Monday, December 12

NASI ARAB versiku..


Dah lama teringin nak buat Nasi Arab tapi tak jugak menjadi.. Semalam kebetulan pergi jalan-jalan kat carefour baru buka di puchong, terus cari bahan-bahan nak buat Nasi Arab ni.. yang paling penting beli beras moghul basmati.. panjanggg... dengan harga rm9.90 sepeket kecik.. cukuplah.. bukan nak buat kenduri pun.. Inipun boleh 2 kali buat..

Alhamdulillah.. hari ni tertunai terus hasrat nak buat Nasi arab versi my mom.. (Ambik resepi ni lepas kol my mom)...Rupa-rupanya tak delah susah sangat nak buat.. macam nasi beriani atau nasi minyak jer.. caranya.. Tapi Nasi Arab ni banyak yang zue 'derhakakan'.. biasa guna daging kambing.. zue tukar daging ayam.. tak de kuah.. zue buatkan kuah sup.. dan nasi arab ada susu masam (tairu)..tapi zue tak letak.. yang samanya acar jer saja.. dan yang pasti rasa Nasi Arab ni memang sedap..sampaikan my kids yang tak suka makan nasi tu boleh tambah 3 kali... ^_^


Bahan-bahan untuk nasi:- (3-4 orang)
  • 5 cawan air daripada sup ayam/daging
  • 2 biji bawang merah dimayang halus-halus
  • Garam secukup rasa
  • 4 beradik (bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga cengkih)
  • 4 sb minyak sapi 
  • 5 biji lada hitam
  • 1 biji tomato dipotong dadu (zue guna sos tomato)
  • 4 cawan beras basmati
  • pewarna oren
  • daun pudina
  • daun ketumbar


Cara-caranya:
  • Basuh dan rendamkan beras selama 5 minit
  • Masukkan beras dalam periuk bersama dengan bawang merah yang dimayang, minyak sapi, sos tomato, lada hitam dan sup ayam 
  • Onkan rice cooker
  • Bila agak-agak dah separuh masak, masukkan daun pudina, daun ketumbar dan sedikit (setitik dua jer tau..) pewarna oren.
  • Biarkan sehingga masak (jangan di gaul)
Ayam tu zue ambik daripada sup terus goreng bersama serbuk kunyit, sedikit garam dan lada giling 







































Sup Ayam

Ayam (Dipotong kecil-kecil)
air
4 beradik (Cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bunga lawang)
halia * dimayang
bawang besar dan bawang putih * dimayang halus
Rempah sup
Sup Bunjut
Daun sup

Caranya:

  • Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan 4 beradik dengan sedikit minyak
  • Agak naik bau, masukkan air (air yang banyak sebab nanti nak guna air untuk buat nasi)
  • Masukkan rempah sup bersama sup bunjut
  • Masukkan carrot dan ubi kentang
  • Bila dah mengelegak, masukkan ayam yang dah dipotong kecil-kecil
  • Masukkan sedikit garam (secukup rasa)
  • Bila menggelegak, tutup api
  • Taburkan daun sup


Acar:

Bawang merah
timun
tomato
cuka
gula
garam
sos cili
sos tomato
daun pudina
daun ketumbar


Caranya:-
  • Mayang haluskan bawang merah.
  • Potong tomato dan timun secara dadu
  • Masukkan cuka, gula, garam, sos cili  dan sos tomato secukup rasa
  • Potong kasar daun pudina dan daun ketumbar.
  • Gaulkan kesemua bahan tadi sehingga sebati

Saturday, December 10

APAM YOGURT pulak....



Antara banyak jenis apam yang paling zue suka.. apam yogurt adalah apam yang paling best rasanyer.. Sebab ia wangi bau yogurt dan juga lembut sangat-sangat bila dimakan.. Makan sebijik memang tak akan cukup.. Kali ni zue buat sedikit kelainan dengan meletakkan inti perisa coklat di dalam... Rasa memang lagi best.. Bukan mak budak jer suka makan, mak budak pun suka makan..
Zue campurkan yogurt perisa asli bersama perisa manggo dan juga strawberry.. Memang sedap dan wangi baunya..

Sumber:Kak Nor@secubitgaramnor67.blogspot.com


Bahan-bahan:-


1 1/3 cawan gula halus
1 tsp ovallete
2 cawan tepung
1 cawan fresh yoghurt atau (zue campur yogurt perisa asli bersama perisa mangga dan strawberry)
2 biji telur
1/2 tsp double acting baking powder (zue letak 1sk)
1tsp pewarna yang disukai (zue campur-campur kalernyer)


Cara2:
  • Panaskan air kukusan terlebih dahulu.
  • Dalam bekas sesuai, pukul semua bahan2 sehingga sebati,gebu dan pekat. 
  • Adunan akan bertali jika diangkat dengan pengadun
  • Tinggalkan sedikit adunan (lebih kurang 5 sudu besar) untuk dicampurkan serbuk koko dan coklat paste
  • Masukkan adunan putih ke dalam cawan kertas dan sudukan sedikit warna mengikut citarasa sendiri di atasnya. 
  • Kukus selama 15-20 minit. 

Actually zue pernah buat apam yogurt ni..disini tapi zue buatkan tambahkan ngan perasa dan pewarna buah dragon fruits..


Dalamnyer zue letak filling coklat...

Thursday, December 8

RED VELVET CHEESE KEK II



Semalam birthday opismate so adalah makan-makan kat opis dan zue sponserlah sebiji kek RED VELVET.. Actually member zue ni tak pernah makan lagi kek ni.. so zue hadiahkannya.. dan 1st time dia makan.. memang dia puji kek ni memang best sangat-sangat.. kek ni zue tak menyerlahkan kaler merahnyer sebab member pesan jangan terlalu merah takut tak lalu nak makan..huhuhu

Zue survey resepi RED VELVET ni lebih kurang sama jer, yang bezanya sukatannya.. sebelum ni zue dah pernah buat disini .. kali ni trylak buat resepi lain..


sumber : http://myhappyoven.blogspot.com

BAHAN2NYA


Bahan A 
( Bahan2 kering - Ayak bersama dalam satu mangkuk )


2 1/2 cawan tepung kek atau superfine
1 1/2 cawan gula castor
1 sudu kecil Soda Bicarbonate 
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla


Bahan B
( Bahan2 basah -Satukan dlm mangkuk yg lain, pastu sebatikan guna whisk )
1 1/2 cawan minyak sayur ( pakai jer minyak masak biasa )
1 cawan buttermilk ( pastikan suhu bilik)
2 biji telur gred A ( suhu bilik jugak)
1 sudu makan pewarna merah ( resipi asal letak 2 sudu mkn, nnti kaler terlalu merah)
1 sudu kecil cuka ( Cuka makan pun boleh )
1 sudu kecil esen vanilla

  1. Campurkan bahan A kedalam mangkuk berisi bahan B (bahan kering tuang dlm bahan basah). 
  2. Mixer dengan kelajuan sederhana, mixed kan bahan2 tersebut . ( Mixed utk sebatikan  2 jenis bahan2 itu sehingga menjadi satu adunan saja yer).
  3. Tuangkan adunan tu dlm 2 biji atau sebiji loyang 9 inci tadi
  4. Bakar pada suhu 175 darjah celcius selama 30-35 minit . Bergantung pada oven masing-masing

CREAM CHEESE FROSTING
250 gm Cream Cheese
1 cawan gula aising
1 1/2  cawan butter

Satukan semua bahan2  di atas, mixed gunakan mixer , kelajuan sederhana, sampai kembang sekali ganda . Siap utk digunakan...

CARA2 NK FROST KAN KEK RED VELVET
Masukkan cream cheese tadi ke dalam piping beg dan sedia dipiping mengikut kreativiti masing-masing.

P/S :  
 Kalau tak der buttermilk..gantikan Satu cawan susu campur 1 sudu besar cuka makan, biarkan 10 minit, biar ia jadi ketul-ketul macam susu masam.. baru guna....

Tuesday, December 6

CEMPEDAK GORENG

Assalamualaikum...

Selamat malam..saja nak postkan entry tertunggak..

Semalam pergi pasar malam, terbau harum wangi cempedak..terus beli. Nak beli yang siap goreng mahal sangat..RM3 untuk 5 biji.. tak puas makanlah.. terus zue beli cempedak kampung dengan harga rm4 sekilo tapi cempedak zue ni sekilo lebih dapatlah harga rm5.00 untuk sebiji.. Ok lah tu.. 

Malam tu terus projek mengoreng cempedak...resepi asal DI SINI
Sumber: Blog Hairul.Com
Bahan-bahannya:-


2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
5 sb santan pekat (zue guna santan pekat)
1/2 sb baiking powder (tak letak)
1 st serbuk kunyit
1 biji telur dan air secukupnya
2 sb marjerin yang dicairkan
garam secukup rasa


*Biasanya saya akan agak-agak saja adunannya atau kata lain main campak-campak jer..

Caranya:-
  • Cairkan marjerin dalam periuk dengan api perlahan. Tutup api biarkan sebentar
  • Masukkan kesemua bahan kecuali marjerin cair dan air dan gaul sehingga sebati
  • Masukkan marjerin cair bersama air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi pekat
  • Bolehlah dimasukkan cempedak tadi.
  • Goreng dengan minyak yang banyak untuk buat keraknya.

Gabungan tepung beras dan santan menjadikan tepung lebih rangup manakala marjerin cair menjadikan gorengan tersebut tahan lebih lama

Sunday, December 4

KEK TIRAMISU

Assalamualaikum..

Tetiba mimpi nak makan TIRAMISU lak, lepas tengok sue  allen tayang kat FB dia.. kebetulan hari semalam zue tak buat apa-apa so semangat 'seru kerajinan' tu datang terus turun dapur meninjau bahan apa yang ada..semua dah ada, melainkan krim cheese.. so terus pergi beli kat kedai, then terus jer membaking projek buat TIRAMISU. Bila siap bukan boleh makan lagi, esoknyer baru boleh dipotong untuk makan... sampaikan tido pun tak lena sebab tak sabar nak bangun rasa almaklum 1st time buat TIRAMISU ni..


Teringatlak dulu, zue tak suka makan tiramisu lepas beli tiramisu kat satu shopping complex..rasa tak sedap langsung ngan muak cheese nya pastu memang comform tak minat makan TIRAMISU ni.. Pastu bila dah teruja tengok TIRAMISU sue allen ni, terus jer..buat...Emmm.. best gak rasanyer.. tak delah muak sangat.. mungkin terasa muak bila di makan terlebih atau pun makan yang dah tak sejuk.. (sedap bila dimakan lepas kuar dari freeze)..

TIRAMISU yang zue buatkan ni actually, zue kurangkan sukatan nescafe (sebab kurang suka ngan kafein).. bagi yang suka kafein, boleh dilebihkan nescafe.. Lagi satu, zue terlebih basahkan kek ngan sirap nescafe, tu yang kek jadi kureng cantek.. warna belang nya lak tak sekata..tak pelah.. janji sedap..!!

Bahan-bahannya:-


          100 g gula kastor
          10 g ovalette
          4 biji telur
          130 g tepung kek/gandum/superfine*
          1 sudu teh serbuk penaik*
          (ayak yang bertanda * sekaligus)
          40 g air
          1 sudu teh perisa mocha (boleh pilih vanilla/coklat   
          emulco juga)
          60 g minyak/mentega cair


Cara buat:

1. Griskan loyang (guna loyang bersaiz kecil untuk mendapatkan kek yang tinggi). Panaskan ketuhar pada suhu 180°C (bergantung pada saiz oven anda).

2. Satukan gula kastor, ovalette dan telur. Pukul dengan kelajuan perlahan untuk sebatikan. Tukar kelajuan tinggi dan pukul lagi hingga kembang dan memutih selama 5 minit.

3. Perlahankan kelajuan. Masukkan tepung berserbuk penaik sedikit demi sedikit hingga sebati.

4. Tuangkan air dan esen vanilla. Pukul sebati hingga adunan ringan dan gebu.

5. Angkat pemutar. Masukkan minyak atau mentega cair. Kaup balik hingga sebati menggunakan spatula.

6. Tuang adunan dalam loyang. Bakar sehingga masak lebih kurang 45 minit.

7. Setelah masak, telangkupkan agar ia tidak mendap. Biarkan dalam keadaan itu bersama dengan loyangnya. Selepas 5 minit, terbalikkan semula dan lorek tepinya dengan pisau dan keluarkan kek. Biarkan ia sejuk. Untuk membahagikannya, gunakan pisau serrated/bergigi untuk hasil yang kemas.

Resipi Salutan Keju:

250 g krim keju
100 g gula kastor
150 g yogurt perisa asli
200 g krim putar tenusu
20 g gelatin* 
80 ml air mendidih*
(larutkan yang bertanda * dengan cara meletakkan air mendidih ke dalam mangkuk. taburkan gelatin dengan tangan kiri, sementara sebelah tangan lagi mengacau gelatin tersebut tanpa henti mengikut arah jam sehingga ia larut)
Sedikit serbuk koko dan milo

Cara buat:

1. Potong krim keju kecil-kecil. Masukkan dalam periuk bersama dengan gula kastor. Cairkan guna kaedah double boiler. Apabila cair, masukkan yogurt. Tutup api dan sejukkan sebentar.

2. Pindahkan adunan ini ke dalam pengisar. Masukkan krim putar, kisar bersama. Kemudian masukkan pula gelatin cecair tadi. Putar sekali lagi hingga sebati. 





Bahan sirap nescafe (disatukan):

1 sudu besar Nescafe
1/2 sudu teh pes cappuccino
3 sudu besar gula
1/4 cawan air panas


Cara susun:

1. Ambil selapis kek span, letakkan di atas redai. Sapukan sirap kopi ke atas permukaannya dengan berus. Terbalikkan, sapukan lagi sirap kopi di sebelahnya. Masukkan ke dalam loyang loose bottom.


2. Tuangkan 1/2 dari adunan (lebih kurang 330 g) krim keju ke atas kek span tadi. Hentakkan sedikit loyang untuk ratakan adunan.


3. Ulang langkah 1 untuk selapis kek span lagi. Letakkan di atas krim keju di dalam loyang tadi. 


4. Tuang baki adunan krim keju. Hentakkan loyang beberapa kali agar krim keju melitupi keseluruhan kek. Taburkan serbuk koko dan milo ke atas permukaan kek menggunakan penapis.

5. Sejukkan kek dalam peti ais selama 5 jam atau semalaman.



Tips untuk potong:

1.  Gunakan pisau yang tajam.

2.  Rendam pisau dalam air suam. Lapkan ia dengan kain  
     bersih sebelum digunakan.

Saturday, December 3

APAM MEKAR SEJAMBAK

Pagi yang indah selepas hujan semalaman.. 
Bangun pagi terfikir nak bekpas APAM MEKAR lah ari ni.. Emmm.. terus turun ke dapur je lah.. 1st adunan zue buatkan ia mekar yang agak bantat sebabnya terlupa tutup tudung periuk..(Kenapa lak ari ni leh tak ingat benda penting gitu)..so buat adunan ke dua.. sangat puas hati sebab ia betul-betul mekar sejambak.. Bagi satu adunan yang zue buat saiz M ni boleh dapat dalam 25 biji.. Ok gak tu.. Resepi ni amat mudah untuk di buat.. Jom tengok resepinya..




Bahan-bahan:


          250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
          2 biji telur
          300 gm tepung gandum
          200 ml susu cair/susu segar
          1 sudu kecil ovallate
          Pewarna (ikut suka)
          Acuan kertas (paper cup) secukupnya

Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.


Cara-caranya:-
  • Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
  • Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
  • Masukkan ovallate dan pukul lagi.
  • Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna dan bahagikan kepada 3 bahagian pun boleh jer).
  • Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan (atau plastik bersih dan potong sikit bucunya)
  • Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut
  • Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup)


Cantek kalau pelbagaikan kaler macam bunga yang warna warni dan mekar..

Thursday, December 1

FRESH FRUIT TATLES

Assalamualaikum..

Hari ni dah 1hb Disember.. Tinggal sebulan lagi nak masuk tahun baru..cepat betul masa berlalu.. pejam celik..pejam celik.. dah nak bye bye 2011..Umur lak makin lama makin meningkat... tahun depan anak zue sorang lagi dah nak masuk tadika.. Apa agak nyer input yang dah direalisasikan tahun ni.. Agak-agak dah tercapai ke belum impian tahun ni.. Rasa banyak betul nak fikir ni.. Yang pasti tinggal sebulan lagi nak capai impian apa yang belum tercapai tu... Apa tu agak-agak yang belum tercapai.. Emmm..... Apa lagi.. resepi yang dah print kat blogger tu punyalah banyak tapi belum realisasikan untuk membuatnya.. Almaklum buzy jer..kalu housewife tak pe lah..Ini pun harap hari minggu lah nak try resepi baru.. Tapi kekadang hari minggu keluar jalan-jalan lak..

Ok banyak betul zue berceloteh ni.. pagi ni zue nak share entry pasal FRUITS TATLES yang diambil Di SINI dan dibuat semalam.



SUMBER: AZITA ZAIN
DI AMBIL DARIPADA ALAM SARI


Bahan-bahan:
  • 170gm marjerin ~ zue guna buttercup
  • 50 gm gula icing
  • 1 biji telur
  • 1 st esen vanila
  • 290gm tepung gandum

Cara-caranya:
  1. Pukul marjerin dan gula icing dengan senduk kayu
  2. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul sehingga sebati
  3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibentu atau tidak melekat ditangan.
  4. Masukkan doh dalam acuan dan tekankan doh tersebut sambil membentuk menggunakan jari mengikut acuan itu
  5. Trimkan lebihan doh dengan menggunakan pisau.
  6. Gunakan sudu garfu untuk cucuk dibahagian tengah doh yang dibentuk tadi sebelum dibakar.
  7. Sedia dibakar pada suhu 170'c selama 25 minit atau sehingga masak. Bergantung pada oven masing-masing.
Resepi untuk sos kastad:
Sumber: CMG

Bahan-bahan:
  • 300 ml susu cair
  • 2 sb gula castor
  • 2 1/4 sb tepung kastad
  • 3 biji kuning telur
  • 1 sk esen vanila
  • Secubit garam

Cara-caranya:
  • Campurkan kesemua bahan kecuali esen vanila dan pukul sehingga sebati.
  • Masakkan atas api yang kecil sambil kacau sehingga likat.
  • Tutup api dan sejukkan.

Bahan lain:
  • Potong kecil buah kiwi, peach dan strawberry
  • sedikit coklat masakan di cairkan

Cara menyediakan fruits tartles:
  1. Sapukan permukaan tart shell dengan coklat masakan, sejukkan sebentar dalam peti ais.
  2. Masukkan sos kastad dalam piping beg dan picitkan sos kastad ke dalam tart shell sehingga 3/4 penuh.
  3. Susunkan potongan kiwi, peach dan strawberry.
  4. Sedia dihidangkan.
Si Aqif duk geram tang buah strawberry tu.. kaler merah semacam jer.. mama lak duk sibuk photographer..duk tengah shot sempat lagi dicucuk buah tu..tapi bila dimakan lak.. baru tau masamnyer..
     

    Designed By Izza sakura