Thursday, April 24

SUP KETAM




Assalamualaikum...

Dah masak untuk lunch ke?. Menu hari ni Zue nak masak ketam sup. Ketam sup banyak khasiatnya terutama untuk yang demam denggi. Actually zue pergi pasar chow kit beli 2 ekor ketam ni dengan isi yang penuh berharga rm8. Ok lah tu isi banyak. Makan pun puas. Cara nak buat pun sangat senang. Jom kita jenguk resepi yang mudah ni.


Sup Ketam

Bahannya: 

3 ekor ketam - potong 
2 biji ubi kentang - potong dadu 
Garam 
Minyak 

 

Bahan lain: 

4 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih 
Sedikit halia 
Lada jarum

Hiasan:
Daun sup 


Caranya: 

  • Hiris halus semua bahan di atas. 
  • Panaskan sedikit minyak jagung. 
  • Tumis bahan tersebut sehingga garing.
  • Masukkan air, ubi kentang, garam dan lada jarum
  • Renehkan sehingga masak.

2 comments:

Knor said...

wah..terliur memandangnya..

bila kena denggi ada sikit rajin menanaknya..

..::Zue::.. said...

kak nor~ kena ada feel... huhuuu

 

Designed By Izza sakura