Sunday, August 12

BISKUT HABRIK aka BISKUT ARAB

Assalamualaikum...

Selamat malam. Finally berjaya juga nak update blog ari ni. Almaklum buzy ngan jemputan berbuka puasa dan juga last minit punya shopping untuk raya.

Actually BISKUT HABRIK aka BISKUT ARAB ni adalah resepi daripada mak mertua Zue. Rasanya dah 5 kali ambik resepinya tapi tak tau simpan kat mana so terus tak buat. Baru-baru ni Zue balik Penang, kebetulan teringat nak buat jugak kali ni so mintak ler dengan muka sposen ngan mak mertua  resepi ni. Nasib baik dia tak bising...(O_^)... Akhirnya hari ni berjaya jugak buatnyer.

Mak mertua Zue kata, nak buat biskut ni agak sedikit susah walaupun nampak mudah apataknyer tepung gandum kena goreng sampai ringan so jangan terlalu garing atau tak masak (Agak-agak ler sendiri). Pastu lak kena ayak lepas goreng tepung gandum ni.

Bab minyak sapi lak adalah lebih baik menggunakan minyak sapi jenama Ghee sebab ia asli tapi kalau nak campur ngan jenama lain pun boleh jugak.
Bahannya:

1 kilo tepung gandum
1 tin kecil minyak sapi jenama Ghee
1/2 kilo minyak sapi (jenama biasa)
6 cawan gula aising
1 sk garam halus
Caranya:
  • Tepung Gandum digoreng sehingga perang dan ringan menggunakan api yang perlahan
  • Ayak tepung gandum yang telah digoreng tadi
  • Campurkan kedua-dua jenis minyak sapi tadi dan masak sehingga cair (tak perlu mendidih)
  • Campurkan gula dan garam ke dalam tepung gandum tadi dan gaul sehingga sebati
  • Masukkan minyak sapi yang dicairkan tadi sedikit demi sedikit (Adunan jangan terlebih cair ). Agak-agak ia boleh digentel membentuk bulat.
  • Lastly bakar pada suhu 160'c selama 20 minit atau sehingga masak bergantung pada oven masing-masing

**Pesan mak mertua Zue lagi.. membakarnya tak perlu terlalu masak atau lama memandangkan tepung tadi dah digorengkan dan keluarkan ia perlahan-lahan kerana biskut ini terlalu lembut.

No comments:

 

Designed By Izza sakura