.. said...

izahdaut@.. btl tu memang terbaik..sodap sgt2..

Gee@.. tq..kak :)

 

Designed By Izza sakura