Sunday, July 1

OH MY PAVLOVA..!

Auu Chak..! Oh My Pavlova....!Again..

Betul-betul tak puas makan pavlova ni. Ari tu pergi rumah adik ipar dia ader order sebijik pavlova dengan harga rm50... Alamak.. mahal jugak rupanyer harga untuk sebijik pavlova ni. Kalu kira kosnyer tak der lah mahal sangat..just guna putih telur.. atau mungkin buah strawbery dan buah kiwi tu yang mahal dan juga whipping cream. Tapi boleh buat banyak jugak pavlova ni bagi menghabiskan buah-buahan ni.. mungkin dalam 3 bijik pavlova..kut!
Dah banyak kali zue buat guna resepinya disini... Nak taip lagi ke?..Errrmmm.. malasnyer... Okey lah..Zue share lagi ..dan lagi...^__^
PAVLOVA

Bahannya:
4 biji putih telur (suhu bilik)
3/4 cawan gula castor
1/2 st esen vanila
1/2 st cuka masakan
1 sb tepung jagung

Caranya : 




  • Panaskan oven pada kadar 140'c dengan api bawah saja.
  • Bila start masak turunkan suhu pada kadar 120-100'c.
  • Asingkan kuning dan putih telur dan ambik yang putih jer
  • Putar putih telur pada kelajuan paling tinggi sehingga menjadi gebu (soft peaks)
  • nak tau soft peaks tu camna, terbalikkan mangkuk dan putih telur tu tak jatuh
  • Dengan kelajuan paling tinggi juga masukkan gula sedikit demi sedikit sambil pukul dengan tahap maxima
  • Putar sehingga kental sambil masukkan 1 sudu besar tepung jagung dalam adunan tersebut dan putar lagi selama 3 minit.
  • Bila dah sebati stopkan.
  • Dengan menggunakan spatula masukkan cuka dan esen vanila. Kaup balikkan adunan tersebut dengan cara satu hala sehingga sebati.





  • Sediakan baking paper dalam dulang yang dah dibulatkan dengan pensil dan sedia tuang adunan ke atasnya mengikut bulatan tersebut.
  • Jangan tuang terlalu tebal dan terlalu nipis dan buat ala-ala benteng gitu (keliling lebih tinggi daripada di bahagian tengah)
  • Masukkan dibahagian tengah rak dan sedia dibakar selama 1 jam 15 minit suhu selama 120 - 100 'c.
  • Proses pembakaran bergantung pada oven masing-masing
  • Nak tau pavlova kita dah masak, kulitnya garing diluar dan lembut didalam. 
  • Dalam proses pembakaran jangan gatal-gatal nak buka oven tau.
  • Bila dah cukup waktunya jangan dikeluarkan terus pavlova dari oven, biarkan seketika dalam oven sambil pintu direnggangkan
  • Untuk mengelakkan pavlova crack@merekah, biarkan ia seketika dalam oven selama 10 minit.
  • Sejukkan dan sedia diletakkan whipping cream yang dah diputar hingga kental dan juga buah-buahan yang siap dipotong.
  • Buah-buahan tadi sedia dihias atas whipping cream.
  • 4 comments:

    UmmiAbi said...

    Sdapnyerr...tq for sharing recipe...;)

    ..::Zue::.. said...

    UmmiAbi: ^__^

    Anonymous said...

    Masa bakar, guna api bawah sahaja jugak ?

    ..::Zue::.. said...

    api ats dan bawah... biar serata.. klu nak api ats 40 minit.. pastu api ats bawah 20 mint sj pun boleh jugak.. sbb ia bergantung pd oven sebenarnya..

     

    Designed By Izza sakura