Wednesday, August 17

BISKUT KURMA GULUNG


Hari ni cuti Nuzul Quran bagi negeri Selangor tapi actually zue keje kat KL tapi tak cuti so zue ambik cuti jugak memandangkan zue duk Selangor.. Lagipun En Hubby dan anak-anak cuti.. Boleh lah pergi beli keperluan barang-barang untuk sambut hari raya...

Sambil tu zue uploadkan kukis yang dibuat hari minggu lepas yang zue ambik daripada majalah nona keluaran Ogos 2011.. Actually resepi tu hanya dapat sedikit saja adunan so zue doublekan untuk memperbanyakkan lagi biskut kurma gulung.. Ikut resepi dalam majalah ni digunakan inti buah kurma yang dibuang biji tapi zue try buat dan masukkan jem kurma sebagai inti.. ala-ala tat nenas gitu..ok lah.. lain daripada yang lain..Actually seronok mencuba resepi baru dan zue belajar menambah dan mengurangkan isi resepi mengikut selera zue.. hasilnya memang sedap..!!


BAHAN-BAHAN UNTUK TAT

125 gm mentega
75 gm gula aising
2 biji kuning telur
5 gm esen vanila ~ zue guna 1 sk
120 gm tepung gandum
80 gm tepung kastad


CARA MEMBUATNYA

  • Pukul mentega dan gula aising
  • Masukkan kuning telur
  • Masukkan esen vanila
  • Masukkan tepung dan tepung kastad
  • Canaikan adunan doh, gulung dan masukkan jem kurma
  • Bakar didalam ketuhar 180c selama 15 minit (zue bakar 150c selama 20-25 minit)




BAHAN UNTUK BUAT JEM KURMA

200 gm buah kurma yang dibuang biji
1/2 cawan air
100 gm gula
2 biji bunga cengkih
1 sb mentega

CARANYA
    • Kisarkan buah kurma dengan air. 
    • Masukkan kurma yang dikisar bersama gula dan bunga cengkih.
    • Masak sehingga pekat dan likat.
    • Last sekali masukkan mentega dan kacau lagi sehingga sebati.
    • Tutup api.




1 comment:

Nizam said...

Gambar dari SLR baru ker?? Cun!

 

Designed By Izza sakura