Wednesday, April 11

RAINBOW CAKE @ KEK PELANGI

Selamat malam..

Hari ni 11 April 2012 cuti pertabalan YDP Agong.. Kebetulan hari ni lak besday my lovely hubby.. So salah satu resepi yang duk aim naik buat dari dulu lagi ialah KEK LAPIS PELANGI. Alhamdulillah...akhirnya jadik ler projek membakingnya..
Gabungan kek ni bersama perisa dan cheesenya memang sedap betul. Actually ikut resepi ni ada 6 warna tapi zue buat 5 warna jer.. Lagi pun zue guna loyang 10 inci so ia agak besar dan nipis. Next time kena buat loyang kecik skit. 

Hari Isnin lepas kebetulan kat pasar malam area puchong ader jual strawberry.. terkejut jugak ader jual strawberry kat pasar malam.. murah lak tu..rm5 jer.. Apa lagi.. sapu jer lah..Next time tak yah nak panjat cameron lagi.. ^__^

Bahannya;
3 cawan tepung gandum
4 sk baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 cwn butter ~ suhu bilik
 1 3/4 cawan gula castor
5 biji telur putih
2 sk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar
pewarna dan perisa ~ oren (oren sunquick), merah (rose),kuning (jagung), biru (vanila), unggu (yam)dan hijau (pandan)
Caranya:
  • Sediakan loyang 8 inci ~ Adalah lebih baik menggunakan 3 loyang yang saiz sama (lebih jimat masa)
  • sapukan loyang dengan butter dan alas loyang dengan baking paper.
  • sapukan baking paper dengan butter sekali.
  • Panaskan oven pada suhu 170c
  • Ayakkan tepung, baiking powder dan garam ~ Ketepikan
  • Dalam bekas lain, pukul butter dan gula sehingga kembang atau bertukar menjadi warna putih.
  • Masukkan telur putih dan pukul lagi sehingga gebu dan ringan.
  • Masukkan esen vanila 
  • Slowkan mixer, masukkan bahan yang dia ayak tadi berselang seli dengan susu segar sehingga habis.

  • Bahagikan adunan yang sama banyak dalam 6 bekas berasingan (Zue buat 5 bekas saje)
  • Pastikan timbang setiap adunan supaya ia sama tebal bila siap dibakar.
  • Letakkan pewarna bersama perisa dalam setiap bekas dan gaul rata.
  • Masukkan dalam loyang
  • Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170'c pada rak paling bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15-20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.
  • Bila dah masak, sejukkan atas redai
  • Ulang kaedah yang sama untuk adunan yang lain sehingga menjadi 6 lapisan
Kek jangan ditindih bersama-sama kerana kek ni mudah melekat so ia akan comot nanti

Cream Cheese 

Bahannya:
250 gm cream cheese
120 gm butter
120 gm gula
120 gm whipping cream

Caranya:
  • Pukul semua bahan dalam mixer sehingga ringan dan gebu.
  • Sedia digunakan
Cara untuk melapis
  • Mulakan dengan satu lapisan warna kegemaran
  • Sapukan sedikit cream cheese dan ratakan.
  • Ulang langkah seterusnya sehingga lapisan terakhir.
  • Lapisan terakhir perlu ditebalkan bahagian atas dan juga kemaskan keseluruhan kek dengan cream cheese disekeliling kek tersebut.
  • Hias kek mengikut kreativiti sendiri.

2 comments:

Nizam said...

Menarik betul..colorful, rasa pun sedap! Apasal tak dak pasang lilin 35 batang?

Tina Othman said...

cantiknya, adeh teringin lah pulak tgk kek ni hihi

 

Designed By Izza sakura