Kebetulan masa zue buat ni cuti hujung minggu lepas. En Hubby request nak dessert.. So zue buatkan dessert paling menjimatkan masa, wang dan tenaga ni.. (nak senang cerita)..
Actually ni resepi campak2 jer..paling mudah nak buat..guna apa yang ada kat halaman rumah dan dapur jer.. bukan perlu nak perabis duit pun nak buat dessert ni.. (",)...YES!!!... Dah siap AGAR-AGAR BERLAPIS SANTAN.. yang sedap..wangi dan menyelerakan..bila dimakan lepas keluar dari peti ais.
Actually ni resepi campak2 jer..paling mudah nak buat..guna apa yang ada kat halaman rumah dan dapur jer.. bukan perlu nak perabis duit pun nak buat dessert ni.. (",)...YES!!!... Dah siap AGAR-AGAR BERLAPIS SANTAN.. yang sedap..wangi dan menyelerakan..bila dimakan lepas keluar dari peti ais.
Bahan-bahannya:-
1 peket agar-agar
6 cawan air
3 cawan gula - ikut selera masing-masing
15 helai daun pandan - kasi terlebih wangi
2 cawan santan
1 biji telor
secubit garam
CARANYA;
Masak agar-agar bersama air sehingga hancur agar-agar.
Kemudian baru dimasukkan gula.
Blend daun pandan bersama dengan telor dan masukkan air. Kemudian air ditapis dan buang hampas.
Ambik air tapisan sahaja untuk dimasukkan ke dalam periuk yang dimasak tadi.
Masukkan santan dan secubit garam ke dalam periuk agar-agar tersebut.
Kacau sedikit dan masukkan ke dalam loyang untuk di sejukkan.
No comments:
Post a Comment