Wednesday, April 23

PAU KELEDEK ROSE





Assalamualaikum...

Selamat pagi Uols bekpas apa pagi Rabu ni?. Mesti sekarang tengah prepare nak masak untuk lunch buat keluarga tersayang. Buat zue semenjak dua ni tak boleh sangat nak masak memandangkan air kena catu 2 hari sekali. Resepi ni zue buat waktu ada air ada kat rumah. Kiranya ni entry 2 hari lepas. Macam biasalah, bercinta dulu untuk menaip dan post kat dalam blog. Ini kira agak rajinlah sebab tak sampai seminggu dan post kat blog biasanya sebulan.... Heheeee...

 

Pau Ros Keledek 

Ungu Resepi : Wendy 
Sumber : Azlita Masam Manis 

Bahannya: 
250 gm keledek manis - di kukus atau di rebus 
200 gm air 
500 gm tepung pau 
1 t/s baking powder 
100 gm gula 
50 gm shortening atau lemak sayuran 
1/4 t/s garam 
11 gm yeast segera 


Inti kacang merah

2 gengam kacang merah
6 sb gula pasir
sedikit minyak
sehelai daun pandan

Caranya:


  • Rebus kacang, daun pandan dan gula sehingga lembut
  • Setelah air agak kering, masukkan minyak
  • Rebus sehingga air kering 
(Pastikan api perlahan dan dikacau selalu untuk elakkan daripada kacang tersebut hangit dibahagian bawah)


 

Caranya:

Menyediakan Keledek, dicuci bersih dan di rebus.

  • Buang kulit keledek dan kisar keledek dengan air sehingga halus.
  • Atau masukkan semua bahan kedalam bread maker dan set doh dan biar hingga ia menjadi doh yang lembut. 
  • Kalau guna tangan, bancuh sedikit air suam dengan yis dan biar ia berbuih. ( sukatan air mestilah sama dengan sukatan yang di beri - gunakan 1/2 air untuk kisar keledek dan 1/2 lagi untuk naikkan yis) 
  • Campurkan semua bahan kecuali shortening, dan uli hingga menjadi doh yang lembut 
  • Masukkan shortening dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan. 
  • Jika adunan terlembik boleh tambah sedikit lagi tepung. 
  • Tutup doh dengan towel dan simpan doh dalam almari atau tempat yang hangat sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam. 
  • Setelah doh naik tumbuk2 doh untuk keluarkan angin. 
  • Untuk membuat pau biasa bahagikan doh kepada beberapa bahagian dengan berat 50 gm, isi inti dan letak doh atas kertas lapik. 
  • Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda 
  • Kukus doh dalam kukusan yang telah di panaskan terlebih dahulu selama lebih kurang 10 - 12 minit. 

Cara membuat bunga Ros:



  • Bulatkan doh sebesar buah duku
  • Lenyekkan doh membentuk bulat
  • Gentel inti sebesar ibu jari dan letakkan di tengah doh
  • Potong keliling bulatan dalam 5 potongan (seperti gambar sebelah kanan di atas)



  • Satu kelopak dilekatkan pada doh
  • Tindih dan susun cantik pada kelopak pertama
  • Dan seterusnya sehingga habis dan membentuk sekuntum bunga.








2 comments:

adda syuhada said...

salam

sedap kan...adda pun dah try makan...buat je belum...huhuhu

..::Zue::.. said...

Adda~ trylsh buat lagi puashati :)

 

Designed By Izza sakura