Sunday, January 23

KEK COKLAT MOIST


Resepi ni merupakan resepi daripada munira baharum..Memang sedap dan moist..cara nak buat amat mudah dan kosnyer pun tak delah mahal.. Actually kalau pakai serbuk koko brand van houten.. memang sedap.. tapi mahal skitlah kosnyer.... Actually resepi ni zue kurangkan  gula dalam kek ni memandangkan topping coklatnyer yang dah sedia manis.

SUMBER:MUNIRA BAHAROM


Bahannya;


2 biji telor
1 cwn serbok koko
1 1/2 cwn gula kastor (zue guna 1 cwn jer)
1 cwn susu cair
1 cwn minyak masak
2 cwn tepong gandum
1 s/k soda bikabonat
1 s/k baking powder
1 s/k vanilla
1/2 cwn air panas




caranya;
  1. Ayak tepung gandum dgn koko, soda dan baking powder bersama soda bikabonat kemudian pukul telor bersama gula sehingga betul-betul kembang. 
  2. kemudian masukkan susu dan kacau lagi. 
  3. Seterusnya masuk minyak dan kacau sehingga sebati. 
  4. Jangan lupa untuk masukkan esen vanila untuk hilangkan bau hanyir telur dan kacau sehingga sebati.
  5. Masukkan tepung yang dah diayak tadi dengan sedikit demi sedikit sehingga habis. 
  6. Lastly masukkan air panas dan pukul dengan mixer sehingga betul-betul sebati.

  • Untuk loyang perlu sapukan dengan marjerin.
  • Adunan tadi barulah dimasukkan dan dibakar selama 1 jam untuk 170'c suhunyer.
  • kek dah masak dihias mengikut citarasa sendiri...


untuk topping


200gm coklat masakan
4 sudu besar air panas
1 sudu besar butter (untuk kilatkan)
sedikit esen vanilla



  • masak adalah secara double boiler semua bahan-bahan tadi sehingga cair dan sebati
  • sejukkan dan sedia dideko.

No comments:

 

Designed By Izza sakura