Friday, July 22

MUFFIN KURMA KUKUS



Dalam peti ais ada buah kurma..Puasa dah dekat tapi kurma puasa tahun lepas ada lagi ni.. kena habiskan..Kebetulan jenguk dapur Izzah Muffin ada buat muffin prune..agak menarik ni...Good idea tukar prune kepada kurma..jeng..jeng..jeng.. akhirnya dah siap MUFFIN KURMA KUKUS..

Memang sedap..rasa lemak-lemak manis susu pekat dan wangi buttercup gitu.. zue buat muffin saiz cup almond london ni memang comel lote..Budak-budak pun suka makan.. Izinkan zue copy n paste resepi ni ye tn empunya.



bahannya:
100 gm mentega
200 gram susu pekat manis - zue kurangkan 180 gm jer
2 biji telur
150 gm tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
buah kurma secukupnya yg di potong halus-halus



Caranya:


1. Pukul mentega bersama susu pekat manis sehingga kembang dan ringan.
2. Dalam mangkuk yang lain pukul telur sehingga betul-betul kembang dan ringan dan kemudian tuang ke 
    dalam adunan mentega dan susu juga tadi. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder dan soda ke dalam adunan tadi.
4. Masukkan adunan ke dalam mangkuk kertas. (Zue guna saiz s - Almond London
5. Tabur potongan kurma yang kecil-kecil tadi. 
6. Kukus di atas dapur dengan api sederhana selama 15-20 minit dan sehingga masak.

2 comments:

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum...geramnyer tengok mapin kurma...mesti sedap yer...belum pernah try mapin kurma ni..bak sikit nak raser..hihihi

..::tarabozu::.. said...

waalaikumussalam kak..

nanti zue delivery cam pizza hut kat umah akak...heheheee...

 

Designed By Izza sakura