Wednesday, March 6

BEETROOT RED VELVET CUP CAKES


Assalamualaikum.. 

Dah hampir 2 minggu tak up date blog. Buzy..buzy dan buzy.. Itulah jawapan terbaik. Buzy ngan kerja harian, buzy ngan anak-anak, buzy lak ngan macam-macamlah.. Rasa dalam 2 minggu ni macam-macam terjadi dalam hidup zue ni.. Ngan keta accident pastu sambung lak ngan survey keta baru (pasal tu keta accident kut.. kater org merajuk tu..)..pastu sibuk ngan google tempat menarik dalam tenet sebab nak g bandung 20/3 ni.. Al maklumlah 1st time nak g.. kena survey tempat nak gi.. 

Pastu lak yang bestnyer ari tu buka email dapat offer mengetengahkan bakat..cess.. ayat buku tu.. tak de lah dapat offer masuk majalah aroma.. Dah lah due date nyer hari khamis.. Baca email hari selasa.. Mana sempat.. Nak pulak 10-15 resepi.. So pakai jerlah resepi yang ada dalam blog ni.. Tapi ader jugaklah tambah 3 resepi baru. Yang bestnyer dapat buat resepi Anna Olson.. Nanti tunggu lah keluarannyer..(tak pasti bila..)..Sekarang mood happy sangat-sangat rasa cam tak sabo nak tunggu next month punya keluaran majalah Aroma.

Pernah dengar ubi bit tak?.. Actually ubi bit ni banyak sangat khasiatnyer. Biasa kita buat red velvet guna pewarnakan.. Ishh... bahaya tau pewarna tu..Dah lah buh banyak dalam kek.. so apa kata kali ni kita tukar ngan ubi bit lak sebagai pewarnanya. Actually duk selalu tengok Ezani masterchef tu duk tayang red velvet beetroot dia dalam instragram tu yang tergoda nak mencuba nyer..

BEETROOT RED VELVET CUP CAKE 
sumber: Ezani masterchef

Bahannya:
(A)
1 1/2 cawan puri ubi bit (disagat dan diblend)
1/2 cawan jus lemon
1 sk cuka

(B)
230gm butter ~ suhu bilik
225gm creamcheese ~ suhu bilik
2 cawan gula castor
4 biji telur
1 1/2 sk esen vanila

(C)
**2 cawan tepung gandum
**1 1/2 sk baiking powder
**1 1/2 sk garam
**3 sb serbuk koko
         **di ayak

Caranya: 

  • Panaskan oven 150'c 
  • Untuk buat puri, campurkan kesemua bahan A. Asingkan
  • Dalam mixer, (bahan B) mula-mula masukkan cream cheese dan butter. Pukul sehingga sebati
  • Masukkan gula dan pukul lagi
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil pukul
  • Kemudian masukkan juga esen vanila dan pukul lagi
  • Lastly masukkan bahan C dan pukul sehingga sebati
  • Masukkan dalam mangkuk kertas dan sedia dibakar pada 15-20 minit bergantung pada oven masing-masing
Actually nak buat sebiji kek pun boleh

 

Khasiat ubi bit:-

Ubi bit juga mengandungi antioksidan iaitu betacyanin yang dikatakan memberikan warna merah pada ubinya.

Disebabkan khasiat ini jugalah, pengamal perubatan holistic mempercayai jika seseorang itu meminum jus ubi bit yang telah dicampurkan dengan jus lain seperti lobak dan timun, ramuan ini dikatakan amat baik untuk tujuan membersihkan buah pinggang dan pundi hempedu dan mengembalikan semula kesihatan organ-organ ini. Bukan itu sahaja, ubi bit juga amat baik bagi membantu mengurangkan sembelit. Ini kerana kandungan serat dalam ubi dikatakan mampu memperbaiki aktiviti peristalsis dalam usus besar.

6 comments:

Hanny Abdullah said...

wowww...nampak menarik dan sedap, tapi nak membuat nya aduhaiii...ade ke time, kalau org buatkan sure sedap kan

Ummi said...

Assalamualaikum Zue...waaah bagus ni guna ubi bit...akak pun x penah rasa camne kalau RVC letak jus ubi ni...sedap eks...nnt nak try cari...jumpa ubi ni pun mcm sesekali jek...betul ke idak ke yg akak pandang tu ubi bit...hehehe.. Tq for sharing Zue..

..::Zue::.. said...

Hanny Abdullah~ ulur jer duit comform sampai..kalau mls buat..huhuu

Kak Ummi~ Waalaikumuasalam.. trylah kak.. memang sedap dan berkhasiat guna ubi bit.. ni pun 1st time berkenalan ngan ubi bit..

Gee® said...

Busy yer Zue....samalah kita... apapon sedapnya tgk kek tu... menganam laaa

..::Zue::.. said...

tq kak Gee..

Farha IbuCergas said...

Saya pon dah try buat dah. memang menjadi. hehehehe.

http://dapur.ibucergas.com/red-velvet-cake-ubi-bit-beetroot-tanpa-pewarna-merah/

Dapur IbuCergas
IbuCergas


 

Designed By Izza sakura