Tuesday, May 20

NASI BERIANI ARAB (NASI AYAM HADRAMAUT)


Assalamualaikum...

Selamat Tengahari. Makan apa untuk lunch hari ni. Zue nak share resepi yang zue ambil daripada FB kak Lydia honey. Nasi ni dah buat dalam sebulan lepas tapi tak de berkesempatan untuk masukkan dalam blog lagi. Hari ni Zue sharekan resepi ni. 

NASI BERIANI ARAB atau lebih dikenali dengan nasi ayam hadramaut sangat sedap. Ikut resepi asal kak Lydia ni dia letak banyak serbuk arabic antaranya seperti mix spice, cumin, ginger, cardamon dan nutmeg tapi zue tak letak memandangkan takde serbuk tersebut kat dalam rumah. Untuk resepi asal sila layari laman web beliau.




NASI BERIANI AYAM (NASI AYAM HADRAMAUT)

Bahan untuk merebus ayam
1/2 ekor ayam ~ potong 
1-2 helai daun bay 
1/4 camt kayu manis powder 
2 kuntum bunga cengkih 
secubit serbuk lada hitam 
1 biji tomato yang ranum- dibelah 4 
1 labu bawang besar - didadu kecil 
garam secukup rasa 
air secukupnya untuk merebus ayam

Caranya:

  • Masukkan ayam dalam periuk bersama kesemua bahan di atas kecuali garam. 
  • Rebuslah hingga ayam empuk lebih kurang 30 minit. 
  • Masukkan garam pada 15 minit terakhir.
  • Asingkan ayam dari kuah/stock, tapis air/kuahnya. 

Bahan untuk memasak nasi

1 helai daun bay* 
1 batang kulit kayu manis* 
2 kuntum bunga cengkih* 
1/4 camt serbuk lada hitam* 
1 labu bawang besar - didadu kecil 
1 biji lada hijau - belah 2* 
garam secukup rasa 
4 camb cawan minyak masak 
11/2 cawan beras basmati 
21/2 cawan air/air rebusan- (1cwn beras=11/2-2 cawan air bergantung jenis beras) 

Caranya:

  • Tumiskan bahan bertanda* sehingga naik baunya. 
  • Masukkan beras dan goreng sebati dengan rempah ratus tersebut dalam 2-3 minit. 
  • Kemudian masukkan air rebusan ayam tadi. 
  • Masukkan garam secukupnya bersama sedikit saja pewarna kuning. 
  • Kacau sedikit dan biarkan hingga mendidih dengan api yang paling besar dan tutupkan dengan penutup periuk. 
  • Bila air hampir kering masukkan sedikit lagi pewarna merah+kuning bersama sedikit air panas dalam 1/4 cawan air (dicampur bersama baru tuang atas nasi) tadi di tengah- tengah periuk dan perlahankan api. 
  • Tanak seperti biasa hingga nasik benar benar masak. 
  • Bila nasi dah masak tutupkan api dan biarkan selama 5 minit dan gemburkan sedikit dengan garfu. 


Ayam 

1 biji bawang besar-didadu kasar
2 ulas bawang putih-dicincang halus
2 camb minyak masak
2 biji tomato fresh-didadu kasar
1-2 biji cili hijau
2 camb tomato paste
1 batang kulit kayu manis 
1/4 camt serbuk lada hitam *
1/4 camt kunyit powder* ~ dicampur bersama, sikit air dan gaul sebati
Sedikit air rebusan ayam~ikut suka nak banyak mana kuah 
garam secukup rasa .

Caranya:

  • Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bawang besar hingga naik bau.
  • Masukkan bawang putih, biarkan hingga naik bau dan masukkan rempah* (yg dicampur bersama), cili dan kulit kayu manis. 
  • Kacau hingga naik bau wangi rempah ratus.
  • Masukkan fresh tomato, hingga tomato layu dan gorengkan sebentar hingga sedikit layu dan masukkan tomato paste, masakkan sehingga sedikit kering dan masukkan ayam, kacau hingga ayam bergaul rata dengan tomato dan tambahkan sedikit air biarkan sebentar hingga kuah pekat.
  • Tutupkan api dan dan hidangkan dengan nasi.


1 comment:

STF said...

Saya baru nak cuba. Tapi resepi saya ubah sket, malam ni saya perap ayam dengan bwg putih, bwg merah, cili padi, lada hitam dan garam. Esok nak try mcm resepi atas tu. Tq Zue. Harap2 berjaya la

 

Designed By Izza sakura