Saturday, February 8

ROTI PETZEL


Assalamualaikum...

Petang yang panas di Zue hidangkan Roti Petzel untuk family. Memang rasanya sedap. Selalu beli dekat shopping complex tapi ni dah pandai buat sendiri so next time tak payah membazir untuk beli pulak. Sebut saja Petzel memang glamer sekarang ni, terutama biskut petzel. Zue nak jugak try buat tapi tak de kesempatan lagi untuk buat cuma Roti Petzel yang sempat buat. Apa-apa pun resepi ni rasanya ala-ala petzel kat kedai Auntie Ann's.


PRETZEL

Sumber: Beldandy

1 1/2 cawan air suam
1 1/8 sudu teh  yeast
2 sudu besar gula perang
1/4 sudu teh garam
1 cawan tepung roti
3 cawan tepung gandum

 

Caranya:


  • 2 cawan air suam
  • 2 sudu besar soda bikarbonate
  • secubit garam
  • 4 sudu besar mentega - di cairkan
  • sebutir telur - dipukul jika suka
  • Campurkan yeast dengan 1 1/2 cawan air suam.
  • Tambahkan gula dan garam. 
  • Kacau sehingga larut dan biarkan sehingga yeast mengembang.
  • Campurkan tepung gandum dan tepung roti dan uli sehingga adunan menjadi doh yg lembut dan kenyal.
  • Rehatkan doh selama 1/2 jam.


  • Bila doh telah mengembang, sediakan bahan penyediaan.
  • Sediakan dulang pembakar dan oleskan dgn butter
  • Panaskan oven pada suhu 180C
  • Larutkan soda bikarbonate bersama 2 cawan air suam dan kacau.
  • Ambil sedikit doh dan roll panjang seperti tali setebal 1/2 inc.
  • Pintalkan doh dan bentukkan seperti pretzel.
  • Celupkan pretzel kedalam air soda dan susun atas dulang pembakar
  • Sapukan telur diatas pretzel dan taburkan badam jika suka.
  • Biarkan ia naik sekejap dalam 30 minit
  • Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu, suhu dalam 180°C, selama 15-20min.
  • Selepas siap bakar, sapukan atasnya dgn sedikit butter supaya kelihatan berkilat

       

Pretzel sedap di makan bersama caremel
Simpan dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kelembapan.

Friday, January 17

MEE BANJIR UDANG TERBAIK


Assalamualaikum...

Selamat Petang. Petang ginikan best kalau perkena MEE BANJIR UDANG. Bagi Zue Mee Banjir Udang yang original adalah di Penang. Hari tu pernah pergi makan kat Kuala Sepetang. Boleh lah tahan sedap tapi udang macam tak fresh jer dan bahan serapah kat dalam tu cam biasa jer. 

Resepi ni Zue ambik dari pak sedara en hubby yang pernah buka kedai dipenang dan sangat laku tapi memandangkan tuntutan kerja hakiki yang perlu dilaksanakan terpaksalah tutup kedai dan ramai customer merindui mee udang beliau. Beliau hanya akan buat pada hari raya kedua atau ketiga saja. Itu yang Zue dan family duk tunggu-tunggu. Kalau giliran balik raya kat Terengganu mesti akan ada turn balik penang dan akan request jugak ngan paksu mee udang lain. Apa lagi, bila paksu tengok muka kesian kami terus je dapat layanan 1st class almaklum tak berebut ngan orang lain. Apa-apa pun resepi paksu ni adalah yang terbaik...

Resepi yang Zue share ni boleh dimakan berulang kali. Almaklum kalau kita buat sekaligus mee tersebut akan kembang. Sekali nak makan sekali masak... 


MEE BANJIR UDANG

Bahannya:

  • Mee kuning
  • 1/2 kg tulang lembu 
  • 5-6 ekor udang saiz XL (buang muncung n janggut sahaja) 
  • 1/2 kg udang kecil 
  • 3 sb mentega 
  • 1 ulas bawang putih - blend 
  • 5 biji bawang merah - blend 
  • 3 sb cili kisar 
  • 3 sb udang kering 
  • 1 tin tomato puri 
  • 4 sb sos tomato 
  • suku kilo kacang tanah (goreng dan blend) 
  • garam dan gula secukup rasa 
  • 1 pokok sawi



  • Untuk hiasan 


    • Daun sup, daun bawang dan bawang goreng 
    • Telur yang direbus 
    • Tauhu yang digoreng (potong kiub kecil) 
    • Lada merah dihiris halus
    • Limau kasturi (belah 2) 
    • Daging dipotong halus-halus 
    • Taugeh (saja tambah)



    Caranya:

    • Rebuskan tulang bersama mentega dan tomato puri sehingga daging pada tulang empuk
    • Kopekkan udang dan asingkan isi udang 
    • Jangan dibuang kepala dan bahan kopekkan udang tapi rebus untuk ambil air udang saja
    • Blendkan bawang putih, bawang merah, cili kisar dan udang kering
    • Goreng kacang tanah dan blendkan sehingga lumat
    • Panaskan minyak dan tumis bahan yang diblend tadi
    • Masukkan kacang tanah yang diblend 
    • Masukkan air tulang dan air udang
    • Masukkan lagi isi udang, tomato sos, garam dan gula secukup rasa
    • Biarkan sehingga mendidih



    Cara makan:

    • Dalam kuali, masukkan kuah tadi bersama sayur, udang XL dan mee
    • Angkat dan taburkan dengan bahan hiasan untuk menyedapkan lagi mee tersebut

    Wednesday, January 1

    KIWI UNBAKE CHEESE KEK


    Assalamualaikum...

    Salam 2014. Lembaran yang indah dibuka bersama dengan semangat dan azam yang baru. Setiap kali masuk tahun baru mesti kita ada azam. Tapi dapat laksana atau tidak bergantung pada diri sendiri. Ada yang hanya manis dibibir saja berazam kemudian hilang sehingga penghujung tahun dan ada yang betul-betul tekad untuk mengubah hidup dan membuat sesuatu dengan bersunguh-sunguh, Yang pasti, tepuk dada tanya selera.

    Semalam zue berazam nak buat cheese kek. Alhamdulillah dapat jugak laksanakan hari ini. Yang seronoknya en suami puji katanya sedap. Almaklum dah lama benar bini dia tak membaking cheese ni. So bila dengar en suami puji, meletup dalam dada nak buat lagi banyak untuk akan datang. Huhuuu...



    Bila tengok cheese ada lagi dalam peti ais, zue pun ambik ler buh kat luar. Try google dalam internet jumpa resepi unbake cheese kek pelbagai versi. Zue pun buat kesimpulan buat versi sendiri lah senang. Almaklum cheese zue tak cukup 250gm (lebihan buat meltey hershey) so zue sesedap rasa ikut kepala sendiri buat unbake cheese kek dan disebabkan ada lagi kiwi dalam peti ais, zue pun campakkan saja dan namakan KIWI UNBAKE CHEESE CAKE.

    Jom layan resepinya...



    KIWI UNBAKE CHEESE KEK

    Bahan (A):

    150gm biskut digestive
    2 sb butter (dicairkan)

    Bahan (B):

    200gm krim keju
    50gm gula castor
    2sb gelatin + 5sb air panas 
    250ml whipping cream
    2 sb sunquick
    100gm yogurt plain

    Bahan (C):

    Serbuk agar-agar
    Gula castor
    Air
    *** Main agak-agak jer sebab beli jenis serbuk agar2 so guna separuh saja

    Hiasan:

    BUAH KIWI

    Caranya:

    (A)

    • Dalam loyang yang boleh dibuka tepi, lekatkan aluminium foil dan kemaskan
    • Pada dasar loyang, masukkan biskut digestive yang dihancurkan dan gaul bersama mentega cair
    • Padat dan tekankan biskut tersebut pada dasar loyang
    • Sejukkan dalam peti ais selama 15 minit

    (B)

    • Pukul whipping cream sehingga creamy dan masukkan dalam peti ais
    • Pukul cheese dan gula castor sehingga sebati
    • Masukkan yogurt dan kacau dengan sebati
    • Masukkan gelatin halal ke dalam air panas dan kacau sehingga sebati
    • Tuangkan ke dalam adunan cheese tadi dan pukul sehingga sebati
    • Lastly masukkan whipping cream yang dipukul tadi ke dalam adunan cheese dan kaup balikkan sehingga sebati
    • Masukkan ke dalam peti ais sekurang-kurangnya 3 jam
    • Keluarkan dan sedia dihias dengan potongan buah kiwi
    • Bancuhkan agar-agar serbuk bersama air dan gula castor dan masak sehingga mendidih
    • Pada cheese kek tersebut, lilitkan dan kemaskan aluminium foil di tepi atau keliling cheese kek dan tinggikan aluminium foil supaya bancuhan agar-agar tidak meleleh keluar dari cheese
    • Kemudian masukkan agar-agar yang dimasak tadi 
    • Sejukkan dalam peti ais sebelum dipotong.

    Tuesday, December 17

    CREAMPUFF DOYAN


    Assalamualaikum...

    Dah lama tak mengadap komputer nak up date blog ni. Kebizian terlampau-lampau katernyer. Musim cuti-cuti malaysia dah bermula so tak sempat den nak mengadap komputer ni. Hari ni feel untuk mengarang dan menghupdate blog sudah mali so terus Zue publish entry yang duk dalam draf yang agak lama ni.

    Biasa Zue buat creampuff inti kastad jer, kali ni inti doyan. Kebetulan ada pulak permintaan customer  untuk merasa inti doyan lak. 



    Resepi yang sama dalam blog zue ari tu CREAM PUFF INTI JAGUNG

    CREAM PUFF

    Bahannya:


    Tepung gandum 
    2 sudu teh baking powder  

    100 gm butter  
    250 ml air  
    1/2 sudu teh gula  
    3 biji telur 

    Caranya untuk puff
    • Panaskan air, gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. 
    • Masukkan tepung gandum,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.
    • Sejukkan. 
    • Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer.
    • Masukkan adunan ke dalam piping bag.
    • Pipe menggunakan nozzle berbentuk bintang 
    • Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.
    • Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit. (kalau tak spray, renjiskan dgn air)
    • pre heat oven, bakar selama 25 min dan 180'C. 
    • Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung. 


    Actually ni adalah resepi asal daripada Kak Wan tapi Zue adjust sesuka hati mengikut selera Zue



    Inti Kastad Doyan

    1 sb tepung gandum
    1 sb tepung jagung
    4 sb susu pekat manis
    200ml air masak
    3 biji kuning telur
    3-4 ulas durian

    Caranya:
    • Satukan kesemua bahan tersebut
    • Blendkan dan tapis
    • Sedia dimasak atas dapur sehingga pekat
    • Sejukkan dan baru piping dalam puff


    Tuesday, November 12

    TIGER MELTY HERSHEY's


    Assalamualaikum...

    Salam Pagi Selasa.. Pagi ni mood agak ceria so dengan keceriaan ni zue nak share dessert yang boleh menceriakan hari ni dengan kemeriahan coklat m&m dan gabungan warna-warni dalam satu makanan bertambah dengan kesedapannya iaitu MELTY HERSHEY. 

    Sana sini orang duk meniaga MELTY HERSHEY. Rasa yang agak sedap, gabungan cheese, coklat putih, sos hershey dan whipping cream membuatkan zue tak jemu untuk ulang alik makan. Actually zue tak suka sangat kalau cheese banyak sebab ia agak muak so zue akan banyakkan whipping cream untuk cover rasa muak cheese, kemudian zue sagat ngan coklat putih atasnyer (Kebanyakkan resepi sagat dengan cheedar cheese). Jom tengok resepi ni ala-ala sendiri punya idea.


    TIGER MELTY HERSHEY

    Bahannya:

    (A)

    250 ml non dairy whipping cream (jenama toppin pride)
    120 gm cream cheese
    150 ml Susu pekat manis (saja zue kurangkan manis)

    (B)
    Sos coklat Hershey
    Sos strawberry Hershey
    Biskut tiger 

    Hiasan:
    Coklat m&m
    coklat putih (diparut)
    coklat rice
    coklat chips


    Caranya:

    • Campurkan ke semua bahan A dan pukul sehingga sebati
    • Dalam satu bekas susun masukkan adunan yang di campur tadi dan ratakan bekas tersebut
    • Masukkan biskut tiger dan picit hershey coklat dan stawberry atas biskut tersebut 
    • Taburkan coklat rice dan coklat chips
    • Masukkan semula adunan yang dipukul tadi dan ulang kembali step seperti di atas berulang -ulang sehingga memenuhi bekas
    • Lastly baru taburkan coklat putih yang diparut memenuhi adunan tersebut
    • Taburkan juga coklat m&m, coklat rice dan coklat chips.
    • Sejukkan dalam peti ais dan boleh dihidang untuk makan.

    Friday, November 8

    NASI KABSA




    Assalamualaikum...

    Selamat petang dan salam Jumaat...

    Hari ni Zue nak share satu resepi dari negara Arab iaitu NASI KABSA. Biasa kita sebut nasi arab ni kita bayangkan ada satu jenis jer, actually ia ada banyak jenis seperti NASI MAKHLUBAH, NASI ARAB HADRAMAUT, MANDY, HANITH dan banyak lagi. Salah satu yang akan Zue share resepi hari ini ialah NASI KABSA.

    Resepi ni zue belajar daripada mak sedara yang memang pandai bab masakan Arab ni. Katanya biasa nasi arab menggunakan rempah giling yang dibuat sendiri contohnya buah pelaga ia hanya menggunakan biji dalamnya saja dalamnya saja dan ditumbuk sehingga halus.

    Masa zue buat ni banyak kurang antaranya ialah tiada gajus, kismis atau kekacang dan juga tiada saffron so abaikan yang tiada tu tapi zue still letak resepi original...




    NASI KABSA


    Bahannya:


    1 ekor ayam (dibelah 4 dan buatkan sup dengan rendam daun pasley, halia, kayu manis dan buah pelaga)
    3 cwn beras basmati ~ cuci dan rendam 30 minit, toskan

    4 cwn air sup ayam tadi
    4 sudu minyak olive oil
    1 sudu planta


    4 biji bawang holand - dipotong dadu
    2 biji buah tomato - dipotong dadu
    **1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron)
    **1 sudu kecil lada hitam serbuk

    **1 sk serbuk buah pelaga (ambik biji dlm dan tumbuk)
    **1 sk serbuk cengkih
    **1/2 sk serbuk kulit kayu manis
    **1/4 sk serbuk kunyit
    **sedikit serbuk lada hitam


    1/4 cawan kismis atau kekacang

    Garam secukup rasa dan gula (kalau suka)
    (Madu dan pewarna saffron untuk warnakan ayam)




    Caranya:


    • Panaskan butter dan olive oil. 
    • Bawang Holland dan tomato yang didadu tadi.
    • Masukkan beras yang dicuci dan ditoskan.
    • Kemudian masukkan bahan yang bertanda ** dan bersama gula atau garam secukup rasa
    • Sedia dimasukkan ke dalam periuk nasi bersama sup ayam  yang direneh tadi.
    • Masakkan dalam rice cooker sehingga masak
    • Untuk ayam tadi, sapukan madu atau pewarna saffron untuk mewarnakan ayam tersebut kemudian grill sehingga sedikit garing.



    ** Sekiranya menggunakan basmati air perlu lebih secawan daripada sukatan beras.
    **Disebabkan pewarna saffron tiada so nasi zue lebih kepada warna kunyit. (Abaikan)




    Friday, October 18

    TARTLET


    Assalamualaikum....

    Selamat Malam. Lagi 4 minit nak wish selamat pagi.. Tetiba rasa malas jer nak menghupdate blog. Dah lah nak handle 2 blog...Rasa cam terkejar-kejar ibarat ada 2 anak kembar. Satu dah bagi susu, satu lagi belum... Nak gabungkan dalam satu blog.. Rasa tak sesuai almaklum blog aci-acibukapintu tu blog suka-suki...Pic pun ambik ngan nokia 3310 (Isshh... nokia tu mana ader camera)...Gurau jer...

    Malam/Pagi ni Zue nak share satu ilmu (cewahhh.... cam sifu lak..)... TARTLET... Pernah dengar tak?... Biasa kita dengar pasal fruit tat or cheese tat. Kali ni try buat tartlet pulak. Actually ari tu ader makan-makan kat opis so kami tempah makanan ngan sorang otai masakan ni. Kebetulan nak jadi rezeki zue ari tu. So zue nampak makcik ni buat kuih ala-ala tat.. Bukan cheese tat ataupun fruit tat... Tapi dia kata tartlet... So dalam hati ader taman ler... Even makcik ni tak bagi resepi... Apalagi... pandai-pandai ler mengeteh... maka terjadilah tartlet resepi sendiri... Hahaaaha....


    TARTLET

    Bahan untuk kulit tat
    (Still guna resepi Azita Zain sebab sangat puas hati)


    Bahannya :

    170gm marjerin 

    50gm gula aising
    1 biji telur Gred C
    290gm tepung gandum
    1 sudu kecil esen vanilla

    Caranya :



  • Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat
  • Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit. 
  • Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  • Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  • Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.



  • Nota :

    Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


    Bahan untuk Intinya:
    (Still guna resepi Anna Qaseh AzZahra)

    Bahannya :


    2 sdb tepung jagung
    2 sdb tepung kastard
    1 1/2 cawan susu segar *boleh guna susu cair dengan air -  ( 1 : 1)*lebih sedap
    2 biji telur
    1/2 - 1sdk esen vanila
    3 sdb gula (boleh ditambah kerana inti ni kurang manis)

    Caranya :




  • Satukan semua bahan di dalam periuk, kacau dengan api sederhana sehingga masak, likat dan meletup-letup (mendidih)
  • Sejukkan dan piping inti dalam kulit tat
  • Hiaskan dengan ceri hijau dan merah bersama coklat rice (sendiri punya selera)
  •  

    Designed By Izza sakura