Friday, April 14

SIAKAP MASAK KICAP MAHSURI




Assalamualaikum...

I have a lot of my recipe still not publish so this recipe is one of the draf in my blog. Hari ni nak sementara free tak de kerja i will share resepi yang dah bersawang and di buat tahun lepas. Kebetulan hari tu ada peraduan guna kicap mahsuri.. Tak de makna nak menang tapi just seronok2 je masuk. So i mix and match lah mana2 resepi dengan guna kicap mahsuri.. Hasilnya sangat sedap.. 






Ikan Masak Kicap Pedas
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 ekor Ikan bawal emas - lumur garam kunyit dan goreng
1 sudu besar cili kisar - ikut pedas disukai
1 labu bawang besar - hiris bulat
1 biji cili hidup merah/hijau - hiris
1 batang daun sadri/daun bawang - hiris
1 batang kulit kayu manis - opsyenal

Bahan bahan sos:
Kicap pekat
Kicap manis pedas MAHSURI
Sos tomato
Sos tiram
Sos ikan
Sedikit gula





Bahan bahan kisar:
1/2 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis dan bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga cili garing dan masak.

Masukkan semua bahan sos seperti kicap pekat, kicap manis, sos tomato, sos tiram dan sos ikan. Kacau hingga sebati. Masukkan sedikit air untuk berkuah.

Setelah mendidih, bawang besar dan cili hidup. Saya guna cili hijau solok dari Kelantan. Akhir sekali masukkan ikan yang digoreng. Gaul-gaulkan seketika sebelum ditutup api.

Sebelum dihidangkan, taburkan sedikit hirisan daun sadri atau daun bawang.

No comments:

 

Designed By Izza sakura