Saturday, May 26

BEHOON SUP UTARA dah mai...

Menu hari ni adalah Meehoon sup utara. Kenapa ia dipanggil utara.. tak panggil pantai timur.. Rasanya sebab kaler dia kuning kut... Kalau pantai timur kaler meehoonnya putih. Resepi campak-campak ni actually zue buat kuahnyer betul-betul kaw dan pekat sebab guna tulang bahagian dada lembu.. Lemak punya lah banyak...Errrmmm....kolestrol tu... sekali sekala tak per kut.. tak pun lepas makan sup ni kata orang berpengalaman terus minum jus limau nipis bagi potong dia punya lemak..
Bahannya:
Bihun yang dicelur dengan air kunyit

Hiasan:
bawang goreng
daun sup
daun bawang
lada hidup
Sup Daging

1kg daging@tulang
4 ulas bawang putih
2 ulas bawang besar
halia 2cm
sup bunjut adabi
4 sb rempah sup
bunga cengkih
bunga lawang
kulit kayu manis
buah pelaga
Ubi kentang

Caranya:
  • Rebuskan tulang/daging sehinga betul-betul masak bersama air
  • Masukkan ubi kentang yang dibuang kulit dan dipotong
  • Bila dah empuk/masak, masukkan rempah sup bersama sup bunjut adabi.
  • Masukkan air untuk buatkan kuah sup tersebut
  • Kemudian masukkan bawang putih, halia, bawang besar yang dipotong 4, bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga bersama juga garam secukup rasa dan tunggu sehingga mendidih
  • Lastly taburkan daup sup dan daun bawang
**Zue tak tumis memandangkan minyak yang keluar dari tulang tersebut dah banyak

Sambal hitam

20 biji bili padi
2 ulas bawang putih
2 sk cuka
setengah botol kicap manis cap kipas udang
1 sk garam halus
2 potong limau nipis
sedikit air

Caranya:
Masukkan kesemua didalam blender dan blender sehingga lumat.

No comments:

 

Designed By Izza sakura