Sunday, April 22

MENDONUT LAGI...


Assalamualaikum...

Kali ni nak men'donut' lagi lah pulak.. Buat donut ni mesti rasa tak puas nak makan terutama kalau ia menjadi elok, gebus dan lembut sangat. Dulu zue pernah buat menggunakan resepi ni DI SINI.. Actually resepi ni zue buat tak delah dapat banyak sangat bersesuaian untuk anak zue yang tak ramai ni..
Bahannya:
1 mangkuk tepung (sukat dengan mangkuk taufu fah panas)
1/2 peket mauripan (dilarutkan dalam air suam) ~ air jgn terlalu banyak
2 st marjerin
2 st susu pekat manis
2 st shortening (x letak pun tak per)
secubit garam (larut dalam air)
**gula castor/ aising ditabur/digolekkan 
                 atau
**coklat masakan ( dicairkan)
**badam goreng (ditaburkan)
Caranya:
  • Campurkan tepung gandum/marjerin/mauripan yang dah dilarutkan/susu manis dan shortening
  • Uli sampai sebati 
  • Masukkan air yang telah dilarut sedikit garam sehingga tepung menjadi doh dan tidak melekat di tangan (kalau terlebih air tambahkan tepung sedikit demi sedikit)
  • Biarkan doh naik (perap lebih kurang 1/2 jam)
  • Uli sekali lagi (untuk buang doh yang naik td)
  • Kemudian bulat-bulatkan untuk menjadi doh yang kecil-kecil
  • Pastikan acuan donut dan dulang disapu tepung gandum untuk mengelakkan donut melekat.
  • Terapkan donut menggunakan acuan untuk mendapatkan saiz yang sama besar
  • Panaskan minyak dengan api yang sederhana kecil.
  • Masakkan donut sehingga ia berwarna perang.
  • Angkat dan toskan.
  • Sedia digolek dalam gula aising/kastor atau dicelup dalam coklat masakan yang dicairkan dan ditabur badam


1 comment:

Melly Octaviana said...

gebu nya donut... slurrp

 

Designed By Izza sakura