Wednesday, January 1

KIWI UNBAKE CHEESE KEK


Assalamualaikum...

Salam 2014. Lembaran yang indah dibuka bersama dengan semangat dan azam yang baru. Setiap kali masuk tahun baru mesti kita ada azam. Tapi dapat laksana atau tidak bergantung pada diri sendiri. Ada yang hanya manis dibibir saja berazam kemudian hilang sehingga penghujung tahun dan ada yang betul-betul tekad untuk mengubah hidup dan membuat sesuatu dengan bersunguh-sunguh, Yang pasti, tepuk dada tanya selera.

Semalam zue berazam nak buat cheese kek. Alhamdulillah dapat jugak laksanakan hari ini. Yang seronoknya en suami puji katanya sedap. Almaklum dah lama benar bini dia tak membaking cheese ni. So bila dengar en suami puji, meletup dalam dada nak buat lagi banyak untuk akan datang. Huhuuu...



Bila tengok cheese ada lagi dalam peti ais, zue pun ambik ler buh kat luar. Try google dalam internet jumpa resepi unbake cheese kek pelbagai versi. Zue pun buat kesimpulan buat versi sendiri lah senang. Almaklum cheese zue tak cukup 250gm (lebihan buat meltey hershey) so zue sesedap rasa ikut kepala sendiri buat unbake cheese kek dan disebabkan ada lagi kiwi dalam peti ais, zue pun campakkan saja dan namakan KIWI UNBAKE CHEESE CAKE.

Jom layan resepinya...



KIWI UNBAKE CHEESE KEK

Bahan (A):

150gm biskut digestive
2 sb butter (dicairkan)

Bahan (B):

200gm krim keju
50gm gula castor
2sb gelatin + 5sb air panas 
250ml whipping cream
2 sb sunquick
100gm yogurt plain

Bahan (C):

Serbuk agar-agar
Gula castor
Air
*** Main agak-agak jer sebab beli jenis serbuk agar2 so guna separuh saja

Hiasan:

BUAH KIWI

Caranya:

(A)

  • Dalam loyang yang boleh dibuka tepi, lekatkan aluminium foil dan kemaskan
  • Pada dasar loyang, masukkan biskut digestive yang dihancurkan dan gaul bersama mentega cair
  • Padat dan tekankan biskut tersebut pada dasar loyang
  • Sejukkan dalam peti ais selama 15 minit

(B)

  • Pukul whipping cream sehingga creamy dan masukkan dalam peti ais
  • Pukul cheese dan gula castor sehingga sebati
  • Masukkan yogurt dan kacau dengan sebati
  • Masukkan gelatin halal ke dalam air panas dan kacau sehingga sebati
  • Tuangkan ke dalam adunan cheese tadi dan pukul sehingga sebati
  • Lastly masukkan whipping cream yang dipukul tadi ke dalam adunan cheese dan kaup balikkan sehingga sebati
  • Masukkan ke dalam peti ais sekurang-kurangnya 3 jam
  • Keluarkan dan sedia dihias dengan potongan buah kiwi
  • Bancuhkan agar-agar serbuk bersama air dan gula castor dan masak sehingga mendidih
  • Pada cheese kek tersebut, lilitkan dan kemaskan aluminium foil di tepi atau keliling cheese kek dan tinggikan aluminium foil supaya bancuhan agar-agar tidak meleleh keluar dari cheese
  • Kemudian masukkan agar-agar yang dimasak tadi 
  • Sejukkan dalam peti ais sebelum dipotong.

2 comments:

Anonymous said...

I loved as much as you'll receive carried out right here.
The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering
the following. unwell unquestionably come more formerly
again since exactly the same nearly a lot often inside case
you shield this hike.

my web-site ... micro job revolution theme wordpress

asmah yusof said...

Cantik lapisannya zue...siap ada yg pink kaler...selamat thn baru zue. ;)

 

Designed By Izza sakura