Assalamualaikum...
Selamat Pagi.. Sekarang dah hujung bulan Januari. Azam tahun ni nak buat banyak kek, kuih dan nak penuhkan celoteh di blog ni. Tapi azam tinggal azam.. buzy punya pasal banyak kuih muih yang buat tapi tak terambik gambar.. Itu masalahnya.. Almaklum buat malam nak ambik gambar memang tak cun. Harap hari minggu je boleh bagi tumpuan.. Apa-apa pun jom kita jamu dengan resepi yang sedap tapi agak manis sedikit...
Resepi ni di ambil dari blog mat salleh... serius sedap tapi... perhh... manis... So banyak yang perlu dikurangkan untuk bahagian manisnya... huhuu.... Tapi makan ngan eskrim vanilla memang seimbang kemanisannya... Perhhh... Terbaikkk...
SALTED CARAMEL BROWNIES WITH PECAN
**loyang 9 inci
1/2 cwn unsalted butter
150gm coklat berrys
3/4 gula castor
2 bj telur saiz A
Secubit garam
1 sk esen vanila
1 sk pes kopi
3/4 tepung gandum
1 sk esen vanila
1 cwn kacang pecan
1/2 cwn coklat chip
Caranya:
- Caranya Panaskan oven Panaskan butter dan coklat berry menggunakan microvawe dan kacau sebati
- Masukkan telur dan gula kastor dan kacau
- Masukkan esen vanila, pes kopi dan secubit garam
- Kacau rata Lastly masukkan tepung gandum dan gaulkan sehingga sebati
- Masukkan dalam loyang yg disalut dgn kertas baking
- Sedia dimasukkan dlm oven selama 15-20 minit Sementara tu sediakan salted karamel
SALTED KARAMEL
1 cwn gula
3/4 cwn air
2 sb mentega
Secubit garam
1 cwn fresh cream
- Dalam satu periuk kecil, masukkan gula dan air
- Masak sehingga ia menjadi perang
- Masukkan mentega,garam dan fresh cream
- Kacau rata Tutup api dan sejukkan sehingga likat
- Selepas 20 minit, keluarkan dari rak oven, dan curahkan karamel bersama kacang pecan dan coklat chip
- Tutup permukaan brownies dan kacang pecan tu dgn aluminium foil utk elakkan dari hangus
- Masakkan lagi selama 40 minit atau sehingga masak
No comments:
Post a Comment